World Championship 2022 W Сърбия е новият-стар шампион, след 3-0 срещу Бразилия!

World Championship 2022 W Сърбия е новият-стар шампион, след 3-0 срещу Бразилия!


Очакванията за финалната среща между Сърбия и Бразилия бяха големи, предвид невероятната игра на Бразилия в полуфинала срещу Италия и невероятните 21 блокади, които записаха Селесао.

APELDOORN(NETHERLAND)
0-3
BRAZIL
SERBIA
Score
24 - 26
22 - 25
17 - 25
63 - 76

FOTO:fivb.com

За съжаление този елемент не работеше изобщо по време на финалната среща за тях и така първият гейм завърши със смазващото 5:0 блокади в полза на Плавите. Защитата, следствие от недобре работещата блокада също не беше на ниво, а оттам пострада и резултатността в нападение. В началото на гейм номер 2 блокадата на бразилките заработи, но това не донесе кой знае каква полза, тъй като нападението на Сърбия не беше концентрирано само върху Тияна Бошкович както обикновено. Страхотно се включиха Сара Лозо и Бианка Буша, които успяваха да реализират всяка топка в нападение, дори от неблагоприятни ситуации. А такива не липсваха, тъй като Плавите играха с доста разклатено посрещане през голяма част от мача и дори допуснаха 22 непредизвикани грешки. За да спечелиш среща с 3:0 при такъв сериозен брак в играта, означава абсолютна доминация на терена, особено на елементите атака и блокада.

foto:fivb.com

Заслужена титла за Сърбия, които определено бяха по-силният отбор на терена. Заслужени бронзови отличия за считаните за фаворит за спечелване на титлата – Италия и като цяло без изненади във топ 4 на това Световно Първенство. Макар САЩ да се в процес на подмладяване на отбора след спечелването на олимпийската титла в Токио, те за пореден път са сред топ отборите в света.

foto:fivb.com

А златните медали за четвърти път се изплъзват на Бразилия, които обаче са неотлъчно част от първите на всички големи първенства.

foto:fivb.com

 Мачът за бронзовите медали, и финалът, завършиха в три гейма – леко разочарование за феновете на волейбола, които се надяваха на по-драматична развръзка.

В крайна сметка с бронзовото отличие се окичиха Италианките, които не дадоха шанс на съперника си САЩ да вземе нито един гейм в срещата.

APELDOORN(NETHERLAND)
0-3
BRAZIL
SERBIA
Score
24 - 26
22 - 25
17 - 25
63 - 76

foto:fivb.com

През първия гейм атаката на Адзурите в лицето предимно на Паола Егону беше твърд стабилна (7 точки в нападение, 1 ас и 2 блокади), докато от другата страна на полето Келси Кук, Андреа Дрюс и Кара Байема не успяха да покажат същата агресия в нападение. Във втората част към Егону се присъедини и Бозети, добавяйки допълнителна сила на мрежата. Двете записаха по съответно 5 и 4 точки. Отново Егону беше основният двигател на Италия и в гейм номер три, където записа 8 точкови атаки, а 5 добави капитанката Мириам Сила. В последната част на терена за САЩ се появи и Сара Уилхайт, но това Така срещата приключи с 3:0, най-резултатни за двата отбора бяха Паола Егону с 25т. за Италия и Андреа Дрюс с 10 за САЩ.

foto:fivb.com

            Приключи и 19-тото издание на Световното Първенство при жените и можем да кажем, че изненади във финалните мачове нямаше. Повече обрати и изненади сякаш видяхме в четвъртфиналите и полуфиналите, имаше пет-геймови мачове, трудни победи, драматични обрати и много интрига. Все неща, които липсваха на финалите.

Погледнато в ретроспекция – едно дълго и изморително Световно Първенство, на което България взе участие и приключи на 17-та позиция. Също така първенство, на което шампионът не загуби нито един мач до финала. И не на последно място – един Мондиал, който предложи много красив волейбол и вълнуващи срещи за любителите на волейбола.

Габриела Коева – бивш национален състезател, коментатор и анализатор – специално за VolleyComment

+ There are no comments

Add yours