Време е за следващото ниво

Време е за следващото ниво


Първата фаза на световното първенство е в историята. Любителите на волейбола по света, наблюдаваха много интересни двубои. С малки изключения се подтвърдиха очакванията за разпределението на силите в момента в световен мащаб.

България прие две групи на шампионата, Русе и Варна бяха домакини на едни от най-силните отбори в момента.

Тези  които изказваха мнение  , че групата в Русе е сериозна и непредвидима се оказаха прави.

Акценти-

Силна група с неочаквана развръзка, резултати които изненадаха мнозина.

Бразилия-

Както винаги поднася някоя сензационна загуба в началото на първенството , но в крайна сметка постигна своето спечелвайки групата. Изпитва трудности бразилските волейболисти, колебливи действия при посрещане на начален удар, най вече при флот сервис, хаотичен Бруно Резенде при организиране на атаката на своя отбор. Забеляза се и не добра комуникация между него и старши треньора Дал Зото. Бразилия има какво още  да покаже на това първенство. Много точно разпределяха силите си , с по-слабите отбори играеха икономично и пестеливо, толкова , колкото да се спечели мача. Във втората фаза попадна в най лесната група.  С отбори като Словения, Белгия и Австралия, бразилските волейболисти не би трябвало да имат проблем за класиране във финалната фаза на турнира.

снимка: fivb.com

Франция-

Един от фаворитите за медали от шампионата , изтърпя тежки моменти в Арена Монбат. Първо, претърпя поражение в пет гейма  в зрелищен двубой срещу Бразилия. Нова загуба от Холандия , посмачка самочувствието на Нгапет и компания. В последен мач от груповата фаза  срещу Канада, французите  показаха познатото ниво на волейбол което сме свикнали да наблюдаваме. Агресивни от самото начало на мача, функциониращи звена, дълбока скамейка, смяна на ритъма на игра , това бяха силните козове в колoдата на Лоран Тили. Очакванията са ,във втората част към отбора да се присъедини основна фигура като Кевин Льо Ру, който се контузи още в първия мач. Завършвайки на трето място в групата , френските волейболисти се местят във Варна където, сериозна компания ще им правят отборите на Полша, Сърбия и Аржентина. Шоуто е гарантирано.

снимка:fivb.com

Холандия-

Приятната зненадата в Русе. След 16 години отново на световно първенство, холандските волейболисити трудно започнаха турнира. Тежка загуба от Канада в три гейма на голяма разлика в резултата. Определено имаха проблеми с адаптаптирането в началото на търнира. Ден почивка за отбора се отрази много положително. В следващата среща взеха ценна победа за самочувствие срещу Китай. Намерили верния ритъм в двубоите срещу фаворитите Бразилия и Франция, холандските волейболисти показаха много добър волейбол. В тези мачове и треньора Гидо Вертмюлен демонстрира богатия си опит. Първо изненада Бразилия започвайки мача с трима нови състезатели които не бяха взели участие до момента , което се оказа печеливш коз. На мача с Франция успя да провокира Нгапет изваждайки го от добър игрови ритъм , подмятайки му реплики от страничната линия. Не спортсменско , но го има в играта, без силен Нгапет, Франция изпитва затруднения в своята игра. Този мач бе показателен  за това. Холандия приключи първата фаза заемайки второ място в групата.  Ще продължат във втората фаза в Италия с отборите на Италия, Русия и Финландия. Имайки предвид , че се зачитат резултатите от първата фаза Холандия влиза във втората фаза с четири  победи и една загуба , добър баланс давайки им възможност да атакуват финалната шестица в Торино. Освободени психически, могат да поднесат и други изненади в предстоящите мачове.

снимка:fivb.com

Канада-

Най прогресиращият отбор през последните 2-3 години. Стефан Антига е успял да изгради добър колектив, също така е привнесъл някои нюанси от френският стил на игра в своя отбор. Комбинативна игра в атака с много търпение и  самоотвержена игра в защита. Добре подредени тактически ,канадските волейболисти започнаха ударно турнира , три победи от три мача. Първо се разправиха с Холандия с 3-1, след това победиха Египет с чисто 3-0, в третия мач дадоха само гейм на Китай. След три победи , пред канадците предстояха сериозни предизвикателства Бразилия и Франция. В тези мачове се видя истинското ниво на отбора , забелязаха се слабости които се оказаха фатални за тях. При силен начален удар имат проблеми в посрещане, Има основно ядро състезатели които изнасят всички мачове, а резервните състезатели не са на нужното ниво. Антига не разполага с широка скамейка. Въпреки слабия финал в груповата фаза, Канада остава опасен противник. Класирайки се на трето място ще останат в България, премествайки се от Русе в София ,където ще се изправят срещу отборите на САЩ, Иран и България.

снимка: fivb.com

Отборите на Египет и Китай отстъпваха от останалите и съвсем закономерно се прибират вкъщи. Египет записа една победа срещу Китай, а китайците на второ световно първенство остават капо.

Във Варна както се очакваше три бяха отборите, които се бореха за първото място и добра изходна позиция за втората фаза. Полша, Иран и България заеха първите три места.

Полша приключи с максимален брой победи пет, не допускайки загуба.

Иран зае второто място ,а България остана на трета позиция. Финландия е четвъртият отбор който ще продължава във втората фаза. България и Иран се местят в София , където компания ще им правят отборите на САЩ и Канада. Полша остава във Варна, в групата на смъртта заедно с Франция, Сърбия и Аржентина.

снимка:fivb.com

Куба и Пуерто Рико приключват участието си на световното първенство.

Групите в Италия

Италианците спечелиха своята група без особени проблеми. Белгия, Словения и Аржентина също продължават във втората фаза. Трябва да отбележим ,че групата на домакините беше сравнително лесна, само един отбор от топ 6, за разлика от групата в Бари където компания си правеха САЩ, Русия и Сърбия.

снимка:fivb.com

САЩ спечели тази тежка група побеждавайки преките си конкуренти, 3-2 със Сърбия, 3-1 с Русия и изненадващо 3-2 срещу Австралия. За отбелязване е слабото представяне на Русия до момента, тазгодишния победител в Лигата на нациите,загуби и двата ключови мача с топ отборите на САЩ и Сърбия. Всички поставяха Русия като основен фаворит за спечелване на световната титла, но до момента не оправдават очакванията , и са в крайно не изгодна позиция преди началото на втората фаза.

снимка:fivb.com

Най интересното предстои, шоуто е гарантирано!

+ There are no comments

Add yours