VNL 2019 3-ти етап Варна България

VNL 2019 3-ти етап Варна България


VNL продължава с пълна сила, отборите обикалят света и играят волейбол.

За разлика от първото издание на турнира през миналата година, където България нямаше домакински турнир, през тази имаме цели два.

Първият домакински турнир във Варна събра отборите на Италия, Япония и борещия се за оставане  като нас ,тим на Австралия. България се надяваше на максимален резултат от победи  в този турнир, но и този път не се получи.

Траен отлив на публика в последните години, на всички мачове на националния отбор, къде са причините?

снимка:fivb.com

Познавайки манталитета на българина, съвсем очаквано с понижаване на резултатите, или липсата на такива в последните 2-3 години , посещаемостта рязко намаля. Стигна се до там, че на световното първенство преди година , българският отбор играеше пред полу празни зали. Това се видя и на този турнир от VNL,  с изключение на мача с Италия , през другите дни залата оставаше с много свободни места. Друга причина завъртяла се в публичното пространство е цената на билетите, твърде високи за нашите стандарти.

 

Ден първи

ВАРНА (БЪЛГАРИЯ)
3-2
БЪЛГАРИЯ
АВСТРАЛИЯ
Score
20 - 25
29 - 27
22 - 25
25 - 21
15 - 13
111 - 111

След поредното тежко пътуване , България акостира във Варна с намерение да вземе максимума от този турнир. Първият ден от турнира противопостави два отбора, борещи се за своето място в лигата, България и Австралия. От появяването си сред топ отборите , кенгурата объркаха много сметки и създадоха главоболия на доста отбори.Само да си припомним преди година в арена “Армеец”, какво направиха волейболистите на Марк Лебедю. Взеха гейм на Русия, два на Сърбия и три на България. Загубата  бе доста болезнена за нас, 0-3 с разлика от две точки във всеки гейм в полза на Австралия 23-25/23-25/24-26.

снимка:fivb.com

България взе реванш за тази загуба преди година , макар и трудно, победа над неудобен противник за нас.

С оптимално използване на наличният състав , България се измъкна от тежка ситуация ,срещу директен противник за оставане във VNL.

Успешно завръщане на Цветан Соколов, изиграл ключова роля за победата. Ротационият принцип и този път бе застъпен в българският отбор. Нови хора в лицето на Тодор Скримов, Мартин Атанасов,Теодор Тодоров освежиха играта на българите. Игра на приливи и отливи с много технически брак.

Ден втори

ВАРНА (БЪЛГАРИЯ)
2-3
БЪЛГАРИЯ
ЯПОНИЯ
Score
25 - 22
19 - 25
25 - 16
19 - 25
19 - 21
107 - 109

Сепуко- в японската история така се нарича ритуалното самоубийство.

Такова, си направиха българските волейболисти срещу Япония. Технически анализ след такъв двубий е безсмислено да се прави, но все пак трябва да се отбележат пропуските във фундаментални елементи , като сервиса и посрещането. В последната кратка пета част , да се направят седем грешки на начален удар , четири от тях последователни , идва прекалено. Колебливо посрещане , което след себе си води до неубедителна атака. Ротирането на състава ,допълнително внася доза несигурност.

снимка:fivb.com

Загубите са част от спорта, има загуби които се приемат, правиш анализ и продължаваш напред, но има загуби, които са силно притеснителни , отразяващи се на самочувствието и увереността на състезателите. Отбори , които с лекота сме побеждавали през годините , независимо с какъв състав ще се изиграят , и са били силно респектирани от нас, сега играят без притеснение срещу нас и постигат желаните резултати от тях. Това е притеснителното , не самия резултат. Манталитет, класа, умения, неща които в такъв тип мачове с непретенциозни противници дава отражение.

Ден трети

ВАРНА (БЪЛГАРИЯ)
1-3
БЪЛГАРИЯ
ИТАЛИЯ
Score
14 - 25
20 - 25
25 - 23
21 - 25
80 - 98

След фиаското с Япония, българският отбор трябваше да премери сили със силно  подмладена Италия. Със посмачкано самочувствие , българите трудно влязоха в тази среща. Два гейма пасив с много непредизвикани грешки от наша страна, 21 на брой. Пред Пранди стои много труден въпрос за решаване? Кой ще ръководи българското нападение  и кой ще пренася неговата тактика на игрището , като основен разпределител. Постоянната смяна на разпределителите не е добра стратегия.

снимка:fivb.com

И като сме отворили дума за разпределители , в тази среща отново се видя класата на Симоне Джианели, който въпреки крехката си възраст от 22 години, много умело ръководеше своите нападатели по време на целия мач. Италия демонстрира , как трябва да се играе с минимално количество непредизвикани грешки в система която дава резултат. И в тази среща се видя , че изоставаме на сервис и посрещане , два ключови елемента от волейболната игра. Слабият сервис също така се отразява и в организацията на блокада, за четири изиграни гейма България има три точкови блокади.

Изводи от този турнир-

-Цветан Соколов , който се присъедини към отбора след принудително отсъствие , поради здравословни проблеми и не взе участие в световното първенство през миналата година, може да повдигне общото ниво, но не може да реши всички проблеми и сам да бие отборите.

– Чувствително изоставаме от водещите отбори при изпълнението на начален удар и неговата ефективност и постоянство, индивидуален елемент без някакви зависимости.

– Физическата кондиция също не е на необходимото ниво. Оправданията , че много се пътува и няма време за тренировки не са актуални , по простата причина , че всички отбори са на този режим.

Всички знаем , кое е най важното състезание за годината ,олимпийската квалификация, но ако си мислим, че до тогава отбора може да показва нелицеприятен волейбол и като дойде квалификацията всичко ще бъде по мед и масло, значи живеем в голямо заблуждение.

 

+ There are no comments

Add yours