VNL W Wekeend 2 Analisis Отборът върви възходящо и се нуждае от подкрепа!

VNL W Wekeend 2 Analisis Отборът върви възходящо и се нуждае от подкрепа!


VNL – Weekend II

Габриела Коева – бивш национален състезател, коментатор и анализатор – специално за VolleyComment

 

След първия уикенд от турнира Лига на Нациите на челните места в основното класиране продължават да са добре познатите отбори на Япония, Китай, САЩ, Бразилия, Сърбия, Италия. Въпреки тенденцията във всички отбори да се наблюдава подмладяване и експериментиране със съставите, все пак отборите с традиции и медали в големите първенства са отново стабилно на върха.

В състава за втората седмица на VNL, отборът на България излезе с още две промени – освен опитните Елица Василева и Емилия Димитрова, за Филипините не пътуваха центърът Христина Вучкова и посрещачът Гергана Димитрова.

България – САЩ

QUEZON SITY(PHILIPPINES)
0-3
BULGARIA
USA
Score
20 - 25
22 - 25
20 - 25
62 - 75

foto:fivb.com

Настроенията и очакванията преди този мач не бяха изненадващи – срещу олимпийския шампион, отборът на България излиза да покаже най-доброто на което е способен, макар и като аутсайдер. Три години преди срещата във Филипините, България изигра пет-геймов мач срещу САЩ на квалификационния турнир за Олимпиадата в Токио. Без съмнение фаворит беше отборът на Щатите и срещата се разви в тяхна полза от началото до самия край, за да завърши с 3:0 (на 20, 22 и 20 в отделните части).

България не започна зле двубоя, затрудняваше посрещането на американките, но блокадата и защитата на противника, както и голямото търпение и прецизност, с които обработваха топките в контра атака, дадоха предимство на САЩ. Забелязваха се доста пуснати топки, които българките пропуснаха да извадят в защита и да се възползват от тях.

С напредване на мача, американския тим започна да разчита главно на едно от основните си оръжия – началния удар, като записа 7 аса общо, а най-голям проблем се оказа сервиса на центъра Хели Уошингтън. Тактически селекционерът на американките Карч Кирали, беше насочил началния удар към Алекс Миланова и това я разколеба, което наложи смяната й с младата Мария Йорданова.

foto:fivb.com

Макар статистиката да показва, че България е посрещала малко по-добре от съперника си, в този мач голямата разлика идва от по-добрата защита на САЩ, откъдето повечето опити в контра-атака и съответно повече точки от нападение.

В заключение след тази среща – равностойно представяне на отбора на България и макар в някои елементи да отстъпвахме видимо от олимпийските шампионки, можем да отбележим един много голям позитив от този мач и това е прекрасното включване на Мария Йорданова.

България – Япония

QUEZON SITY(PHILIPPINES)
0-3
BULGARIA
JAPAN
Score
20 - 25
16 - 25
23 - 25
59 - 75

foto:fivb.com

 Япония е единственият отбор след първата седмица на VNL, който завърши с 5 победи от 5 мача. Изключително стабилна игра в защита и контра-атака, много технични състезателки в нападение, което се оказа непреодолимо препятствие и в мача срещу Тайланд в предишния турнир – отбор с много сходен тип на игра като Япония.

Статистически в отделните елементи България изглеждаше равностойна на почти всички нива. Голяма разлика, отново, се вижда в защитата – 72 защити за Япония, срещу 57 за България. Отбраната на един отбор се влияе до голяма степен от организацията на блокадата, която е отправна точка за първата. В тази среща българките записаха само 2 точкови блокади за три гейма. Дали това се дължи на отсъствието на Христина Русева или на техническите умения и бързата игра на японските състезателки, е спорно.

foto:fivb.com

Дългите серии от точки на Япония, показват нестабилна концентрация на отбора на България, както и липсата на един или повече лидери на терена, на които да се разчита в критичните моменти. Усещаше се спад в желанието за игра, което проличава много в ситуации в защита и най-вече подсигуряване на нападателите. По всяка вероятност това беше продиктувано от умора и обезкуражаващо по-силния съперник от другата страна на мрежата.

foto:fivb.com

Позитивното от тази среща е, че отборът и щабът биха могли да анализират какво липсва в играта на българския национален отбор така, че да може да бъде равностоен съперник на азиатските отбори и да работи усилено в тази посока – защита, подсигуряване, прецизност, желание и раздаване, дори когато си аутсайдер в мача.

България – Канада

QUEZON SITY(PHILIPPINES)
3-0
BULGARIA
CANADA
Score
26 - 24
25 - 22
25 - 21
76 - 67

foto:fivb.com

 Канада – съперникът във втората седмица на най-силния турнир за националните отбори, който България обезателно трябваше да победи и го направи с 3:0. Макар резултатът в началото на отделните геймове да не сочеше, че изходът от мача ще е такъв, лъвиците доказаха, че могат да се оборят и да играят силно и след 20-та точка. Свикнали сме да критикуваме играта на младия отбор на България за непостоянството в края на отделните части, но ето че в тази среща момичетата на Лоренцо Мичели показаха „зъби“ и характер и се наложиха категорично над противника.

Българките започваха с изоставане в резултата във всеки от трите гейма, след което съумяваха да направят серия от точки и да спечелят частите. Огромно влияние за този развой на събитията имаха многото непредизвикани грешки на канадките – 16, срещу само 9 за нашите момичета.

foto:fivb.com

Най-големият позитив от тази среща е отново включването на младата Мария Йорданова, която стана и реализатор на срещата. Струва си да отбележим, че резултатността в тази среща е разпределена много равномерно между нея (15), Мирослава Паскова (14), Силвана Чаушева (12) и Нася Димитрова (11). В предишните срещи от двете изиграни седмици, имаше по един състезател с много повече точки от останалите – нещо, което със сигурност улеснява максимално противодействието на противниците срещу тях.

България – Белгия

QUEZON SITY(PHILIPPINES)
2-3
BULGARIA
BELGIUM
Score
22 - 25
23 - 25
25 - 20
25 - 20
15 - 17
110 - 107

foto:fivb.com

 Последната среща в Седмица II на VNL изправи Лъвиците срещу другия съперник, с когото ще се борим за оставане във Лигата на Нациите. След силно начало на Белгия и резултат 2:0 гейма в тяхна полза, България успя да се върне в мача и да изравни, за да загуби в много оспорван пети гейм със 17:15.

Основните проблеми за Лъвиците отново бяха в посрещане, а съперничките ни освен изключителен начален удар (8 директни точки, срещу само 1), показаха и невероятна защита. Цели 26 точки записа Брит Херботс – козът на белгийките, който нашите момичета не успяха да спрат по никакъв начин в тази среща.

В пореден мач виждаме Мария Йорданова (топ реализатор с 19 точки) да показва много обещаваща игра. В отсъствието на Гергана Димитрова и Елица Василева, младата посрещачка започва все по-категорично за затвърдява позицията си в състава на националния отбор.

foto:fivb.com

Страхотен мач и за Нася Димитрова, която записа 9 точкови блокади и 14 точки, колкото има и Алекс Миланова. Най-много пострада играта с центровете в този мач. Без стабилно посрещане, е почти закономерно най-ниския процент от дистрибуцията на разпределителите да е насочен към първото темпо.

 

В заключение – силен турнир за Лъвиците във Филипините, за съжаление изпуснат шанс в прекия двубой с Белгия, но обещаващо развитие в играта на целия отбор, въпреки промените в състава и отсъстващите състезателки. България показа през миналото лято, че може да играе много силно пред родна публика и това очакваме да видим всички на домакинския турнир в София през последната седмица на VNL.

 

+ There are no comments

Add yours