World Championship 2022 W България стигна до тайбрек, но не си повярва и загуби с 2-3 от Сърбия.

World Championship 2022 W България стигна до тайбрек, но не си повярва и загуби с 2-3 от Сърбия.


            След тежката загуба от Германия в първия ден от Световното Първенство, отборът на България излезе като аутсайдер в срещата със Сърбия. Защитаващите световни шампиони бяха категоричният фаворит в този двубой, заемащи 5-то място в световната ранглиста към момента. По правило, обаче, България винаги играе особено мотивирано срещу западната ни съседка и показа много сърцата игра в един драматичен пет-геймов двубой.   

foto:fivb.com

Срещата между двата отбора започна с много сходства с мача България – Германия. Видяхме колебание в защита, пуснати топки, които паднаха в полето на лъвиците, както и доста неточности в паса и нападението. Добро впечатление направи страхотното включване на младото либеро Мила Пашкулева в посрещане и защита. Толкова за приликите в тази част. Разликата беше в стартовия състав – на мястото на Гергана Димитрова започна Мирослава Паскова. Освен, че от тази смяна не пострада иначе стабилното посрещане, което отбора имаше с Димитрова, може да се добави, че Паскова допринсе много със своя мощен начален удар и самоотвержената игра в защита. Надмощието на Плавите беше осезаемо, макар звездата Тияна Бошкович да не започна срещата много категорично. Това, което задържа отбора на България в тази част, бяха многото грешки на сервис, които Сърбия допусна. Все пак първият гейм завърши в полза на противника с 21:25.

foto:fivb.com

            Във втората част Бошкович показа истинското си лице, като още от самото начало атаките и бяха изключително мощни и затрудниха много Лъвиците. Страхотно се включи Силвана Чаушева с няколко много важни атаки от зона 2 и зона 1, които наклониха везните в полза на България. Макар второто подаване в отбора да беше леко непрецизно на моменти, нападателките съумяваха да сведат грешките до минимум, а Лора Китипова започна много активно да използва играта в нападение с центровете. Голям фактор в тази част се оказаха малкото грешки, които допускаха българките, а Елица Атанасийевич показа завидни умения в нападение, с което втората част завърши в полза на България с 25:22.

foto:fivb.com

            Третата част беше на централните блокировачи в отбора на България – невероятно включване и за Нася Димитрова, и за Мира Тодорова, които направиха доста точки в нападение и на блокада. Геймът се разви много равностойно и беше най-оспорваният от всички в този мач, а капитанката Елица Атанасийевич пое отговорност в най-тежките моменти в контра атака и с много височина и агресия завършваше в нападение. В заключителните моменти на третата част се появи леко колебание у нашите момичета и настоящите световни шампиони от Сърбия успяха да се доближат максимално в резултата, воден до момента от България. Третият гейм продължи 32 минути и завърши в полза на Лъвиците с 27:25.

foto:fivb.com

            В гейм номер 4 българките допуснаха в няколко ситуации Плавите да се изплъзнат и да натрупат непредодолима преднина от 7 точки. Основните наставления на селекционерът Лоренцо Мичели към нашите момичета бяха, въпреки резултата в тази част, да се борят до последно и да държат Сърбия на терена колкото е възможно по-дълго. За съжаление докосванията на леките топки и играта в защита загубиха много от своята прецизност и България сякаш се готвеше да играе тай-брек. След като Мичели смени почти целия състав, България се доближи на 21:23, но за съжаление загуби тази част с 21:25.

foto:fivb.com

            Последният гейм в тази оспорвана среща, започна много трудно за България, като смяната на игрищата дойде при изоставане 2:8 за нашите. Много променен съства за Плавите в петия гейм, но изглежда всяко докосване за тях беше печелившо и те притиснаха Лъвиците до станата, принуждавайки ги да допускат повече грешки. Отличиха се единични добри отигравания на Мирослава Паскова и Елица Атансийевич, но въпреки това тази част беше спечелена от Сърбия с 9:15, а така и срещата с 2:3. Топ реализатор за сръбкините стана Биянка Буша с 26, а Тияна Бошкович добави 22 точки за успеха. За отбора на България 18 записа Силвана Чаушева, а още 17 – капитанката Елица Атанасийевич.

foto:fivb.com

            Без значение от резултата в този мач, България успя да влезе в ритъм, да покаже своята игра и да се бори като равен със световните шампиони Сърбия. Не на последно място, България взе първата си точка в група С и даде ясна заявка, че не бива да бъде подценявана нито за миг! Очакваме все повече силни прояви от момичетата, както в мача срещу САЩ на 29.09., така и в решаващите за нашето класиране мачове срещу Канада и Казакстан. Сега на момичетата им предстои пътуване до Полша, където в град Лодз, в зала „Атлас Арена“ ще се изиграят следващите срещи от група С.

Габриела Коева – бивш национален състезател, коментатор и анализатор – специално за VolleyComment

+ There are no comments

Add yours