VNL W Weekend 3 Analysis Целта е постигната, България остава в Лигата на нациите!

VNL W Weekend 3 Analysis Целта е постигната, България остава в Лигата на нациите!


VNL Weekend  3

Габриела Коева – бивш национален състезател, коментатор и анализатор – специално за VolleyComment

 

През третата седмица на волейболната Лига на нациите, България бе домакин в  „Арена Армеец“, София.

Българките имаха  два  изключително важни мача – срещу 10-я във временното класиране Доминикана и срещу 9-я – Полша. Очаквано и двата двубоя бяха тежки и напрегнати за всички отбори, тъй като резултатите между 9-то и 14-то място в лигата до момента, са много близки, а на тези няколко позиции са разпределени все чаланджър отбори, които ще се борят да останат във VNL и следващата година.

 

SOFIA(BULGARIA)
3-0
BULGARIA
DOMINICANA
Score
25 - 15
25 - 13
25 - 21
75 - 49

foto:fivb.com

Не беше изненада, че Лоренцо Мичели започна с Радостина Маринова на поста диагонал, тъй като от известно време беше ясно, че Силвана Чаушева не тренира с отбора и има здравословен проблем. По-голямата изненада, всъщност, беше, че Ради показа завидни умения при изпълнението на начален удар и през трите гейма, които България спечели за чистото 3:0, й се наложи да отиграе и няколко доста тежки топки в нападение.

Именно сериозният начален удар, който Лъвиците изпълняваха, им помогна да спечелят мача толкова категорично. Още преди началото на срещата, селекционерът Мичели подчерта, че основната сила на доминиканките е в нападение и фокусът ще бъде да му се противопоставят. Момичетата го направиха по най-добрия начин, като в първите две част въобще не позволиха на противника да покаже своята игра. Голяма роля в този развой на играта, изигра силният и прецизно насочен начален удар, както и малкото непредизвикани грешки на българките.

foto:fivb.com

В третата част доминиканките не допускаха големи серии от точки, както през първите две, задържаха се близо в резултата и притиснаха Лъвиците до стената. Въпреки многото грешки, които започнаха да допускат, българките успяха да спечелят и тази част, с голяма доза емоция, няколко видео чека в края на гейма и много задружни усилия.

Посрещането в полето на България беше завидно добро, имайки предвид силния сервис, който по принцип изпълнява отборът на Доминиканската република. Това позволи на разпределителката Лора Китипова да използва дължината на цялата мрежа в разиграванията и да разнообрази играта. В този мач видяхме немалко топки от втора линия, както и нападения с централните блокировачи пред и зад главата на разпределителя. Все пак основната тежест в нападение падна върху посрещачките Мария Йорданова и Мирослава Паскова.

foto:fivb.com

И двете се представиха отлично в тази среща, като Йорданова записа цели 22 точки, показвайки завидна смелост и умения да използва блокадата в нападение. Младата посрещачка израства с всеки мач, в който й се дава възможност, започвайки от турнира през седмица II във Филипините, където получи шанс да замени Алекс Миланова, та чак до домакинските мачове в София, където очакваме от нея все такива вдъхновяващи изяви!

С тази победа България се изкачи с няколко позиции във временното класиране, но е още много рано за сметки – предстоят мачове с грандовете Италия и Бразилия, както и решаващ пряк двубой с Полша за оставане в Лигата на Нациите.

SOFIA(BULGARIA)
3-0
BRAZIL
BULGARIA
Score
25 - 21
25 - 20
25 - 18
75 - 59

foto:fivb.com

 Вторият мач от домакинската седмица за България, ни срещна със силният отбор на Бразилия – де факто един от претендентите за титлата в тазгодишното издание на VNL. Бразилките бяха очевидният фаворит и очаквано спечелиха .

Лъвиците се изправиха срещу Селесао с желанието да се борят и да докажат, че мястото им е сред най-големите. Изпълняваха силен начален удар и затрудниха доста посрещането на противника, като във всички 3 гейма се държаха близо в резултата, но в преломните моменти допускаха серии от точки, което доведе до чиста победа за гостите от Бразилия.

foto:fivb.com

Онова разнообразие в атаката на България, което видяхме в мача с Доминикана, липсваше. От една страна от нестабилното посрещане на нашите момичета, от друга – проблемите с блокадата на бразилките, не позволиха да разгърнем целия си потенциал в игрището.

Най-осезаемата разлика между двата отбора в тази среща, беше в контра атаката. Бразилия, благодарение на стабилната си блокада, успя да защити много повече топки и съответно да реализира много по-голям процент успеваемост в атаката след отбрана. За сравнение българките реализираха едва 30% нападения след защита, докато бразилките 45%. Голяма разлика има и в атаката след разсеяно посрещане, което изважда на преден план един основен проблем в родния тим – липсата на състезател, който да отиграва високите топки. Мария Йорданова и Мира Паскова поемат тази отговорност, но към момента не успяват да заместят успешно Емилия Димитрова и Елица Василева в тази роля. Двете (Мария и Мирослава) бяха и най-резултатни за отбора съответно с 19 и 16 точки, но и това не помогна на Лъвиците да вземат дори гейм в тази среща.

foto:fivb.com

 

SOFIA(BULGARIA)
3-0
ITALIA
BULGARIA
Score
25 - 12
25 - 19
25 - 21
75 - 52

foto:fivb.com

 Третата среща пред родна публика за отбора на България, ги изправи срещу настоящия Европейски шампион Италия.

Много емоции преди срещата от разпределителката на адзурите с български корени – Офелия Малинов. Въпреки това тя не се появи на терена, а селекционерът Давиде Мацанти заложи на по-опитната Алесия Оро. На терена не се появи и звездата на италианките Паола Егону, като на нейно място с не по-слабо представяне, игра Силвия Нвакалор.

Началният удар на адзурите се оказа непосилна задача за България, а първият гейм приключи без особена съпротива от нашите момичета с 25:12. Нищо не се получаваше, а на фона на нестабилното посрещане, разпределителката Лора Китипова не успяваше да използва потенциала на своите нападателки.

foto:fivb.com

Вторият гейм започна с лека преднина в полза на лъвиците, но отново силният начален удар и невъзможността да противодействаме на диагонала Нванкалор и посрещачката Пиетрини, доведе до няколко серии от брейк точки и още един гейм в актива на адзурите, спечелен с 25:19.

Третата част беше най-равностойна, на терена останаха влезлите като двойна смяна Петя Баракова и Радостина Маринова, посрещането продължаваше да не бъде много стабилно, заради агресивния сервис на противника, но няколко видео повторения в спорни ситуации в края на гейма, позволиха на България да остане много близо в резултата. Преломният момент дойде с една топка с италианския център Кирикела, която не успя да атакува, а прехвърли с две ръце в зона 5 и направи точка.

foto:fivb.com

Твърде многото леки и пуснати топки, които паднаха в полето на България, многото ситуации, в които трябваше категорично да вземат точка на мрежата от спорни топки, но ги пропуснаха, както и немалкото непредизвикани грешки, в крайна сметка доведоха до крайното 0:3 в полза на Италия.

Оказа се, че този мач не беше по силите на нашите момичета, но целите поставени пред тях така или иначе са насочени към следващия мач, който ще ги изправи пред отбора на Полша. Хубаво е да се опитат да забравят неудовлетворението от загубите срещу Бразилия и Италия, но да запомнят добре всички ситуации, в които са имали възможност сами да решат изхода от дадена ситуация. Леките топки в последния, решаващ мач от VNL срещу полякините, ще означават победа или загуба, оставане в лигата или още квалификационни турнири, за да докажем, че мястото ни е там – при най-добрите в света.

SOFIA(BULGARIA)
3-1
BULGARIA
POLAND
Score
22 - 25
25 - 13
25 - 17
25 - 22
97 - 77

foto:fivb.com

 По едно неписано правило, накрая всичко се сведе до последния мач в на турнира и последния мач във VNL за България. Решаващият сблъсък с отбора на Полша, от който зависеше дали ще запазим сигуното си място сред отборите в Лигата нациите и за следващото ѝ издание.

Първият гейм Лъвиците започнаха колебливо, изгубиха с 22:25 и по всяка вероятност им натежа отговорната задача да спечелят срещата на всяка цена. Горчилката от двете поредни загуби от Бразилия и Италия без съмнение ги обезкуражи допълнително. Родната публика в  Арена Армеец, обаче, им даде криле и през втората част много категорично изравниха за 1:1 (25:13), а после взеха и третият гейм с 25:17.

foto:fivb.com

Най-драматичен се оказа гейм 4, където в края при резултат 24:19, полякините направиха серия от няколко точки и почти притиснаха нашите момичета до стената. С толкова много грешки, колкото допуснаха гостите от Полша, обаче е почти невъзможно да спечелиш среща. Цели 28 непредизвикани грешки за тях, за сравнение България допусна 19 (около 5 грешки на гейм).

Отличихме се с добре насочен начален удар и макар блокадата невинаги да работеше в наша полза, като допускахме неточности в изпулнението на самия елемент, добрата защита успя да компенсира. Макар посрещането да не бе най-силният елемент за момичетата на Лоренцо Мичели през тазгодишното издание на волейболната лига на нациите, в мача срещу дружина полска топката беше достатъчно добре насочена, така че да даде възможсност на Лора Китипова да разнообрази играта в зона 4, а впечатление направиха многото контра атаки с центровете Нася Димитрова и Мира Тодорова.

foto:fivb.com

Най-резултатна отново беше Мария Йорданова, която допринесе с цели 22 точки за успеха, отличи се и Нася Димитрова с 15 – 4 блокади, 1 ас и 10 точки от атака.

Оптимист съм за представянето на отбора на световното първенство в Полша и Холандия тази есен. Момичетата ще имат повече време да се подготвят, селекционерът Мичели вече е добил представа какво може да очаква от всяка една от тях, както и върху какво трябва да работят индивидуално и отборно, за да вървят напред. Целта, която беше поставена в началото на турнира е постигната!

С усмивки, удовлетворение и високо вдигнати глави – към новите предизвикателства.

Дерзайте, момичета!

+ There are no comments

Add yours