Всеки нов сезон те обогатява, носи ново знание и възприятие върху играта!


Здравейте приятели на VolleyComment.

В рубриката на Мария Филипова “Звездите споделят”. Днес ще ви запознаем с историята на Мира Тодорова. Как, кога и защо избра любимата ни игра?

 Защо избра волейбола?

 Още от малка спорта ме е влечал страшно много и винаги съм мечтаела да се занимавам с това. Колкото и странно да звучи първо започнах да тренирам футбол разбира се, не професионално. Не след дълго разбрах, че това не е моя спорт. Понеже бях доста високо дете, тогавашния треньор по футбол Таньо Витков ме насочи към волейболната зала, в която започнаха първите ми стъпки във волейбола с треньор Стефан Стефанов. Не ми трябваше много време за да разбера че това е моят спорт и искам да се занимвам с него професионално.

foto:Refik Keskin

Кой те направи централен блокировач?

 На 13годишна вързраст бях забелязана от отбора на Марица Пловдив, които веднага се свързаха с мен и родителите ми и предложиха да играя за тях. Като едно от високите момичета, те решиха че поста централен блокировач би бил подходящ за мен.Там под ръководството на първия ми треньор – Атанаска Никифорова започна моето развитие като централен блокировач.

симка:личен архив

Смяташ ли, че на друга позиция, би се справила по-добре?

 Честно казано никога не съм проявявала интерес да играя на друга позиция. Смятам, че централен блокировач е моя пост и съм напълно отдадена на него.

На какво според теб, дължиш успеха си?

 На първо място всички треньори, които през годините бяха до мен и отделяха време и енергия за да помогнат за развитието ми като професионален спортист. И разбира се от моя страна много труд, усилия, лишения и търпение.

foto: Jean-Pierre Kieffer

След доста сезони във Франция, се премести в Германия, каква е разликата между двете държави и волейбола, който се играе там?

 Франция е страна на свободния, спокоен и приятен живот докато в Германия стриктноста, законите и правилата са водещи. Мисля, че това до голяма степен се пренася и във волейбола в местните първенства.

В Германия се набляга най-вече на техническата и тактическа подготовка на състезателите. Играе се бързо и грешките се свеждат до минимум. Във Франция темпото на игра е по-спокойно, но се набляга повече на офанзивната игра.

foto:fivb.com

Къде научи най много за волейбола?

 Основно през годините ми в чужбина. Всеки нов сезон те обогатява, носи ново знание и възприятие върху играта.

Къде би искала да играеш?

Турция или Азиатските страни.

За какво мечтаеш?

Мечтая за участие на олимпийските игри. И разбира се за дълга и успешна спортна кариера.

foto:fivb.com

Най- силния мач, който си изиграла и с какво ще го запомниш?

 Има доста мачове, които са оставили траен отпечатък в съзнанието ми и е трудно да посоча някой конкретно. Бих казала, че мачовете ми в Шампионска лига винаги са разкривали най-доброто от мен.

Можеш ли да кажеш, че волейбола ти е ясен и няма какво да научиш, и е достатъчно да подържаш нивото на което си в момента?

 Със сигурност не. Смятам, че има още много неща, които мога да науча и всекидневно се стремя да развивам знанията и способностите си.

Срещу какви нападателки ти е по-трудно да играеш на блок, срещу по- бързи, или по-високи?

 По-скоро зависи от нивото на състезателя срещу мен. Смятам, че доста често височината или бързината не играят основна роля в способностите на нападателя. Винаги е трудно да играеш срещу бързи състезатели на високо ниво.

foto:cev.eu

Пред националния отбор има много очаквания за тази година, до къде може да стигне отбора според теб в представянето си?

Нашият отбор има невероятен потенциал и съм сигурна, че можем да постигнем много успехи заедно. Разбира се за да се осъществи това, трябва време, много усилия и работа. Домакини сме и за нас няма по прекрасно изживяване от това да играеш пред родна публика.Смятам, че това е ще допълнителна мотивация, която ще ни помогне да постигнем целите си.

foto:Refik Keskin

Има ли волейболистка, на която да се възхищаваш?

 Милена Рашич, Еда Ердем.

Три места в интернет, които посещаваш най-често?

 Инстаграм, Фейсбук и сайтове за онлайн пазаруване.

Мото или цитат, близък до философията ти за живот?

 “Вие няма да израснете, ако не се опитате да направите нещо извън това, което вече умеете до съвършенство.” -Ралф Емерсън

снимка:личен архив

В какво би инвестирала време и пари?

 В себе си и бъдещите си планове.

С какво би се занимавала след края на кариерата си?

 Винаги съм мечтала да се занимавам с психология.

Довърши изречението-Волейболът е

 Играта на смелите!

 

+ There are no comments

Add yours