VNL 5-ти етап Пловдив България

VNL 5-ти етап Пловдив България


Последен етап от груповата фаза на VNL 2019 година.

България отново бе домакин , за първи път националния отбор  игра в  Пловдив.

Компания на българите в този последен турнир  направиха отборите на САЩ, Сърбия и Иран.

САЩ, като домакини на финалния турнир се класират по право, България и Сърбия нямат никакви шансове за класиране. Иран изигра цялата лига с най доброто с което разполага Игор Колакович и съвсем закономерно са в челото на класирането и ще играят на финалите в Чикаго.

Ден първи

ПЛОВДИВ(БЪЛГАРИЯ)
3-1
БЪЛГАРИЯ
САЩ
Score
21 - 25
25 - 19
25 - 23
25 - 23
96 - 90

България започна двубоя с отсъстващите до момента състезатели , Виктор Йосифов, Николай Николов и либерото Теодор Салпаров. От своя страна, американците като домакини на финалния турнир си позволиха лукса да пристигнат в Пловдив със вторият си състав. Старши треньорът Джон Спероу също предпочете да остане вкъщи и да води подготовката с основните си състезатели.

Първият мач на националния отбор в зала „Колодрума“ ,премина с положителен за нас резултат , но с не впечатляваща игра и от двата отбора.  Трудно начало и гейм пасив за България. САЩ спечели тази част допускайки 9 грешки от начален удар и без да отбележат точкова блокада. Отърсили се от първоначалното напрежение , българите започнаха да играят по концентрирано и това се отрази на резултата.

снимка:fivb.com

Ключов трети гейм от срещата. България стопи пет точково предимство на американците в средата на гейма,  15-10 за САЩ. В заключителните минути на тази част , българските волейболисти показаха по-здрави нерви и успяха да спечелят гейма. Четвъртата част вървеше под наша диктовка с аванс в резултата+3 точки. При резултат 23-19 за нас се получи загуба на концентрация , която можеше да ни коства гейма. В крайна сметка успяхме да затворим гейма с 25-23 , с това и мача с 3-1 и се поздравихме с победа.

За отбелязване е добрата игра на всички крайни нападатели , които се справиха с трудните топки подадени от дълбочина.

Спечелени почти всички по-дълги разигравания, демонстрирайки търпеливост.

Все още се забелязва не достатъчна концентрация и разбирателство между отделните състезатели на прости ситуации и фрагменти от играта извън система.

Ден втори

ПЛОВДИВ(БЪЛГАРИЯ)
0-3
БЪЛГАРИЯ
ИРАН
Score
23 - 25
23 - 25
21 - 25
67 - 75

След като подпечатаха визите за щатите , с победата над Сърбия в първия ден от турнира, персите показаха как се изгражда манталитет на победител. С резервният си състав , Иран нанесе тежко поражение на България. Борейки се за всяка топка и и наваксвайки пасив в резултата през целия мач. Ако няма здравословни проблеми със състезателите играли срещу САЩ,  е много интересно и странно треньорското решение с поредната ротация на състава.

снимка:fivb.com

Тези състезатели които се нуждаят от игрова практика, не я получиха или играха твърде малко. За разлика от Иран , България за пореден път показа , как не трябва да се играе в края на гейма. Грешки на начален удар от състезатели които проявяват колебание на този елемент, не получиха и помощ от вън. В такъв момент, треньорска намеса би имала по –голяма полза, с указание да се вкара флот сервис в игрището на противника и да се търси  успешна игра на блокада. В два поредни гейма направихме подарък на иранците биейки сервис в долния край на мрежата.

Ден трети

ПЛОВДИВ(БЪЛГАРИЯ)
0-3
БЪЛГАРИЯ
СЪРБИЯ
Score
23 - 25
12 - 25
18 - 25
53 - 75

След загубата от Иран предишния ден, всички си мислехме , че по –лошо не може да бъде , оказа се , че може. България получи пореден звучен шамар от Сърбия, пред пълната зала „Колодрума“ в Пловдив.

снимка:fivb.com

Силите ни стигнаха за един гейм равностойна игра. Спорно съдийско решение в края на първия гейм , прекърши устрема на България. След загубата на този гейм , българските волейболисти силно обезверени само присъстваха на игрището , без да дадат отпор на противника.

13 директни точки от начален удар, 6 блокади , толкова успяха да направят сърбите за три гейма.

Технически аспекти от мача- НУЛАТА НЕ СЕ АНАЛИЗИРА

Това беше последния мач от VNL за тази година. Единственото положително нещо е , че запазихме мястото си в лигата. Пловдив видя волейбол от световно ниво от отборите на САЩ, Иран и Сърбия. За съжаление не можем да кажем същото и за България. От втория домакински турнир , отново записахме една победа и две загуби.

Тези мачове трябваше да бъдат с друг сценарии, а оставиха след себе си много въпросителни.

За съжаление е твърде вероятно да не ни стигне времето до олимпийската квалификация да изчистим , разрешим , всички проблеми който се видяха по време на всички мачове от VNL.

Изводи от турнира в Пловдив:

  • Сервис- посрещане, тези елементи са взаимно свързани. Едно от неписаните правила във волейбола гласи, че отбор, който има добър сервис , има и добро посрещане. При нас за съжаление и на двата елемента проблемите са очеизбождащи.
  • Без посрещане не може да се говори за организация на атаката.
  • Много слаба организация на блокада при топки без първо темпо за противника и при топки подадени от дълбочина, неприсъщо за нашият отбор който се е славел винаги с добри блокиращи.
  • Българските волейболисти много трудно могат да изиграят поредица от мачове на високо ниво. Амплитудите в представянето са твърде големи, това е лоша предпоставка за олимпийската квалификация , която ще се проведе по формулата както е VNL, мини турнир с четири отбора и три последователни мача.

 

 

+ There are no comments

Add yours