Водещи треньори у нас и огромен интерес събра семинарът на Алън Найп в София.

Водещи треньори у нас и огромен интерес събра семинарът на Алън Найп в София.


Огромен интерес предизвика лекцията на Алън Найп у нас. Един от най-известните американски треньори по волейбол пристига в България по покана на Левски-София. Столичният волейболен клуб реши, съвместно с Българска федерация волейбол (БФВ), да отвори събитието за всички желаещи. А те бяха десетки.

Националните селекционери на България и помощниците им, както и повечето ни водещи клубни треньори и треньори на подрастващи, пристигнаха в хотел “Витоша”, за да чуят лекцията на бившия наставник на САЩ. Темата ѝ бе “Играта на блокада – индивидуална и групова”.

Над 40 български специалисти проследиха с интерес думите на един от корифеите в американския волейбол, а той детайлно говори по един от фундаментите в играта.

 

“Защитата и в частност блокадата трябва да намери начин да противодейства на нападението”, бе един от акцентите в лекцията на 45-годишния американски специалист.

 

 

BVA 4953

 

Найп сподели своя опит при изпълнение на елемента в различните фази на играта. Обясни вижданията си при игра в система – идеално посрещане и възможност за организиране на скоростна атака, при ограничени възможности от страна на разпределителя да включи в игра всички свои нападатели, при игра извън система.

“Вярвам, че всички блокиращи могат да четат играта и ние като треньори трябва да им дадем свобода за това”, завърши Найп.

 

BVA 5145

 

Алън Найп е главен треньор на мъжкия клуб на Университета в “Лонг Бийч” в продължение на 18 години. С него е ставал шампион и като състезател. През 2018 и 2019 г. той изведе тима си до две поредни титли, а впоследствие привлече таланта на “синия” клуб и национал на България – Александър Николов, който игра един сезон под негово ръководство и стана първият в историята новобранец, избран за номер 1 на кампанията. Младата звезда на българския волейбол и настоящ състезател на италианския гранд Кучине Лубе Чивитанова също проследи с голямо желание семинарът от първите редове.

 

BVA 5063

 

Найп изведе олимпийския тим на САЩ за Игрите в Лондон през 2012 година. Той води националите на родината си в периода 2009 – 2012 г., като в последната година триумфира със златото в Световната лига.

БФВ изказва благодарност на ВК Левски-София за възможността повече български треньори да се докоснат до специалист от ранга на Алън Найп.

 

BVA 5217

https://bvf.bg/news/item/8098-vodeshti-trenyoori-u-nas-i-ogromen-interes-sabra-seminarat-na-alan-naip-v-sofiya.html

Categories

+ There are no comments

Add yours