VNL 23 М Лигата има своя нов шампион! Полша триумфира пред родна публика!

VNL 23 М Лигата има своя нов шампион! Полша триумфира пред родна публика!


Лигата на нациите има своя нов шампион!

До края винаги стигат, най-добре подготвените и най- адаптивните.

Правейки паралел със случилото се през изминалото издание на Лигата на нациите и тазгодишното, прави впечатление, че обичайните заподозрени за призовите места са едни и същи.  Шест отбора от миналогодишните финали, се срещнаха и през тази година – Франция, САЩ, Полша, Италия, Япония, Бразилия.

FOTO:fivb

През 2022 година Франция доминираше и заслужено спечели трофея. През тази, французите се добраха до финалната фаза в последния момент. Избраха стратегия за включване на нови състезатели и пробване на различни схеми на игра, които дадоха своето отражение на представянето им. Волейболистите на Андреа Джани изиграха 12 мача, спечели шест от тях  и загубиха също шест.  От осма позиция тръгнаха към защита на титлата, но пред себе си имаха отбора на САЩ, спечелил груповата фаза с десет победи и само две загуби. В мега драматичен мача, с много обрати САЩ успя да победи с 3-2, допускайки изравняване от 2-0, до 2-2.

GDANSK(POLAND)
3-2
USA
FRANCE
Score
25 - 21
25 - 18
17 - 25
24 - 26
15 - 9
106 - 99

foto:fivb.com

Останалите четвъртфинали бяха бързи и без особена интрига.

Домакините от Полша се разправиха безцеремонно с Бразилия. Три безответни гейма и класиране за полуфиналите. Бразилия страда и това е видно, трудна смяна на поколенията, колеблива игра носеща своите епизодични  ползи, дължащи се на минала слава и сериозен респект от противниците.

GDANSK(POLAND)
3-0
POLAND
BRAZIL
Score
26 - 24
25 - 21
25 - 20
76 - 65

foto:fivb.com

Пред препълнената „ ERGO ARENA” в Гданск, поляците показват най -доброто на което са способни за момента. Имаха своето колебание през трите уикенда от предварителната фаза, но това се дължеше на ротационния принцип на състезатели приложен от Никола Гърбич. Във всеки турнир той играеше с различни състезатели. За финалите  избра състав, който да атакува първото място.

foto:fivb.com

Италия не остави никакви шансове на Аржентина, три гейма под 20 точки за Симоне Джаниели и компания. Волейболистите на Фердинадо Де Джорджи направиха сериозна заявка за медал от турнира. Аржентина изглеждаше безпомощна, нищо не се получаваше в играта на гаучосите.

GDANSK(POLAND)
3-0
ITALIA
ARGENTINA
Score
25 - 17
25 - 15
25 - 14
75 - 46

foto:fivb.com

Япония закономерно се класира за финалната фаза, показвайки феноменален волейбол.

Десет победи и две загуби, но по-лоша геймова разлика отредиха на японците второ място в груповата фаза. Филип Блейн внесе в отбора, това което до този момент липсваше в играта на Япония. Самочувствието и липса на страх пред противника. Винаги консервативни, те  се отвориха към новото, към различното и резултатите не закъсняха. Ключови състезатели, като Юджи Нишида и Юки Ишикава  играят в италианската серия А 1, което допълнително  дава самочувствие на отбора.

foto:fivb.com

Словения се касира за финалната фаза, записвайки осем победи  и едва четири загуби. Едната дошла от България в първия уикенд на лигата. Словенците извличат максимума от себе си, основното ядро на отбора е заедно близо от около 10 години.

foto:fivb.com

В директния четвъртфинален  двубой между двата отбора, победата отиде за самурайте.

GDANSK(POLAND)
3-0
JAPAN
SLOVENIA
Score
26 - 24
25 - 18
25 - 22
76 - 64

Полуфиналните битки бяха интересни, но до изненади не се стигна.

Трудно начало за домакините от Полша.

GDANSK(POLAND)
1-3
JAPAN
POLAND
Score
25 - 19
26 - 28
17 - 25
21 - 25
89 - 97

foto:fivb,com

 Япония бе на път да смълчи препълнената „ЕРГО АРЕНА“, вихрен първи гейм, гейм бол във втората част, но Полша прояви характер и се върна в мача. Вилфредо Леон трябваше да се появява на игрището за да решава трудните топки. Япония не издържа в нападение, където често попадаше в капана на добре изградената полска блокада. Сервисът допълнително създаде проблеми на иначе техничните японци. Полша си заслужи участието на големия финал.

foto:fivb.com

САЩ не остави никакви шансове на Италия.

GDANSK(POLAND)
3-0
USA
ITALIA
Score
25 - 19
25 - 18
25 - 19
75 - 56

Три гейма под 20 точки и заслужен финал. Двама от най-добрите разпределители на своето време- Симоне Джианели и Мика Кристенсен показаха страхотни неща в организацията на игра.  Този мач потвърди тезата, че без диагонал не можеш да спечелиш мач на високо ниво. От едната страна Матю Андерсон реализира 17 точки за своя отбор, от другата Юри Романо приключи със скромните 6 точки.

foto:fivb.com

 

Преди големия финал, в мач за трето място, Япония успя да победи Италия.

GDANSK(POLAND)
3-2
JAPAN
ITALIA
Score
25 - 18
25 - 23
17 - 25
17 - 25
15 - 9
99 - 100

foto:fivb.com

Мощно начало за самурайте, два гейма преднина с фантастична игра. Италия се задъхваше, но намери сили да се върне в мача. Обрат по-скоро дължащ се на намаляване на оборотите от страна на японците, отколкото нещо фантастично като ниво от италианците. В последната част, доброто начало за Япония им отвори пътя към почетната стълбичка. Съвсем заслужено, вземайки предвид цялостното им представяне в Лигата на нациите. Филип Блейн изгради отбор, с който всеки ще трябва да се съобразява оттук насетне.

foto:fivb.com

Очакван финал, с оглед на показаното в предходните мачове.

Полша триумфира с купата, а САЩ загуби трети финал подред.

GDANSK(POLAND)
3-1
POLAND
USA
Score
25 - 23
24 - 26
25 - 18
25 - 18
99 - 85

foto:fivb.com

Високото темпо зададено от поляците, бе трудно да се следва. Доминиращи през голяма част от срещата, волейболистите на Никола Гърбич не оставиха много шансове на своя противник. Този мач е поредното потвърждение, че без сериозното присъствие на диагонала на разпределителя трудно се печели на високо ниво. За  близо три гейма,времето което престоя на игрището Матю Андерсон реализира само 10 точки. Лукас Качмарек от своя страна спечели цял гейм за своя отбор, реализирайки 25 точки. Дългата скамейка помогна на Гърбич на намери оптималния състав, който да спечели мача.

foto:fivb.com

Полша буквално подари втората част, след като водеше с 16-11, но пък трябва да отдаден заслуженото на волейболистите на Джон Спероу, които проявиха характер и успяха да измъкнат този гейм и на направят мача значително по-интересен.

Ясно се видя, че САЩ нямат вариант за втори диагонал, който да влезе и да даде добавена стойност. Качмарек повече от успешно замени получилия контузия Курек.

foto:fivb.com

Полша триумфира пред родна публика, показвайки стойностен волейбол, и давайки сериозна заявка за спечелване и на Европейското първенство.

 

+ There are no comments

Add yours