Верка Николова: На ЦСКА му трябва много малко, за да се върне на върха!

Верка Николова: На ЦСКА му трябва много малко, за да се върне на върха!


Директорът на детско-юношеската школа на ЦСКА Верка Николова даде обширно интервю пред клубния сайт на „армейците“. В него тя говори за работата в ДЮШ, перспективите пред отделните отбори, новата материална база и шансовете за развитие на „червените4 във всяко едно направление.

foto:vccska

Г-жо Николова, как върви развитието на школата в последната година? Може ли да се каже, че ЦСКА вече започва да си връща позагубените позиции в последно време?

– Тази година имахме късмета и щастието, най-накрая да си намерим дом за школата. Миналата година имахме много проблеми с материалната база. Отборите бяха пръснати по различни зали. Сега залата на WINBET SPORT & EVENT CENTER е много уютна и хубава. Увеличиха се децата на малките групи, които идват. Доста повече са от миналата година. И се надявам селекцията да ни е и по-добра.

Резултатите, поне към момента, го показват.

– Смятам и съм оптимист, че това ще се запази. При старшата възраст на девойките вървим в отличен ритъм, за да затвърдим миналогодишния шампионат, който спечелихме. При кадетките също добре се държи отбора. Още не сме играли мач с Левски. На първо или второ място ще бъдем в нашия регион. Ще се борим разбира се за финал, както миналата година. Има и доста надеждни деца и при прекадетките, където потенциалът също е наличен. При юноши старша възраст знаете, че 3-4 от момчетата твърдо са част от мъжкия отбор. При тях имаме амбиции да се представим по-добре от третото място от миналата година. При кадетите имахме малко проблеми, защото с тази епидемия доста деца боледуваха и доста мачове са отложени. Но и те вървят добре. При прекадетите имаме нови деца, които миналата година не са тренирали, надявам се, че до края на шампионата ще се развият добре. Когато имат материална база, възможността треньорите да развият своята тренировъчна работа е много по-добра. И перспективата за селекционирането и за усъвършенстването още от ранна възраст е много по-добро. Тъй като миналата година ги събирахме и момичета и момчета да тренират заедно в подготвителните групи. Сега са отделени като отбори и така, естествено, че резултатите ще бъдат много по-добри от миналата година. Треньорите могат да развият своята дейност така както са я планирали. Когато бяхме в различни зали, децата докато се придвижат, губят време. И тренираха вместо по два часа, по час и половина. А сега с наличната зала, която е на много удобно място, има деца, които са от спортното училище. Всички треньори имат възможност и пълноценно да използват времето и залата И да могат да проявяват свои виждания.

foto:vnl

Добрата база също така е и перспектива за родителите, които да се доверят на марката ЦСКА!

– Точно така. ЦСКА е марка в цял цвят. И винаги сме доказвали, особено школата, че е основа на мъжкия и женския отбор. Двете направления се развиват от долу до горе. Много малко клубове, в Европа бих казала, могат да се похвалят с това. Имаме 12 отбора. Като започнем от детския волейбол, до мъжки и женски отбор. Имаме и двете направления. Имаме и доста спечелени титли от времето от както аз съм директор. От 2001-а насам имаме около 40 титли. Добрата работа на школата ни даде възможност, в трудните години, през които преминахме, мъжете и жените да оцелеят с нашата си селекция. Сега и при жените всички състезателки, с изключение на две, които дойдоха по-късно, са от школата на ЦСКА. Нашата цел е такава, винаги е била да разчитаме на кадрите, които излизат от ЦСКА. При мъжете също така. Последните години имахме изключително големи затруднения. И от финансова гледна точка, както и от материална. Надявам се, че новото ръководство на спортното министерство най-накрая ще обърне внимание и ще ни даде възможност настоящата зала „Васил Симов“ да я превърнем в нещо много по-добро и стойностно. Да може и мъжете и жените дори да играят мачове на европейско ниво в нея.

Сашо Попов показа проект, който е готов и чака одобрение от Министерството на спорта.

– Да. Сашо наистина се потруди доста, във всяко отношение. Още преди година и половина внесе в министерството този проект. Но мисля, че предишното ръководство го забрави в някое чекмедже. И не се даде бял свят на този проект, който наистина е много хубав. Надявам се сега, в лицето на новия министър, да се обърне внимание на това. Всеки, който би вложил в материална база за спорта би направил изключително много за неговото развитие и неговия просперитет. Много е важно това нещо за нас.

foto:vnl

Още повече, че става въпрос за ЦСКА. Тази година е показателна, че много малко е необходимо, за да могат всички отбори на ЦСКА да се борят за призовите места.

– Да. Ние такива трудни времена минахме, но винаги сме гледали школата и треньорите да бъдат осигурени, за да съществува клубът. Мъжете и жените са минали през изключително много, относно финансиране и много други неща. Всичко това пречи в подготовката, а и не само, в последните години. Радващо е, че сега, в лицето на Sunotec, нещата придобиха друг вид. Надявам се, че това партньорство, както и на останалите ни спонсори, ще продължи дълго.

Да се надяваме, че ще има и други като тях, нали така?

– Абсолютно. Голяма помощ ни оказва и „Хиполенд“. Тази година направихме един коледен турнир за децата с подаръци от „Хиполенд“. Това съвсем не е малко за селекцията при малките. Те изпитват изключително голяма радост, когато се правят тези карнавали. Предстои и пролетен карнавал. Winbet също помагат, имаме и други партньори, дано стават все повече.

foto:vccska

Резултатите са показателни, за доброто взаимодействие между клуб и партньори…

– Разбира се. Преди години имахме период, когато шест отбора – мъже, жени и подрастващи, са печелили всички златни медали. Треньорите сега са много амбициозни. Благодарение на новата зала, те просто се родиха, съвсем в други води плуват. Така както трябва да бъде в един професионален клуб. В България само ние и Славия развиваме и двете направления, отдолу до горе. Въпреки тежките години, изключително големият труд на Сашо, който знаете, той е движещата сила в клуба, благодарение на него аз спокойно мога да кажа, че ако не е Сашо Попов не бихме могли да оцелеем спрямо онова, на което бяхме подложени. Но неговите амбиции, неговата всеотдайност, неговото творчество изобщо като разбиране в перспектива и неговата устойчивост са ме завладявали да не се отказвам, да бъда в крак с неговите амбиции. Така и треньорите проявяваха разбиране. Но сега сме много щастливи, доволни и благодарни на спонсора за тази зала. Нямам думи. Работи се съвсем спокойно, успешно, прави се и по-голяма селекция. Ние миналата година имахме към 48 деца в ранна възраст, 10, 11, 12-годишни, сега имаме около 100. Декември месец бяха 98. За половин сезон бройката е двойно по-голяма.

https://cskavolley.com/verka-nikolova-na-cska-mu-tryabva-mnogo-malko-za-da-se-varne-na-varha/

+ There are no comments

Add yours