VNL 2018 – Гладиаторската битка

VNL 2018 – Гладиаторската битка


Шестнадесет отбора започнаха борбата за трофея  на волейболната Лига на нациите и премия от 1.000.000 долара.

За регламента на променената Световна лига  се изписа много.

В резюме: Дванадесет  твърди отбора , които, без значение от класирането,  не могат да изпаднат в продължение на 7 години и четири  отбора, борещи се за оставане в Лигата на нациите (Решение на Международната федерация, продиктувано единствено от комерсиални подбуди). Тежък но справедлив жребии – всеки срещу всеки. Спорен е периодът с пет поредни уикенда и с по три мача с изморителни пътувания през различни континенти, където някои от отборите отново са ощетени. България трябва да се бори за своето оцеляване в елита всяка година.

До финалната фаза достигнаха обичайните заподозрени:

Русия, Бразилия, САЩ, Франция, Сърбия и Полша.

Топ отбори, които показаха най постоянно ниво на представяне във всички срещи. От тази група  липсва единствено Италия, но така е , винаги остава зад борда някои силен отбор, поради различни стечения на обстоятелствата.

Финалната фаза, във френският град Лил, предложи на любителите на волейбола истинско спортно зрелище.

ФИНАЛНА ФАЗА ЛИГА НА НАЦИИТЕ

ГРУПА А ГРУПА Б
1.ФРАНЦИЯ 1.РУСИЯ
2.БРАЗИЛИЯ 2.ПОЛША
3.СЪРБИЯ 3.САЩ
ФРАНЦИЯ       3   22  25  21  25  15

БРАЗИЛИЯ     2  25  20  25  22  13

РУСИЯ      3     25  25  22 25

ПОЛША   1     18  23  25  17

СЪРБИЯ           0      16  26  19

БРАЗИЛИЯ     3      25  28  25

САЩ          3     28  25  25

ПОЛША   0     26  17  18

ФРАНЦИЯ      3      25  25  25

СЪРБИЯ          0      19  18  17

РУСИЯ      3    25  25  25

САЩ          0    22  21  21

ПОЛУФИНАЛИ
ФРАНЦИЯ     3     25  25  23 24  15

САЩ               2     18  17  25   26  13

РУСИЯ         3    25  25  25

БРАЗИЛИЯ 0   17  18   14

3/4  МЯСТО

САЩ                 3  25  28  28

БРАЗИЛИЯ    0  21  26  26

 

ФИНАЛ

ФРАНЦИЯ   0  22  20  23

РУСИЯ          3  25  25   25

снимка:fivb.com

Русия шампион!!!

Само с един загубен гейм от всички изиграни срещи, руските волейболисти спечелиха първата лига на нациите. През целият финален турнир , руснаците показаха завидна физическа кондиция и отборна игра. Добро разпределение на силите , и оптимална форма във точното време. Сергей Шляпников много умело използваше големия набор от играчи с който разполага, през целия турнир. Максим Михайлов изнесе мастер клас как се играят финали , с 19 точки за три гейма стана най резултатен волейболист в мача. Капитанът Димитри Волков , не участва в срещите от груповата фаза , но на финалите показа много високо ниво и заслужено попадна в dream team на лигата на нациите. С разпределител дебютант в лицето на Димитри Ковальов, руснаците показаха много добра отборна игра, и  дават сериозна заявка за медали и от световното първенство през есента.

снимка:fivb.com

Франция не издържа на напрежението.

Франция, като победител в първата фаза, и домакин на турнира, бе основния фаворит за спечелване на трофея. Отборът на Лоран Тили изигра запомнящи се мачове срещу Бразилия и САЩ ,за да стигне до финала. Там ,изцедени емоционално и физически , не  успяха да се противопоставят на мощна Русия.

снимка:fivb.com

САЩ на почетната стълбичка

Да се вдигнеш след тежка загуба, това го умеят малцина. След изгубения злощастно полуфинал с Франция , момчетата на Джон Спероу се пребориха в оспорвана битка за бронзовите медали срещу колеблива Бразилия.

снимка: fivb.com

 

Как премина турнира за българите ,резултатите на отбора:

България започна участието си с турнир в Китай. Равносметката е две победи срещу Китай (3:2) и Аржентина (3:1)  и загуба от САЩ (1:3). България взе максимума  от турнира.

Втори турнир в София. Сърбия, Русия и Австралия бяха добре посрещнати на българска земя и  си тръгнаха с победи над България. Нелепа загуба в първия ден срещу Сърбия (2:3), като в тайбрека българите водеха с 10:5 и с 14:12 , но допуснаха загуба. Разочароваща загуба от Австралия в три гейма, и за капак нова  загуба с 3:0  от Русия. Първият домакински турнир приключи катастрофално за българските волейболисти.

Трети турнир  в Япония. Още в ранни зори след мача с Русия , българските волейболисти се отправиха на поредното тежко пътуване до страната на изгряващото слънце. Отново сериозна компания  –  Полша, Италия и домакините от Япония. След трите поредни загуби в София България се разправи категорично срещу домакините , като победи с 3:0. Срещу силните отбори на Полша (1:3) и Италия (1:3)  силите на българските волейболисти стигнаха само за почетен гейм от срещите.

снимка:fivb.com

Четвърти турнир във Варна. Втори домакински турнир за България, отново в сериозна компания на Франция, Канада и олимпийския шампион Бразилия. След тежко и изморително връщане от Япония , българските волейболисти пристигнаха последни във Варна. Първи мач срещу Франция (0:3) – тежка загуба , дължаща се по- скоро на трудна реаклиматизация. След тази загуба, за по малко от 24 часа , видяхме преобразена България и станахме свидетели на най- добрите мачове на волейболистите в тазгодишното издание на лигата на нациите. Канада  изпита върху гърба си силата на отборната игра – победа с 3:0, възвърнала самочувствието на българските волейболисти. Последният ден от турнира противопостави отборите на  България и Бразилия. Главният въпрос беше  ще може ли българските волейболисти да задържат нивото от мача с Канада? Направиха го и в зрелищен мач постигнаха победа с 3:2. Показаха , че когато са мобилизирани до краен предел и се раздават на игрището, победите са възможни и срещу силните отбори.

Пети турнир в Иран.

Последен етап от първата фаза . Изцедени физически и емоционално, с промени в състава, българите записаха две загуби срещу Германия (1:3) и Иран(1:3) и само една победа срещу последния отбор в класирането Република Корея с 3:2 гейма.

снимка:fivb.com

И така, след петнадесет мача всеки срещу всеки , балансът е 6 победи и 9 загуби, голям шлем срещу азиатските отбори  – Япония (3:0), Китай (3:2) и Рпублика Корея(3:2). Американските отбори Аржентина (3:1),Канада (3:0) и Бразилия( 3:2) също претърпяха поражения.

Кадровите проблеми:

България започна сезона с много здравословни проблеми на водещи състезатели. Много се изговори и изписа за това. Ясно е , че не разполагаме с неизчерпаеми ресурси както големите нации и всяка липса на състезател се отразява осезаемо. През последните години се забелязва тенденция , при която състезатели се връщат в националния отбор с травми от клубовете, в които са играли. Причините са много –  тежък график, много мачове , неправилна методика на работа. Освен това често са принудени от обстоятелствата да играят невъзстановени , понякога и на обезболяващи инжекции. Това не може да продължава безкрайно и неминуемо се отразява на тяхното представяне в националния отбор. Сериозна липса беше отсъствието на Цветан Соколов, единственият състезател, който играе като титуляр в топ отбор.Той вече претърпя операция и започна възстановяване , но вероятността да играе на Световното първенство е около 5%. Напълно неясно е положението с Теодор Тодоров и дали ще може  да се включи в подготовката или не. Очакваше се Ники Николов да вземе участие в някои от мачовете, но така и не се случи. Положителното е, че на поста централен блокиращ нападател има сериозна конкуренция и Константинов има голям избор. Последната лоша новина е състоянието на Георги Братоев след контузията, която получи на мача срещу Австралия. Първоначалната диагноза беше тежко изкълчване на глезена ,но  повторен преглед установи стрес фрактура. Как ще продължи лечението и кога Братоев може да се включи в подготовката е много трудно да се каже.  Разтегнатите мускули и възпалените сухожилия на някои от играчите  ще се възстановят  след почивката, която ще получат преди основната част от подготовка за Световното първенство. Натрупаната умора ще отшуми с промяна на обстановката и положителни емоции.

снимка:fivb.com

Даденият шанс:

Притиснат от ситуацията и новия формат на лигата – много мачове за кратко време с много пътуване -Константинов даде възможност на голям брой състезатели да вземат участие в мачовете и да усетят емоцията от мачовете с топ отбори. Някои  момчета направиха своя дебют за мъжкия национален отбор (Илия Петков, Алекс Грозданов, Димитър, Маринков, Петър Каракашев). Други се възползваха от предоставената възможност и я използваха на 100% , Такъв е случаят със Слави Гоцев , който от доста време е в националния отбор, но губеше конкуренцията с Йосифов, Николов и Тодоров за титулярното място. По стечение на обстоятелствата ((контузии на състезатели) , той се възползва максимално от ситуацията и направи много силно цялостно представяне. За това помогна и добрата сработка, която имаха с разпределителя Сеганов.

Георги Сеганов даде сериозна заявка за титулярното място на плеймейкър за Световното първенство. Мачовете, които изигра, бяха на много високо ниво, като се стремеше да бъде разнообразен в подаването си към  нападатели.

снимка:fivb.com

Лигата в цифри:

Петнадесет изиграни мача с различни противници  дават добра база данни за сравнение. Ясно може да се види къде отборът се представя добре и къде зле, къде  има резерви и върху какво трябва да се работи в бъдеще.

България винаги се е славела с много добри нападатели, българската школа с това е известна по света.

 Атаката на отбора по време на Лигата през по- голямата част беше на добро ниво. От 1443 опита за атака българските волейболисти са реализирали 707 точки – 49% успеваемост.

Началният удар  на този етап бе ахилесовата пета на отбора. От 1291 опита има реализирани само 81 директни точки, допускайки 303 грешки.

Блокадата – от 757 опита са реализирани 125 директни блокади и са допуснати 327 грешки, когато не може да се играе с топката след удар на противника в нашата блокада.

Индивидуалният принос за отбора на състезателите, които взеха по-голямо участие в двубоите:

  1. Николай Учиков 169 точки, 147 атака/ 10 сервис/ 12 блок
  2. Валентин Братоев 146 точки, 120 атака/ 12 сервис/ 14 блок
  3. Светослав Гоцев 127 точки, 84 атака/ 8 сервис/ 35 блок
  4. Розалин Пенчев 109 точки, 94 атака/ 12 сервис/ 10 блок
  5. Виктор Йосифов 84 точки, 49 атака/ 9 сервис/ 26 блок
  6. Боян Йорданов 74 точки, 67 атака/ 5 сервис/ 2 блок
  7. Николай Пенчев 69 точки, 53 атака/ 9 сервис/ 7 блок
  8. Тодор Скримов 55 точки, 42 атака/ 13 сервис
  9. Георги Сеганов 29 точки, 14 атака/ 6 сервис/ 9 блок

снимка:fivb.com

В хода на турнира се видяха много пропуски от техническо ниво в играта на отбора:

При началния удар – индивидуален елемент във волейболната игра без всякакви зависимости и оправдания . За голямо съжаление българите чувствително изостават от водещите отбори с много допуснати грешки и слаба ефективност като цяло.

При обработване на леки топки и подаване за нападение от полеви играчи.

При организиране на двойна  блокада в края на мрежата, когато топката е посрещната около третия метър от противника и няма първо темпо.

При синхрон между блока и защитата с подсигуряване на нападателите. Това са компоненти от играта‘ които правят разликата между добрите и посредствените отбори. Техническият брак понякога може да се компенсира с физическа подготвеност. Доброто физическо състояние дава възможност за по – продължителна работа при отработване на техническите елементи от играта.

снимка:fivb.com

От изиграните мачове се вижда , че България разполага със състезатели на прилично ниво, но ако искаме да ги виждаме в добра светлина и да побеждават, трябва да са максимално подготвени физически, да изчистят играта си от непредизвикани грешки и да играят всички заедно със:

Сърце, душа за България!

 

+ There are no comments

Add yours