Всеки спортист знае, че може да играе винаги по-добре!


Преди началото на финалната шестица в руската Суперлига „Паримач“

Цветан Соколов с интервю за „Спорт-Експрес“

Полша, Бразилия, Русия и САЩ са фоворити на Олимпиадата.

 

МИХАЙЛОВ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ДИАГОНАЛ В СВЕТА

 

– В кой момент разбрахте, че трансферът в Динамо е правилният ход?

– Когато договорът с Казан приключи миналата пролет, получих различни предложения. Срещнах се със спортния директор на Динамо Сергей Зайченко, който говори за синьо-белия проект и ме покани в отбора. В Москва беше сглобен млад отбор с волейболисти, много гладни за победи. Опитът да спечелите нещо с гладен отбор е много интересен. И вече е очевидно, че бях прав.

– Визуално изглежда, че сега ви е по-удобно на игрището, отколкото в Зенит преди година.

– Не бих казал. В Казан винаги има напрежение – там са необходими само победи. Но тук ситуацията е същата. Не стартирахме толкова добре в Зенит, но през декември спечелихме важна победа в Купата на Русия в Москва. И няма да кажа със сигурност, че миналият сезон беше лош. Играх за един от най-добрите отбори в света. Да, не се получи в Шампионската лига. Но ако си спомняте, тогава имаше големи промени в състава. Макс Михайлов отиде да играе като посрещач. Всички знаят, че той е най-добрият диагонал в света. Но той се нуждаеше и от време, за да свикне с нова позиция. Плюс дойде друг треньор – Алексей Вербов. Този екип просто се нуждаеше от време. През пролетта играхме много добре, но поради пандемията, за съжаление, не успяхме да проведем Final Six.

foto:cev.eu

– Нарекохте Михайлов най-добрия диагонал в света, въпреки че самият вие играете на същата позиция. Невъзможно е да си представим същата ситуация във футбола – Роналдо да бъде наречен най-добрият нападател от Меси, например.

– Макс доказа нивото си много пъти. Да, играем на едни и същи позиции, но спокойно казвам, че той е просто машина. Виждал съм го как тренира и знам колко е трудно да играш срещу него. Не мога просто да го нарека добър играч. И за мен той определено е един от 3-те най-добри нападатели в света.

– С 5.06 точки на сет през този сезон, вие сте най-добрият нападател в Суперлигата-Паримач. Доволен ли си от играта си?

– Всеки спортист знае, че винаги може да играе по-добре. Видях също тази статистика и ми хареса позицията ми в класацията. Но съм сигурен, че процентът на ефективност би могъл да бъде дори по-висок. В същото време разбирам, че такива цифри ми налагат допълнителна отговорност. Отборът разчита на мен и не трябва да ги разочаровам.

foto:vcdinamo.ru

– За вас като човек, който е печелил три пъти Шампионската лига, Купата на CEV беше ли важен турнир?

– Беше ми много интересно. Миналата година успях да спечеля  Купата на Русия с Казан, а сега – с Динамо. Това е супер. Никога досега не съм играл в купата на CEV. И за мен беше важно да спечеля. Първо, това е много важно за нашия отбор, и второ, втора такава възможност може просто да няма. И дори преди Финалната шестица, връхната точка на сезона, подобни положителни емоции са добре дошли.

– Динамо спечели и двата трофея този сезон в Санкт Петербург – и двата пъти местният Зенит спечели на финала. След трансферите на Йегор Клюка и Виктор Полетаев всички го смятаха за един от основните фаворити на сезона. Имате шест победи срещу Санкт Петербург в шест мача.

– Петербург наистина има супер състав. Но засега те имат много различни проблеми. Сега Полетаев не игра, преди това опериран беше Камехо, още по-рано Клюка имаше контузия. Струва ми се, че дълго време те просто не можеха да работят всички заедно. Това се усеща. И, подобно на Казан миналата година, и Петербург сега се нуждае от време. Те ще играят по-добре. Въпреки че съм много щастлив, че в момента печелим.

foto:cev.eu

ПО-ЛЕСНО Е ДА НАПАДНЕТЕ ПРЕЗ МУСЕРСКИ, ОТ  КОЛКОТО НА ЧИСТА МРЕЖА

– В групата за Шампионската лига Динамо загуби от Трентино. Сега този отбор е на финала в Шампионската лига. Какво чувствате?

– Минаха много месеци и няма смисъл да мислим какво би станало, ако беше станало. Трябва да гледаме към бъдещето. А Трентино е много добър клуб. Играх там дълги години и му пожелавам успех на финала.

– Да поговорим за бъдещето. Финалната шестица ще се проведе в Москва. Има ли значение?

– Много е готино. Ще играем на собствен терен. А в България има фраза: Вкъщи и стените помагат.

– Съществува и в Русия такава фраза.

– Ще видите. Феновете са нашият седми играч. И допълнителното напрежение не ни плаши, ние сме много гладни за победи и сега сме много агресивни на игрището. Дори в онези моменти, когато играем лошо, пак изваждаме мачове. Това се случи няколко пъти през сезона. В същата купа CEV. Но ние издържахме и се бихме. Ние сме много добри като екип. Всички са обединени от голямо желание. Играчи, треньори – всичко.

– Между другото, вие сте печели шампионата в Италия, Турция, но на Русия все още не.

– И аз наистина искам! Миналата година  не успяхме да проведем финалната шестица. Сега ще се опитам да дам всичко от себе си. Комфортно ми е да работя с главния треньор Константин Брянски, виждам как тренират момчета, как всички искат да печелят трофеи.

– Всички знаят, че най-мощните първенства в Европа са руското и италианското. Играли сте и двете. Какви са основните разлики?

foto:cev.eu

– Тук има много силов волейбол, а в Италия много внимание се отделя на тактиката. Нормално е да гледате видеоанализи в продължение на 3 часа там. Тоест, подготовката за мачовете е съвсем различна. Но в Русия е лесно да загубите дори от последния отбор в шампионата, защото колкото и да мислите за тактика, когато излезе човек, който подава със  120 км / ч, тя няма да ви помогне много. В Италия няма такова нещо. Както и постоянен голям блок. Тук има  във всеки отбор. Но скоростта там е по-висока. В Русия се набляга на блок-сервис, а там – на блок-защита. По отношение на физическите параметри разликата е осезаема. Тук спортистите са на преден план – със силни сервиси, висок отскок. В Италия повече се набляга на техниката. Но няма да кажа кое къде  е правилно, а къде грешно. Удобно ми е и в двата шампионата. Мога да се адаптирам във всеки стил.

– Павел Панков ви включи в топ 3 на най-добрите диагонали в света. Кои са тримата най-добри разпределите?

– Имах късмета да играя с Никола Гърбич, Бруно, Мика Кристиансен, Александър Бутко. Труден  избор. Нещо повече, сега ми е много удобно с Павел. Нещо повече, той расте пред очите ни. Определено бих го включил сред най-добрите разпределители. Той не само добре води играта – важното за отбора е желанието и агресията, с които винаги отива на игрището. Панков повежда всички със страстта си към играта. И той все още има резерв. Преди това Павел нямаше възможност да играе за националния отбор, но мисля, че сега ще има шансове. Защото сега той е в топ 5 на разпределителите в света.

– Топ 3 на най-неудобните блокиращи, срещу които сте играли.

– Най-трудното за мен е ниският блок. Защото не можете да го видите. Всички диагонали, които играят от много години, свикват с двойния и тройния блок. И нисък или единичен блок понякога е голям проблем. Ще кажа, по-лесно ми е да атакувам през Мусерски, отколкото когато мрежата е чиста и изобщо няма блок. Защото във втория случай просто се изгубвам и не знам какво да правя.

РУСИЯ ИМА ОТЛИЧНО ПОКОЛЕНИЕ

– Оставате ли в Динамо през следващия сезон?

– Да, има договор и всичко ме устройва.

– През лятото – ще бъдат олимпийските игри. За съжаление, без България. На кого залагате?

– Да за съжаление. И въпросът е много добър. Всички говорят за Полша. Те имат наистина мощен състав. Играх с Михал Кубяк – той е фантастично краен нападател. Но мисля, че сега Русия има много голяма възможност. Имате страхотно поколение, което рядко се случва в националните отбори. Русия може да победи всеки. Още два отбора на Америка и Бразилия. Струва ми се, че тези четири ще разпределят медалите. Да, сега някой ще каже за Франция и Италия. И наистина много харесвам начина, по който играят французите. Точно естетически. Но все пак бих заложил на четирите, които посочих.

снимка:lokovolley.com

– Готови ли сте вие ​​и България да вдигнете малко шум на Мондиал 2022 в Русия?

– Все още не бих говорил за медали. Сега имаме млад отбор, ще отнеме време да  се сработим заедно. Спечелихме квалификацията за Европейското първенство-2021 много спокойно, сега е важно да продължим системната си работа. Този отбор има голям потенциал. Надявам се, че ще успеем да го демонстрираме в Русия.

 

Владимир Иванов

+ There are no comments

Add yours