Волейболна супер лига

Волейболна супер лига


Анализ на 12 кръг през погледа на Николай Иванов в предаването Златният гейм по Диема спорт с водещ Тодор Христов

Да започнем с това, какво е нивото на шампионата според Вас?

Много хора в системата изказват мнение, че нивото се покачва. Аз също съм на мнение , че нивото се покачва , бавно , постепенно, но се покачва, най –вече в организационен план. Преди време в много от отборите нямаше статистик, треньор по физическа подготовка. Сега виждаме , че отборите които имат амбиции и претенции , разполагат с такива хора в щабовете си. Прибягва се до привличане на чужденци, чужденци които са средна ръка за общо европейския стандарт, но за нашето ниво се опитват да правят разлика. Това неминуемо ще издърпа и българските волейболисти, ако искат да се развиват. Не е тайна, че конкуренцията ражда качеството.

Монтана- Хебър

Цената на грешките , много е важно кога се правят тези грешки. В решителните моменти се видя , че Хебър е завършен отбор, който вече има и манталитет на победител.

Какво самочувствие дава спечелването на трофей, може ли това да помогне чисто психологически на отбора до края на сезона за Хебър?

При всички случаи от една страна ще помогне на отбора  , защото те ще имат увереност в собствените си сили. Виждат резултат от положените усилия. От друга страна, ще респектират останалите отбори с които ще играят, защото вече Хебър е титулован. Хебър не е отборът който преди две години влезе в супер лигата и приказваше как иска да спечели нещо.  Хебър вече спечели купата на България и всеки противник ще се съобразява с това.

ЦСКА- Черно море

Защо се стигна до такъв развой на събитията в тази среща?

Логичното обяснение за този резултат е, новите състезатели на Черно море. Явно ЦСКА не бил подготвен ,или ако е бил подготвен, че ще има нови хора в гостуващия отбор, не са очаквали ,че  ще има такова високо ниво от тези двама състезатели. Трябва да отчетем факта, че те са на такива позиции, където наистина могат да променят облика на един отбор, разпределител и диагонал. Разпределителят може да промени тотално облика на този отбор, диагонала още в първия мач има реализирани 34 точки, сериозно постижение за пет геймов мач. Може би това е причината ЦСКА да изпита такива трудности в тази среща, където на първо четене не би трябвало да има.

Има ли ЦСКА дълбочина в състава, което ще позволи на тима да атакува титлата, защото това е целата винаги пред ЦСКА?

Смятам, че ЦСКА разполага със състезатели на всички постове, които са конкурентно способни и имат необходимия опит. Втората част от  шампионатът тепърва започва, смятам , че ще има известно разместване на пластовете. Мисля , че ЦСКА с духа и манталитета който има ще стигне до края.

Левски- Дунав

Левски премина тежкия период, победи лесно Дунав с добра игра . Как виждаш представянето на отбора?

Точно това имах предвид , като казах , че ще има разместване на пластовете. Един от отборите които ще направи движение нагоре ще бъде именно Левски. Защото те изкараха много тежка първа част от шампионата. Владо трябваше да се съблича отново по екип, заради многото контузени състезатели. Мисля , че този период е зад гърба им и вече окомплектовани и с работата която вършат, смятам , че Левски ще подобри играта си, и резултатите които ще постигне. Може сериозно да застъпи в челните позиции.

Егоистично казано, от гледна точка на зрителите се получи добре, че отново видяхме  Владо Николов по екип…

Ами да за журналистите и за зрителите това беше супер за отразяване, да се напълни ефира , да се говори и отразява, но смятам , че не е сериозно. Владо по- добре да стои от страни на игрището и да си управлява отбора и менажира клуба. Не е сериозно президента на клуба, старши треньора на отбора да влезе в игрището и да направи 22 точки , и да бъде най резултатния състезател. Това говори много зле за неговите състезатели , по-добре да не им смачква самочувствието , да ги остави те да играят. Да ги подкрепя от страни и да им дава кураж и самочувствие, те да правят тези 22 точки на мач. И да търси някакво развитие на клуба като цяло. Това беше спасителен вариант но да продължава не е сериозно.

Добруджа 07-Нефтохимик

Смущаващи изглеждат нещата в отбора на Нефтохимик. Тъкмо се стабилизираха малко и нова загуба. Много грешки и резултата е обясним…

Няколко думи в началото за Добруджа 07. Това което постигат като резултати не трябва да учудват никой. От доста години  Добруджа 07 има солидна клубна организация. Там вече има някакво натрупване. Опитват се със целенасочена и устремена работа да постигат своите цели. Има текучество на играчи, но все пак облика се запазва, защото средата е здрава.  Обезпечени са , имат добри условия за работа и единствено момчетата трябва да дават това на което са способни.

От гледна точка на състезателите , вече имат и лидер в лицето на Велизар Чернокожев, той какъв фактор е в този тим?

И в минали мои коментари съм казвал, че той трябваше преди да прави забежки по чужбина, да ходи да търка пейката, трябваше да бъде безапелацинен лидер на този отбор. Да бъде най –добрия българския волейболист в родния шампионат, да се докаже, да се утвърди, да натрупа необходимото самочувствие с което вече да атакува и националния отбор и след това да отиде в чужбина и да има претенции да играе. Видяхме ,две-три години ходеше по чужбина в силни отбори, печелеше разни купи, но общо взето го ползваха за тренировка. Но сега вече го виждаме в една друга светлина , той се превръща в лидер на своя отбор и резултатите го показват.

Нефтохимик изглежда, че едната ръка не знае какво прави другата….

Има нещо сбъркано при тях. Ако трябва да бъдем честни , цялата работа изначално е объркана, с много неясноти. Кой какво прави, защо го прави, кой с какви функции е. Събират се едни играчи по едно време на сезона, след това се отпращат. По средата на сезона идват други играчи, неминуемо тези действия водят до слабите резултати и състоянието в което се намира Нефтохимик. Опитаха се с някакви трансфери на пожар, което е техен стил на работа , да атакуват купата. Просто не се получи, може би пак щяха да минат между капките , но не се получи срещу Хебър. Ако бяха спечелили купата щеше да бъде … и всичко е точно… , но не се получи. И сега са в мини криза.

Излезе информацията , че Найден Найденов вече не е треньор , доверието бе изчерпано много отдавна. Само той ли е причината за положението в което се намира отбора?

Аз не смятам, че само Найден е причината за слабите резултати. Обикновено това е най- лесното решение във всички клубове и в целия световен спорт, когато нещата не вървят да се смени треньора. Това е световна практика , не трябва да ни учудва, но аз смятам , че не само той е причината за състоянието в което се намира този отбор.

Големият въпрос е, ще може ли този отбор да се събере, знаем амбициите на основния спонсор , за който е важно в края на сезона отборът да бъде шампион?

Много е интересно какъв ход ще предприеме ръководството на отбора. Защото е важно кой ще управлява отбора. Кой ще подготвя отбора , кой ще промени системата на игра. Защото не е тайна , че отборът разполага със супер единици на ключови позиции, но в крайна сметка това което видяхме  във финала за купата, може би най силния мач в последените няколко години, че индивидуалностите отстъпват пред отборната игра.

Видяхме, че и чисто волейболно Найден Найденов нямаше опции за смяна, докато в Хебър ситуацията е по балансирана, хубава селекция. Нефтохимик също разполага със сериозен бюджет но …..

Така е, първо амбициите да станат шампиони, разполагат с неограничен бюджет, и да се докарат до това положение , да нямат опции за смяна, това говори, че някой не си е свършил работата по трасето. Още повече тук е момента да отбележим факта, че буквално преди дни беше освободен Александър Симеонов , най щастливия човек в зала Васил Левски, от спечелването на купата . Защото той отиде в Хебър , получи шанс за изява , използва я по най-добия начин , и едва ли не казано на жаргон натри носовете на разбиращите в Бургас , че са го освободили неправомерно.

Пирин –Марек

Да поговорим и за другите отбори…

Отбори които могат да поднесaт винаги изненада, винаги гледат към призовите места. Марек четирикратен шампион на България….

Тези времена отдавна са в историята. Това е регионално дерби спечелено от Пирин . Следeйки развитието на отбора, в момента разполагат с много млади волейболисти. Мирослав Живков се завърна начело на отбора в който започна сериозната му кариера при мъжете. Аз виждам едно непостоянство при тях , ако разгледаме статистиката  ще се види следното: две загуби , една победа. По този начин много трудно може да се задържи ритъм и да има надграждане. Имат потенциала, имат възможностите, има и един много силен фактор- домакинството, което те изполват по най-добрия начин. Много малко са отборите които си тръгват с три точки от зала Септември. Те ще използват всяка една възможност , да вземат по- предно класиране преди плейофите.

Непостоянство описва поведението на Марек, Чоно Пенчев дебютира за отбора може ли да има промяна в играта им ?

Може с неговото привличане евентуално да се промени нещо. Все пак е разпределител и облика на игра може да придобие друго изражение.  В изказвания на Виктор Карагьозов , той винаги отбелязва липсата на лидер . Има млади състезатели , но пък има и такива които са били в шампионските отбори , но не ги виждаме сега да бъдат лидери на този отбор. За да разчитат на нещо повече от оставане в групата , ясно е , че Марек ще остане в групата , ще се борят да влязат в плейофите като седми или осми отбор. Но на втората фаза вече са обречени защото ще трябва да играят срещу първия и втория в класирането, и до там всичко приключва. Видяхме , че и на купата не се представиха много убедително така, че пред тях предстои много работа.

Дея- Миньор

Тези два отбора ще се борят за оставане в групата, но това ще бъде много трудно. Ако сега трябва да кажем кои отбори имат потенциал да останат в супер лигата , в тези два отбора аз не го вижда.  Дунав който показва колебливи игри , по всяка вероятност ще вземе ключови точки за спасяване.  За Дея и Миньор от тук насетне нещата ще се усложняват. Оставането им в групата е под въпрос.

Кои отбори ще се изкачат в клaсирането?

На първо място Левски, на второ Дунав и на трето Черно море.

+ There are no comments

Add yours