World Championship 2022 W България не успя, 1-3 гейма срещу Германия

World Championship 2022 W България не успя, 1-3 гейма срещу Германия


 

Началото на Световното Първенство очаквано беше трудно за отбора на България. Загубихме мача с 1:3 в много равностоен двубой осеян с обрати, дълги разигравания и брейкове за единия и за другия отбор.

 

ARNHEM(NETHERLAND)
3-1
GERMANY
BULGARIA
Score
25 - 22
21 - 25
25 - 23
25 - 21
96 - 91

foto:fivb.com

            Първия гейм Лъвиците започнаха колебливо, неуверената игра в посрещане и в защита на младото либеро Мила Пашкулева, беше компенсирано от силните нападения на Силвана Чаушева и Елица Атанасийевич. Основната цел на сервис за Германия беше капитанката Елица, която с малко изключения не се поддаде на този натиск и поддържаше силна игра както на мрежата, така и в посрещане и защита. Още в първия гейм се забелязаха някои ситуации, в които леки и пуснати топки падаха в полето на нашия отбор. Селекционерът Лоренцо Мичели изрично заяви по време на прекъсванията, че това са тактически ситуации, които вече са били дискутирани и е необходимо да бъдат изпълнени по-точно. В крайна сметка първият гейм беше оспорван и завърши 22:25 в полза на противника.

foto:fivb.com

            През втората част българките успяха да се върнат на терена мотивирани и макар силите да бяха много изравнени, успяха категорично да спечелят гейма с 25:21. Разиграванията бяха дълги, а резултатът така и не премина разлика от над 3-4 точки в полза на България. Това се оказа достатъчно за победата, а в този гейм изпъкна Нася Димитрова с добрите си отигравания в нападение. Тя завърши срещата с 20 точки (16 от атака), като така беше най-резултатна за нашите.

Третият гейм започна много тежко за Лъвиците, като им се наложи да догонват преднина от 0:5 още в първите минути. Въпреки, че успяха да се върнат в гейма и да се доближат в резултата, атаките на немските центрове Вайцел и Щолцел оставаха без отговор от наша страна. Отново най-много натежаха леките топки, които падаха в полето на българките. Макар и германките да допускаха доста грешки, те съумяваха по-търпеливо и прецизно да обработят прехвърлените и пуснатите топки, което им даваше шансове за по-добре организирана контра атака. Третата част завърши отново в полза на Бундестима – 23:25.

foto:fivb.com

            Противно на очакванията, Лъвиците излязоха на терена в последната част в добро настроение. По всичко личи, че треньорът Мичели успява да поддържа духа на отбора, макар да изостава в резултата. Така българките поведоха с 5:1 и поддържаха тази преднина почти през целия гейм. Един брейк от точки при началния удар на Камила Вайцел обаче, обърна развоя на тази част и така на целия мач. Германката затрудни изключително много посрешането на България, което доведе до поредица от грешки, нападения в блокадата и докосвания на мрежата. Освен, че загубиха преднината си, момичетата на Лоренцо Мичели дори позволиха противника да натрупа аванс от няколко точки. Тази злощастна серия беше прекъсната от грешка в нападение на Дженифър Яниска, с което най-после успяхме да минем към следващата ротация. Геймът, обаче, беше към края си, а преднината от 2-3 точки напълно достатъчна на Бундестима, за да затвори тази част с 21:25 и срещата с 1:3.

foto:fivb.com

            Прави впечатление, че смени в състава видяхме едва по време на тази дълга серия от точки в гейм номер 4. Вероятно в такава среща, която беше желателно да спечелим, селекционерът на България искаше да разчита на опитните състезателки, да ги остави максимално дълго на терена, за да се преборят и да преодолеят трудностите.

В заключение най-големият проблем в отбора на България се оказаха пуснатите топки, които по правило са изключително важни във всеки двубой, още повече в толкова равностоен като днешния. Перфектното изпълнение на прехвърлена и пусната топка е белег за отбор на високо ниво. Към тези леки топки трябва да причислим и докоснатите от блокадата, които също трябва да се отиграват по възможно най-добрия начин. Нещо, което не съумяхме да направим, докато Германия успяха.

foto:fivb.com

След анализите, които предстоят пред щаба и момичетата, би било добре, ако в следвашите срещи такива ситуации бъдат сведени до минимум. Време за тренировки няма да имат, тъй като срещата със настоящия световен шампион Сърбия е след по-малко от 24 часа, но изводите от днешния мач трябва да бъдат приложени и в утрешния, а отборът да се стреми да усъвършенства своето представяне, така че на мачовете срещу Канада и Казакстан да покажем най-добрата игра, на която сме способни!

Габриела Коева – бивш национален състезател, коментатор и анализатор – специално за VolleyComment

+ There are no comments

Add yours