World Championship 2022 W Силите на България стигнаха за гейм срещу САЩ, 1-3 в полза на олимпийските шампионки.

World Championship 2022 W Силите на България стигнаха за гейм срещу САЩ, 1-3 в полза на олимпийските шампионки.


Очакванията за срещата с олимпийския шампион от Токио, бяха за един труден двубой, срещу съперник, който е явен фаворит. Понякога в такива срещи се играе по-освободено. С малки изключения в този мач, този факт не помогна на момичетата, а дори предизвика излишно напрежение у тях.

LODZ(POLAND)
3-1
USA
BULGARIA
Score
25 - 14
23 - 25
25 - 11
25 - 15
98 - 65

foto:fivb.com

            Много напрегнато начало на двубоя, с доста грешки от сервис и за двата отбора, САЩ обаче продължиха да рискуват началния си удар, с което затрудниха изключително много съперника. Нестабилното посрещане на Лъвиците лимитира много изборите за разпределителката Лора Китипова, а когато топката не позволяваше разнообразна игра, блокадата на американките беше винаги добре сформирана срещу високите топки в края на мрежата. Още в средата на гейма олимпийските шампионки се откъснаха с 5-6 точки преднина, което беше предпоставка треньорът Мичели да направи няколко смени – първо двойна смяна на разпределителя и диагонала, а малко по-късно и двете посрещачки Елица Атанасийевич и Мира Паскова, отстъпиха местата си на Гергана Димитрова и Мария Йорданова. Така Андреа Дрюс и компания затвориха първата част без особени проблеми с 14:25.

foto:fivb.com

            Във втората част България започна доста по-уверено, показа че действително може да се бори с най-добрите отбори в света. Макар посрещането отново да не беше на много високо ниво, нападателките съумяха да играят по-умно, по ръцете на блокадата и със значително по-малко грешки. Направи впечатление, че при всички по-дълги разигравания, Елица Атанасийевич беше най-търсеният нападател и се налагаше да отиграе по 3-4 последователни нападения. Със своите нападения и умелото използване на блокадата на САЩ, се отличи Мира Паскова. Лъвиците допуснаха отново доста грешки на начален удар, но рискуваха повече и това доведе до желания резултат, като затрудниха максимално съперника и  спечелиха оспорван гейм с 25:23.

foto:fivb.com

            Следващият гейм беше огледало на първия – много затруднения в посрещане и още по-големи проблеми на блок и защита. САЩ видимо водеха срещата с тяхното темпо на игра и не позволиха на българките да разгърнат потенциала си, както през втория гейм. Третата част продължи едва 20 минути и беше спечена с разгромяващата разлика от 11:25 в полза на олимпийските шампиони.

В последния четвърти гейм американките бързо постигнаха комфортна преднина от няколко точки, като започнаха с 5:1, за да достигнат до 18:6, когато селекционерът на България Лоренцо Мичели вече беше сменил целия състав на терена, с изключение на Нася Димитрова и либерото Мила Пашкулева. Въпреки огромната разлика, момичетата влезли от скамейката се бориха за всяка точка с много настроение и желание. Основният състав по всяка вероятност беше оставен да събере сили за предстоящите два изключително важни мача срещу Канада и Казахстан в следващите два дни.

foto:fivb.com

            За България Елица Атанасийевич записа 14 точки, а след нея с едва 8 се разписа Мира Паскова. Прави впечатление, колко малко са използвани нашите центрове в този мач (за сравнение в срещата срещу Германия, Нася Димитрова записа 20 точки, а срещу САЩ едва 4) и това непременно е следствие от недоброто посрещане, слабата игра на блок и защита, съответно и малкото контраатаки. За САЩ 30 точки записа Александра Франти, а още 16 добави и центърът Чиака Огбогу.

foto:fivb.com

            В заключение началният удар и блокадата на САЩ се оказаха непреодолими за нашите момичета – американките записаха 12 точки от сервис. България има огромни дефицити на фаза блок и защита. Тези елементи са силно зависими от тактиката на отбора срещу всеки съперник. Блокадата е по-скоро въпрос на тактика и технически правилно изпълнение, докато защитата в задно поле е колкото зависима от тактиката, толкова въпрос и на концентрация, желание и раздаване на игрището. Пожелавам на момичетата да излязат с лъвски сърца в утрешния двубой срещу Канада, с най-добрата концентрация и най-голямото желание за победа, за да спечелят категорично и да вземат максимума от тази толкова важна среща!

Габриела Коева – бивш национален състезател, коментатор и анализатор – специално за VolleyComment

+ There are no comments

Add yours