Без България в Рио


Приключи първото за годината официално състезание във волейболния спортен календар. Европейска олимпийска квалификация, осем отбора се бореха за едно място, което даваше билет за Олимпиадата в Рио. Резултатите, които се получиха, потвърдиха предварителните прогнози, фаворитите взеха своето, останалите направиха опит да надскочат собствените си възможности, но не успяха. За регламента се изписа и  изговори много, но така и нищо не се променя, вече от доста години. За европейските отбори е много по-трудно да се класират за Олимпиада, отколкото да вземат медал от самата олимпиада. И все пак програмата позволява на добре представилите се отбори на тази квалификация да имат още един шанс за класиране през месец май в Япония, на между континенталната квалификация, където ще се разиграят нови три квоти. За отпадналите предстои да се направят  сериозни анализи, изводи и планиране на работата за следващия олимпийски цикъл, подмладяване на съставите ако се налага. Нивото на волейбол, което демонстрираха отборите на този турнир, беше много високо. Това се дължи на добрата спортна форма на състезателите, все пак квалификацията се провежда по средата на клубния сезон и на големия залог, който имаше този турнир. Може да се каже, че станахме свидетели на по-зрелищни мачове сега, отколкото на европейското първенство миналата година. След една много натоварена седмица, коствала на състезатели и треньори много физическа и психическа умора, вече е ясен големият победител! Русия, която ще вземе участие на Олимпиадата през лятото.

CEV-OQM_20160110-205109снимка cev.lu

Полуфинали

В полуфиналната фаза на турнира се срещнаха отборите на Русия и Германия, Франция и Полша. Рядко може да се види толкова титулувани отбори да играят в такава елиминационна фаза. Турнир с олимпийския, световния, европейския шампион и бронзовия медалист от световното първенство. Определено най-подготвените отбори на турнира. В първия полуфинал между Русия и Германия, след много оспорван първи гейм спечелен с 33-31 точки, германските волейболисти поведоха в резултата, но това не им помогна за краен успех. Последваха два успешни гейма за Русия, четвъртата част също беше много оспорвана, завършила отново на две точки разлика, 26-24 за Русия. Ценна победа, която пращаше руските волейболисти на финал в този турнир и в най-лошия случай допълнителна квалификация. В този мач трябва да отбележим феноменалното представяне на 40 годишната легенда на руския волейбол Тетюхин, който даваше своя принос във всички фази на играта, като се започне от посрещането на начален удар и се стигне до играта в защита. Забелязваше се прогресивно развитие на играта на руснаците през целия турнир, върхът на което предстоеше да наблюдаваме във финала. Германците се бориха достойно, но колебливите и неубедителни действия на техния основен нападател Грозер не позволиха мача да отиде в тайбрек.

CEV-OQM_20160109-205104_1
снимка cev.lu

Вторият полуфинал срещна отборите на Франция и Полша. Въпреки, че мачът приключи в три гейма в полза на французите, наблюдавахме изключителен волейбол, както в нападение, така и в защита. Първите два гейма бяха много оспорвани, завършили на две точки разлика 29-27, 32-30, за Франция. С по-здрави нерви се оказаха френските волейболисти, които в решаващите моменти бяха безпогрешни. Изгубили два поредни тежки гейма по такъв начин, с минимална  разлика, в третия поляците рухнаха и психически. Логично се стигна до загуба с 3-0 и загубиха шанс да играят на финал в този турнир. Французите продължаваха да играят феноменален волейбол във всички компоненти от играта. Бяха безупречни и стигнаха до последния ден на турнира, с правото в най-лошия случай да имат втори шанс през месец май за класиране на олимпиада.

CEV-OQM_20160109-222755
снимка cev.lu

 

Мач за трето място

Много рядко се наблюдава такава ситуация, голямата важност на третото място, което съхранява олимпийската мечта жива. Регламентът на турнира противопостави един срещу друг отново отборите, както бяха поставени в предварителните групи. Германия срещу Полша епизод 2. Мач с изключителна стойност, в който немските волейболисти много могат да съжаляват за пропуснатите възможности за крайна победа. Повеждайки в резултат с 2-1 гейма и преднина в четвъртия с 22-20 точки, Грозер и компания направиха по-трудното. Вкараха мача в тайбрек, където се завъртя руската рулетка, истинска драма държала всички под голямо напрежение и оказала се фатална за домакините на турнира. Победа за Полша с 3-2 и още една възможност за класиране на олимпиада през май в Япония. За германците всичко приключи, остават изводите и анализите защо не успяха. От видяното на този турнир се забеляза колебливата игра, като цяло, във всички мачове на звездата на немския отбор – Грозер, на който всички много разчитат. Явно престоят му в Корея, в непретенциозно първенство не му се е отразил добре и определено  спортната му формата не беше на ниво. Поляците с отборна игра, с известна доза късмет и с огромната подкрепа на своите фенове, които създадоха атмосфера все едно си играят вкъщи, в крайна сметка спечелиха билет за Япония.

224146_CEV-OQM_20160108-231046
снимка cev.lu

Финал

Русия-Франция

Последен мач от много тежък турнир, където бяха поставени на изпитание физическите способности на състезателите, психическата устойчивост и морално волевите качества. С основание можем да кажем, че в последния мач на този турнир се срещнаха най-добре представилите се отбори. На пореден турнир наблюдаваме ситуация, в която отбори трябва да изиграят още един мач помежду си, след среща в първата фаза. В първия мач французите изнесоха поредната си лекция на тема техничен волейбол, руснаците положиха много усилия в този мач, но единственото, до което се добраха беше почетен гейм. Дали Франция ще продължи наказателната си акция предстоеше да разберем. Във финалния мач французите наложиха убийствено темпо в първия гейм, разгромявайки своя противник с 25-14 и по всичко личеше, че ще наблюдаваме повторение на първия мач в груповата фаза. Но в залата имаше един човек, който не мислеше по този начин. Алекно предприе поредния си силен треньорски ход, включвайки във втория гейм нова двойка посрещачи в лицето на Бережко и Маркин, който до този момент нямаше много минути на игрището, на мястото на титулярите до момента в турнира, а именно новобранецът Клюка и славният ветеран Тетюхин. Тетюхин явно не беше успял да се възстанови след тежкия полуфинал. Почувствали превъзходството си след първия гейм  френските волейболисти намалиха оборотите и започнаха да подценяват ситуации, които постепенно обърнаха хода на мача. Появиха се колебания в играта на Нгапет, но чувствителната разлика в този мач дойде от неубедителния Рузие, който за четири гейма има реализирани едва 9 точки от атака. След първия гейм нападението в края на мрежата на французите не функционираше на познатото ниво, от своя страна руснаците изпълняваха треньорските указания, работеха добре на силния си елемент блокадата. А именно, 16 блокади за Русия, срещу 7 за Франция. Новопоявилите се крайни нападатели успяха да внесат смут във френските блокиращи, които не можаха да намерят противодействие на техните атаки и дадоха сериозен принос за крайния успех, реализирайки Бережко 18 точки, Маркин 17 точки. Михайлов направи силен мач  и с 18 точки се нареди до най-резултатните нападатели в този мач. Русия показа възходяща форма на този турнир справи се със всички противници и заслужено се класира за Олимпийските игри, където ще има възможност да защитава олимпийската си титла.

220529_CEV-OQM_20160106-234719
снимка cev.lu

Откритие:

Наблюдавайки всички мачове от турнира и следейки играта на състезателите може да се каже, че откритието на турнира се казва Егор Клюка. От пълен дебютант се превърна в новата звезда на руския волейбол и оправда доверието гласувано му от Владимир Алекно, който в колодата разполага и с джокер в лицето на Маркин, също ново лице за европейския и световен волейбол.

214257_CEV-OQM_20160106-230015
снимка cev.lu

Разочарование:

Неубедително представяне на звездата на немския отбор Грозер през целия турнир. Състезателят, върху който имаше големи надежди да класира отбора на Олимпиада.

CEV-OQM_20160109-202707
снимка cev.lu

България

155357_CEV-OQM_20160106-165431
снимка cev.lu

Националният отбор влезе в тази квалификация с редица здравословни проблеми. Невъзстановен Соколов, травмиран Алексиев, в последния момент заболял Пенчев. Попадна в групата, от която в крайна сметка се реши победителят на тази квалификация, с отборите на Русия, Франция и Финландия. Българският отбор изигра един приличен мач под напрежение в първия ден от надпреварата срещу отбора на Финландия, където загатна, че може да играе добър волейбол на моменти, но това не е достатъчно за постигане на трайни резултати. Другите два мача, от които зависеше продължаването ни в турнира ги загубихме без да можем да окажем сериозна съпротива на отборите. С приключването на тази квалификация, приключва олимпийският цикъл от четири години, предстоят изводи, анализи и очертаване на стратегия за развитие за следващите четири години, в които имаме директно участие на финалите на  Еurovolley2017, домакинство на световно първенство през 2018 година и ежегодно участие в световната лига. На базата на този спортен календар трябва да се работи за изграждането на отбор, който може да преследва класиране за следващата олимпиада през 2020 година. Търсейки причините защо българският отбор не се класира за олимпиадата, трябва да си зададем няколко въпроса и да приемем някои факти.

– При какви условия се изграждат нашите състезатели?

– Какви технически умения притежават в сравнение с другите състезатели?

– Какво е нивото на вътрешното първенство?

– В какви отбори играят националите ни зад граница?

*Недопустимо е национален състезател да бъде резерва в клубния си отбор*

– Какъв е статутът на българския волейболист като цяло?

На пръв поглед тези въпроси може да нямат пряко отношение към резултатите на националния отбор, но са фундаментални за изграждане на високо квалифицирани състезатели с манталитет на победители.

Топката е в полето на хората, които взимат решенията и от техните действия зависи  дали ще се направи опит за промяна, която да изведе българския волейбол на друго ниво, или ще продължи по пътя, по които се движи в момента.

+ There are no comments

Add yours