Волейболна 2017 година

Волейболна 2017 година


Мъже

Както винаги основното внимание  и интерес се падат на мъжкият национален отбор. Всички погледи са вперени в българските национали , независимо в какво състезание участват.

снимка:cev.lu

Тежък и противоречив сезон за българските национали. Колеблива световна лига, измамни резултати които изкривяват фокуса на внимание, какво имам предвид- победи срещу големи отбори Бразилия, Русия ,Полша в мачове без голямо значение. Когато наистина даден мач има голям залог и стойност за класиране напред  ние го пропускаме,( мачът с Аржентина от световната лига, мачът със Сърбия от европейското първенство ) .

Bulgaria’s Tsvetan Sokolov (19) spikes as Australia’s Jordan Richards (16), Australia’s Travis Passier (5), and Australia’s Paul Carroll (17) block during a FIVB Men’s Volleyball World League match between Bulgaria and Australia in Dallas, Texas.

Прилично европейско първенство, отчитайки реално качествата на отбора и постигнатите резултати,  победи срещу отбори които наистина са под нашето ниво на този етап ,Испания, Финландия, Словения . С определено  по силните отбори на Русия и Сърбия изпитвахме сериозни проблеми от всякакво естество, слаб начален удар, не добра организация на игра , неправилен подбор на състезатели. Колко по бързо приемем и оценим реалната стойност на нашия отбор като организация на игра, като индивидуални  технически умения, като тактическа грамотност ,психическа устойчивост  спрямо останалите водещи отбори ,толкова по лесно ще ни бъде за напред да приемаме получените резултати, без да съжаляваме и да се тюхкаме как сме изпуснали даден отбор който от 20 срещи срещу нас във важни мачове има  едва 3-4 загуби, и ние да казваме“ можехме, тези сме ги били, изпуснахме ги“. Това е несериозно, надценените очаквания след това са болезнени. Единственото ни успокоение е, че и големите не са застраховани от провали. Спортът е интересен защото е непредвидим. През следващата година нашата страна ще бъде домакин на световното първенство, най големия спортен форум за България през последните 30-40 години. Вече са ясни и отборите срещу които българите трябва да се борят.

снимка:cev.lu

Очакванията към отборът на Пламен Константинов ще бъдат огромни. Ясна преценка и сериозен анализ за нивото на нашият отбор от щаба на Константинов ,ще ни предпазят от прекомерни очаквания и ще освободят психически момчетата, които не веднъж са показвали волейбол на супер ниво.

Клубния волейбол отстъпва много от нивото на националния отбор. Като организация и условия за развитие се забелязва раздвижване  в отборите през последните  сезони. Обикновено където има силно вътрешно първенство има и силен национален отбор, ние сме рядко изключение от тази максима. Причини много , ниско заплащане , лоши условия , студени зали. Все пак супер лигата акумулира интерес,  12 отбора си оспорват медалите. През тази година се забеляза раздвижване с участието на четири отбора в различните европейски турнири.

снимка:cev.lu

Жени

Женският волейболен отбор остава в сянката на мъжете поради една проста причина , липса на резултати. За женския национален отбор се пише, говори и коментира, когато се сменят треньорите обикновено на две години , по волята на състезателките, или по измислените и неизпълними условия от страна на федерацията.

снимка:cev.lu

Женския клубен волейбол е абстрактно понятие. Цяла България е представена от 7 клуба , като Марица  и Казанлък са дали свои състезателки да се сформират още два клуба в лицето на Раковски и Берое. Между  80-85% от състезателките са под 19-20 години, с две думи България има девическо първенство а не женско. Изключение прави отборът на Марица които се опитват да правят нещата по правилния начин и резултатите не закъсняват . Пробив в шампионска лига с попадане в груповата фаза на турнира.

снимка:cev.lu

Въпреки негативните окраски ,2017 година трябва да се отчете като супер успешна за женското направление. През лятото България материализира успешно домакинството на европейското първенство за момичета до 15 години. Момичетата на Стоян Гунчев спечелиха бронзовите медали.

снимка:cev.lu

Няколко месеца по- късно България отново се качи на почетната стълбичка, този път на световното първенство за жени до 23 години отново бронзов медал. В експериментална формула на първенството момичетата на Антонина Зетова успяха бързо да се адаптират и да направят много силна финална фаза на първенството.

Team of Bulgaria, 3rd place at 2017 Women’s U23 World Championship

Както всички останали отбори, и България бе със запълнен спортен календар -две световни квалификации, участие в турнира Гран При втора дивизия, и накрая европейско първенство.

От втори опит България си подсигури участие на световното първенство през 2018. Ротердам се оказа късметлийски за родните националки. Заемайки второ място в групата целта беше изпълнена, класиране за световното първенство в Япония.

снимка:cev.lu

В края на сезона предстоеше европейско първенство в Баку. България  влезе в това първенство с много негативен бекграунд, в три поредни първенства с трима различни треньори (2011 Димо Тонев, 2013 Марчело Абонданца, 2015 Драган Нешич) приключваше участието си още на етап групова фаза със спечелена една  победа срещу Сърбия (3-2) на шампионата през 2013година. Групата в която попадна България включваше отборите на Украйна, Турция и Русия. На фона на резултатите от миналото ,на това първенство може да се каже ,че отлепихме ютията , първи два мача, две победи, тежки но сладки , подарък на Русия в третия мач и прескачане на груповата фаза заемайки второ място в групата. В тези двубой волейбола който демонстрираха българските волейболистки на моменти се доближаваше до нивото на най добрите отбори в света.

снимка:cev.lu

За съжаление ,тези моменти бяха не достатъчни за борба за медали. В спорта има една максима която не търпи никаква промяна във времето и тя е- както тренираш ,така и играеш .  Това малко което винаги не ни достига да стигнем до края трябва да го търсим в подготовката през цялото време , а не да се хващаме за липсата на помощ от вън, изпуснатия гейм или  нереализираните точки в края, защо не се е получило и кой  е виновен. Виновни няма , а не се е получило защото по време на подготовката някой не се е влагал на 100%, скътавал  се е ,минавал е метър, искал е незаслужена почивка,  пропускал е покрай ушите си важни треньорски указания. Разхищението на енергия е една от големите слабости на този отбор, не разчитане на точните моменти , отделяне на внимание за минали неща, индивидуалния прочит на дадените  точни указания, съвкупност от компоненти които по време на мач накланят везните в полза на противника.

снимка:cev.lu

Силно развит егоцентризъм ,друг аспект от общата картина който не позволява този отбор да направи следващата стъпка. Отборът на Германия даде нагледен пример как най важното нещо е добруването на отбора пред личната изява и добрата статистика след мач. Момичета отстъпващи по всички показатели на нашите богини продължиха напред в шампионата за наша сметка. Въпреки тези слабости този отбор има все още какво да покаже , но трябва да  промени отношението си към целия процес, да се промени  ментално .

И накрая ние сме не европейски а световни шампиони по даване на квалификации на  ръководители от страна на подчинени, кой става , кой не става ,кой трябва да си ходи и кой трябва да дойде. За съжаление това вече отива към един минал период от първите седем години от живота на човека.

 

 

 

 

.

 

+ There are no comments

Add yours