Въпросът е, не кой ще бъде президент, а какво ще почне да се прави от тук насетне


Здравей Димо, приключи олимпийската квалификация, твоя коментар за това което показа нашият отбор?

Наистина, нашият отбор отбор игра много добре, много организирано. Видя се, че са в добра форма всички момчета, които бяха на квалификацията. Може би, трябваше малко спортно щастие, което несъмнено беше с другите, но мога да кажа, че това което показаха нашите момчета, като организация, концетрация, като начин на игра, видяхме един преобразен отбор. Това ми дава надежда, че може и в следващите години да се помогне на младите. Разбра се, че някои от по-опитните състезатели ще прекратят своето участие в националния отбор, което е съвсем нормално и една приемственост трабва да има. Може би трябва да си зададем въпроса, защо играха така, тези същите момчета със същия треньор, които не успяха да се представят много успешно през лятото? Сега ги видяхме да играят в съвсем друга светлина, по съвсем друг начин. Аз мисля, че една от причините е, че те се подготвят много добре в клубовете в които играя, при много добри условия и идват тук в много добра форма. През лятото може би, е съвсем нормално да идват с доста умора натрупана през сезона. При нас всичко е, дайте да дадем. Лига на нациите, квалификации, европейско първенство и не се дава възможност на тези състезатели да се възстановят. И в най-точния момент, когато трябва за националния отбор да бъдат в най-добра форма. Какво значи най-точния момент? През лятото можем да поставим една, две опции, както беше през изминалото лято, кавлификация и европейско. Усилията на всички трябва да са насочени в този момент, нашите състезатели да бъдат в най-добро състояние. Ние какво правим, дайте да не изпаднем от VNL, всички играят и пътуват. Дайте европейско първенство, дайте квалификации. Ние нямаме толкова състезатели за да можем да ги вкараме в отбора когато трябва и в най-важния момент, най-добрите да бъдат в най-добра форма. Мисля, че като игра, като представяне на момчетата, трябва да бъдем доволни всички. Жалко, можехме да се класираме на олимпиадата, но не само ние няма да участваме. И други отбори не успяха да се класират, имам предвид Сърбия, Германия. Аз съм оптимист за развитието на мъжкият национален отбор. Виждам, че отдолу има млади момчета, който играят в добри класни отбори и ще има попълнения за лятото.

снимка:cev.lu

Всички сме оптимисти, не успяхме да се класираме и сега е време да се направят анализи от всички ъгли  и да се опитаме да извлечем най-доброто. Друг важен въпрос, след приключване на квалификацията, изтече договора на Силвано Пранди. Вече започнаха да се чуват коментари относно бъдещия треньор, какъв трябва да бъде той, чужденец или българин?

Аз мисля, че няма значение какъв ще бъде треньора. Ако имаме добре подготвен български треньор, добре. Започнаха да се спрягат няколко имена, Мартин Стоев, Николай Желязков, но никъде не чух името на Найден Найденов, който е 5-6 пъти шампион на България, който изведе отбора до четвърто място в Лондон 2012. Мисля , че  и той  заслужава да бъде поканен  да участва, ако има някакъв конкурс. Защо не и Пранди, видяхме, че Пранди бе единствения, както казваме на волейболен език, имаше топки да отстрани тези, които пречеха в националния отбор. Изгради наистина един хомогенен състав, един отбор, който има дух, който се бори. Мисля, че на Пранди също трябва да му бъде предложено да бъде треньор на националния отбор. Мисля, че всички които изброих до тук , трябва да бъдат поканени, да представят своята концепция, да им се даде възможност, да имат спокойствие за своето място, да представят своите идеи, да бъдат обсъдени. Да се изгради една концепция за мъжкия национален отбор с четиригодишен срок, която да се преследва и в която федерацията да помага на треньора, който ще бъде избран. Дали това ще бъде направено, не знам, но според мен е правилно тези, които ще бъдат кандидати да покажат своята концепция, която ще бъде обсъдена и след това да се избере най-доброто.

снимка:cev.lu

Какво е твоето мнение за женския национален отбор, той също взе участие в олимпийска квалификация?

Мисля, че с малки изключения, тези които взеха участие в тази квалификация се представиха според техните възможности. Трябва да си кажем, че в сравнение с другите отбори на отделните постове сме доста лимитирани. Това са момичетата, които имаме. Разбира се тук трябва да поставим въпроса, всички ли най- добри състезателки са в националния отбор? Ще кажем не, по различни причини, които за сега се крият от федерацията. Трябваше да излязат да кажат, да сгрешихме в отношението, в начина по който се отнасяме към нашите състезателки. Добряна Рабаджиева не участва в националния отбор, с нейно участие на един от постовете в заона 4 , ние наистина ще подобрим нашето ниво и ще имаме вече състезател от световна класа. Трябва да кажем, това са ни възможностите в момента в женско направление. Друг е въпроса, как се взимат състезателки в националния отбор, дали са от един клуб или от друг. Друг въпрос, как се работи на по-ниското ниво с подрастващите.  Много сериозен въпрос, който мисля, че трябва да бъде поставян и да бъде анализиран много добре.

снимка:cev.lu

Последен въпрос на олимпийска тематика, излязоха групите за игрите, твоето мнение?

Мъже-

Група А/Япония, Полша, Италия, Канада, Иран, Венецуела.

Група Б/ Бразилия, САЩ, Русия, Аржентина, Франция, Тунис.

Жени-

Група А/Япония, Сърбия, Бразилия, Корея, Домин. република, Кения

Група Б/ Китай, САЩ, Русия, Италия, Аржентина, Турция

Олимпийския турнир не е като Световно първенство. Имайки предвид начина по който се класират отборите. Дава се възможност на всички континенти да изпратят свои представители.  Мисля, че втората група при мъжете е по-трудна. Съвсем нормално е отбора домакин да дирижира жребия в кавички. Турнира е много дълъг, играят се много мачове. При жените Япония има по-големи възможности за призово класиране. Японците са си наредили нещата, нищо ново имаго на всички олимпиади. Япония е направила така, че да може да стане трета в групата и след това да търси място в първата четворка. Съвсем резонно направен жребий.

Ряазко сменяме темата, да чуем твоето мнение за това, което се случи през декември?

Това което се случи, трябваше да се случи преди няколко години. Начина по който се управляваше федерацията , непрекъснати компромиси, непрекъснато някакви схеми, някой, на някой човек, вредяха доста на българския волейбол. В тази връзка, трябва да кажем , че един състеател се изгражда за 10-12 години, тази федерация управлява повече от 17-18 години и виждаме, че постепенно нещата вървят надолу, като класиране, като състезатели, които изграждаме. Нямаше начин да не дойдем до това положение, в което сме сега. Хубаво е, че се говори, много клубове се включват, хубаво е, че има плурализъм, ще се чуе мнението на всички. Досега такова нещо нямаше, еднолично се взимаха решения, те се обличаха в решение на управителния съвет и всичко заминаваше. Никой не чуваше клубовете, тези, които правят състезателите, какво е тяхното мнение и как трябва да станат нещата. Въпросът е, не кой ще бъде президент, въпросът е, какво ще почне да се прави от тук насетне. За да имаме наистина волейболисти и волейболистки, защото не се произвеждат, това е истината.

снимка:cev.lu

Очевидно е, че има желание за промяна от страшно много хора, които са ангажирани във волейбола. Ще има ли реални промени, как ги виждаш нещата. Ще има ли сили Любо Ганев да направи тези промени?

Ние сме една от малкото федерации, която няма треньорски съвет. Това е група от хора, които утвърждават програми, утвърждават методика, утвърждават треньори. Те насочват волейбола, те са хората специалисти, които казват, да това е правилно, това не е правилно.  Тук сме сгрешили, ще се опитаме да поправим нещата, ще ползваме опита на други или ще ползваме нашият опит. Ние сме една от малкото федерации, които такъв съвет нямаме. Мнението на специалистите не се чуваше, чуваше се мнението на един човек, който казваше, ето така ще се прави и край. ЛюбоГанев трябва много добре да помисли, кои хора да бъдат включени за да се използва техния опит. За да може, чисто волейболно, спортно-технически нещата да тръгнат. Защото сега стоим в едно блато.

+ There are no comments

Add yours