Андреа Буратини: Получих шанс и ще го използвам!

Андреа Буратини: Получих шанс и ще го използвам!


Андреа Буратини беше избран от Управителния съвет на БФ Волейбол за национален треньор на мъже под 17 години. Италианският специалист, който отдавна живее в България, даде първото си интервю на новия пост пред официалния сайт на федерацията.

– Сеньор Буратини, какви са целите ви с националния отбор за мъже под 17 години?

– За мен това е огромен шанс. Този отбор има шанс да се представи силно. На тази възраст е изключително важно да се работи правилно. Имаме три силни тима при момчетата родените 2004, 2005 и 2006 година. Сега е ред да направим още едно поколение. Мисля, че мога да помогна на федерацията с моя опит. Трябва да видя всички момчета. Досега имах основно наблюдение върху състезателите в Левски и Люлин. Но силни има и в Черно море, и в други отбори. Важно е да работя в екип с всички. Такава е идеята ми.

foto:vclevski

– Кое е първото състезание, на което ще участвате?

– Засега нямаме програма. В този момент целта е да помагаме максимално на отбора до 20 години, който води Мартин Стоев. След като мине неговата квалификация, ще се съберем и ще направим програмата. Искам да бъда заедно с отбора ми в продължение на един месец. Ще имаме Балканиада, която няма да е преди юли. Сигурно е, че турнирът ще бъде в София. Искам преди него да направя поне 3-4 контролни мача.

– На какво ниво е волейболът при тази възраст в сравнение с другите в Европа?

– През декември участвахме в международен турнир и видях, че имаме добро ниво. Не мога реално да преценя какво е спрямо останалите в Европа, но можем да сме като равни на всички. В Италия, разбира се, нивото е изключително високо. Франция – също. Важно е, че в България имаме единна система за подготовка, подобна на италианската – за посрещане, блок, защита. Трябва да усъвършенстваме тези елементи. Още не сме абсолютен топ, но с добра работа съм сигурен, че ще се борим за първите места. Посоката е правилна.

foto:vclevski

– Живеете отдавна в България и говорите езика. Това ще помогне ли в работата ви?

– Ако искам да работя с младите състезатели, трябва да говоря. Затова и не спирам да уча езика. Още много има какво да се желае от мен в това отношение. Когато работиш с мъжете, е много по-лесно. Тогава английският е достатъчен. Но при младите българският е задължителен. Федерацията ми даде голям шанс и аз искам да го използвам по най-добрия начин.

– Познавате отлично работата в Левски. Как е в останалите клубове и започнахте ли контакт с тях?

– В Левски има страхотна зала и организация. Условията са направени така, че да се работи добре и да се постигат резултати. Искам подобен модел да има и в националния отбор. При тази възраст е важно да градим волейболисти, които един ден дано стигнат до първия тим на България. Вече им е време да се почувстват като мъже и да се подготвят за бъдещето. Аз ще разговарям с треньорите във всички отбори. Вече коментирахме във федерацията и колегиалността е приоритет. В моя щаб са само български специалисти и не само от Левски. Ще се опитам с опит да предам методологията и знанията ми на останалите треньори. Не казвам, че те са най-добри, но имам идея и посока. Ще я дискутирам с останалите. Не само в София има силни млади играчи. Трябва да намерим всички най-добри от цяла България.

http://Андреа Буратини, новият треньор на националния тим мъже под 17 г.: Получих огромен шанс и ще го използвам

+ There are no comments

Add yours