Винаги имам няколко сценария в главата си!


Здравей Добри, благодаря ти че прие поканата да говориш пред  VolleyComment.

Здравейте, и аз благодаря за поканата.

За поредна година оставаш в България, вклюващ се в амбициозен проект, Локомотив Пловдив ще има мъжки волейбол. Какво те накара да приемеш това предизвикателство?

Да, след миналия сезон, който изиграх в България, според мен нивото е доста по-високо през последните няколко години. Да остана отново в нашето първенство в такъв проект като Локомотив не беше трудно решение. Самата идеята, да се изгради нещо от начало и да се гонят високи цели, не само за един сезон – ме спечели веднага. Проектът наистина е амбициозен и се надявам да оправдаем очакванията на спонсорите и феновете на Локомотив, особено след като дълго време не са имали мъжки отбор в Суперлигата. Вярвам, че хората очакват с нетърпение да гледат мачове и дано обстановката се подобрява и го позволи, за да разчитаме и на подкрепа на фенове в залата.

снимка:fivb.com

Твоите очаквания за предстоящият сезон?

Очаквам сезонът да бъде интересен, но не мисля, че ще има значителни промени в първата четворка в сравнение с миналата година.  Колкото до втората осмица – смятам, че ще бъде равностойно, с изключение на един-два отбора, които ще имат превес над останалите. А относно предварителните турнири – съм на мнение, че има много силни и някои значително по-слаби групи.  Така на края за съжаление ще има ощетени отбори, които заслужават да бъдат в първата осмица, но ще им се наложи да са във втората.

 Със сериозен опит зад гърба си, изчистили своята философия за играта, какво, как, кога?

Да, натрупах опит през годините. Философията и стилът, които съм си изградил, се опитвам постоянно да развивам и да добавям по нещо ново, което смятам, че ще ми помага и за напред. Имал съм доста треньори от различни националности и винаги съм взимал по нещо от всеки. Нашият спорт е много динамичен и повечето решения на въпросите (кога , как и какво) се взимат на момента – според противника и стратегията, която си изграждам преди всеки мач.

снимка: личен архив

 В кой отбор си се чувствал най-комфортно и защо?

Смятам, че в Перуджа ми беше най-комфортно от гледна точка на отбор, първенство и условия на работа. За мен да играя в италианското първенство беше мечта, откакто съм започнал с волейбола.  Беше голямо удоволствие, че успях да стигна до там и да работя с хора на такова високо ниво.

 Кое е водещото при избора ти на отбор?

За мен водещите фактори при избор на отбор са няколко. Първенството е от първите показатели, които гледам, след което клуб и треньор. Ако отбора играе европейски турнири също е от голямо значение. Естесвено финансовата страна също е важна. Но според мен тя трябва да се преследва, след като си вече добре изграден състезател.

снимка: личен архив

 Да поговорим в детайли от техническа гледна точка, какви характеристики трябва да притежава добрия разпределител?

Според мен характеристиките за добър разпределител са доста. Височината на състезателя, комбинирана с бързина, прецизност и умение да работи под напрежение са малка, но основна част. Някои от характеристиките се придобиват и с игровия опит, но е хубаво да имаш основа, на която да стъпиш и после само да надграждаш.

 До колко е важна добрата комуникация между треньор и разпределител?

Комуникацията с треньора за мен е много важна, за да има добра връзка по време на мач. Много често се налага да се променя тактиката в течение на играта и бързата реакция на отбора се дължи главно на добрата комуникация с щаба.

снимка:fivb.com

 Преди изпълнението на начален удар от противника , знаеш ли на кого ще подаваш посрещната топка?

Винаги имам няколко разиграни сценария в главата си, основани на някои важни фактори, но всъщност самото решение взимам в последния момент, в зависимост от посрещането и движението на центъра. Част от факторите, на които разчитам са: височината на крайните блокировачи от противниковия отбор, както и моите лични виждания за уменията им на блок, и на коя посока по-трудно се предвижва централният блокировач. Също важна роля играе и състоянието на собствените ти нападатели и кой от тях усещаш и смяташ, че е в най-добра кондиция, ако някои от предните фактори са изравнени.

 Във футбола казват , че вратаря е половин отбор, може ли да се каже същото за волейбола , че разпределителя е половин отбор?

Да, може да се каже, че разпределителят играе най-важната роля, но да не забравяме, че той без добри нападатели е загубен, и всичките му идеи и виждания за играта няма как да се осъществят.

снимка:fivb.com

 Трябва ли разпределителят да бъде добър психолог?

За мен това да си добър психолог и да  умееш да разчиташ хората са много важни качества за един разпределител. Понякога малките детайли са много ключови, и ако съумееш да ги видиш и да ги разпознаеш – ще ти се отблагодарят многократно.

 По какъв показател може да се определи качеството на игра на разпределителя?

Статистически погледнато има много начини да се види качеството на игра на разпределителите. Но статистиката не може да хване идивидуалните качества, които са заложени във всеки един от нас. Високият процент на отигрване винаги е добър показател, както равната дистрибуция по ротации и много други. Но това да съумее да сплотява отбора и да намира изход от трудните ситуации, това е най-важният показател.

снимка:fivb.com

 Може ли да промениш играта си в даден мач в сравнерние с предишния, ако си във плейофна фаза и мачовете са един след друг?

Да, мога  да променя опрелени неща или дори цялата стратегия на игра за всеки мач индивидуално. Но ако играта  ми и стратегията на отбора сработват срещу дадения противник, не би трябвало да се налага промяна, само леки корекции на нещата, които аз и отборът не сме успяли да изпълним.

 До каква степен е важна за теб статистическата информация давана преди мач, за твоята стратегия?

Информацията от статистиката, която ни се дава, за мен е изключително важна. Ако съумееш да я приложиш в мача, дава невероятно преимущество, но тук идва тънкият момент с изпълнението. Възможността да се възползвам от статистиката е ключова, за да придобия много по-ясна представа за силните и слабите страни на противника, както и за изграждането на моята лична стратегия и виждане за мача.

снимка:cev.eu

 Как влизаш в даден мач, спокойно или агресивно?

Пробвал съм различни начини за влизане в даден мач. И според мен е много важно да умееш да усещаш кой мач с какъв заряд е, защото ако влезеш прекалено агресивно, се натрупва излишно напрежение, особенно, ако е важен мач с равностоен противник. От друга страна с по-слаб противник, ако не си агресивен от самото начало, това може доведе до спад на концентрацията и мачът да иде в нежелана посока.

 Какъв съвет би дала на младите разпределители, които сега започват да играят?

Съвета, който бих дал на младите разпределители е да имат търпение и воля, защото нашият пост е труден и изисква време за усъвършенстване. Но когато придобиеш нужните умения, удоволствието от играта става несравнимо.

снимка:личен архив

 Наскоро с твоята съпруга станахте родители, как те промени бащинството?

На първо място ме направи по-емоционален, отговорен и грижовен. Надявам се по-малко егоист, и един добър пример за сина ми.

снимка:личен архив

 Какви са твоите интереси извън  спорта?

Имам различни интереси извън спорта, сред които  технолигии, инвестиции и естествено няколко конзолни игри, но в момента за никое не ми остава време.

+ There are no comments

Add yours