Битка за финал


България се изправя срещу отбора на Франция  в  полуфинална среща на EUROVOLLEY 2015. И двата отбора стигнаха по идентичен начин до тук, четири мача, четири победи, спечелване на групата и класиране на четвърт финал.

Франция победи отборите на Хърватска в първия мач от шампионата с резултат 3-0, във втората среща се изправи срещу отбора на Естония, които успяха да запишат гейм, но отново победа за Франция с резултат 3-1. Черешката на тортата в тази група беше последният мач, който противопостави отборите на домакина Италия и Франция. В много оспорван мач французите успяха да се наложат с резултат 3-2, като последния гейм спечелиха с 15-13. Интересното за този мач е, че французите печелят този двубой с постигнати само 7 точки от блокада срещу 16 точки за Италия. По този начин Франция, след три победи, стават първи в групата и изпращат италианците на плейоф срещу отбора на Финландия. От своя страна те чакат победителя от двубоя между Сърбия и Естония. Следващият им съперник за влизане във финалната четворка се оказа отбора на Сърбия, който драматично се измъкна от напускане на шампионата в по-ранна фаза, с победа 3-2 над отбора на Естония, губейки с 0-2.

Мачът със Сърбия бе спечелен с резултат 3-1 гейма.

Анализирайки играта на французите, на това европейско първенство, трябва да отбележим, че продължават да играят много зрелищен и резултатен волейбол от началото на сезона за националните отбори. Като се започне от мачовете на световната лига във втора група и се стигне до финалите в Рио, където печелят трофея за тази година. Поглеждайки в детайли от мачовете на европейското първенство  се наблюдава едно много стабилно посрещане на начален удар, независимо от силата на противника.

Статистика:

Срещу Естония 65% позитивно посрещане и 47% перфектно.

Срещу Италия 66% позитивно посрещане и 48% перфектно.

Срещу Сърбия 67% позитивно посрещане и 41% перфектно.

Това от своя страна дава възможност на основния им разпределител Бенджамин Тонюти, да бъде много разнообразен при организиране на атаката на френския отбор. Много умело разпределя играта, както към крайните нападатели, така и играта в центъра. И като говорим за централните нападатели, върху които се гради стратегията за игра на даден отбор, анализирайки тяхното представяне до момента, се наблюдава следната картина – и двамата основни играчи на този пост имат своя принос за отбора. Льо Ру има постигнати 35 точки, а Льо Гофф 40 точки. Интересно е, че по-използваният нападател в атака е Льо Гофф, който се справя и по-добре на блокада. Той разполага с много стабилен сервис с отскок, с малко реализирани точки, но го изпълнява до момента без грешка. От своя страна Льо Ру има предимство при изпълнението на начален удар, където играе по-успешно от своя колега. И двамата са много подвижни и атлетични за височината си, и определено не трябва да се подценяват. В края на мрежата френският отбор разполага с много добри състезатели в лицето на Антонин Рузие и Кевин Тили, но основният нападател, звездата на отбора се казва Ървин Нгапе – човекът, който умее да прави всичко на игрището. Играе с  около 50% успеваемост в атака, във всички мачове на френския отбор до момента, много емоционален и с труден характер, той е барометърът на отбора. Неговото поведение на игрището влияе много и на останалите състезатели. Способен е да направи феноменални неща, но също така и елементарни грешки, които в един момент могат да провалят усилията на целия отбор.

Въпреки добрите им индивидуални възможности, които се базират на много добре усвоена техника, силата на френския отбор е колективната игра, най-вече в защита. Добре построени на блокада и самоотвержени на задно поле, могат да откажат противниковото нападение и именно това е тяхното най-силно оръжие.

България

По-подробни и задълбочени анализи  за представянето на нашия отбор ще правим след приключване на шампионата, а тук само хронологично, че отбележим пътя на българския отбор до влизането му във финалната четворка.

Първи ключов мач на първенството срещу основния конкурент за спечелване на групата – отборът на Германия! Много се изписа и изговори преди този мач за неговата важност. В един изигран перфектно от тактическа гледна точка мач и 0, подчертавам 0 непредизвикани грешки, за целия отбор пред 12 500 зрители в залата, България постигна много важна и ценна победа с резултат 3-0. Във втория мач, както и предполагаше нашият селекционер Константинов, видяхме и другото лице на нашия отбор, а именно липса на концентрация, подценяване на противника и игра на приливи и отливи. За да се стигне до решителния пети гейм, където си пролича класата на двата отбора. Преди този мач българите имаха възможност да наблюдават театралната постановка между отборите на Германия и Холандия, където германците умишлено загубиха, за да избегнат мач с отбора на Полша в следващата фаза. Третият мач от нашата група срещу отбора на Холандия предложи много емоции, както на игрището, така и извън него. Много труден първи гейм спечелен от българския отбор, във втория гейм наложихме превъзходство, както в играта, така и в резултата до 16-13, където контузия получи либерото на отбора Салпаров. Това разстрои нашия ритъм на игра и инкасирахме седем безответни точки, така върнахме холандците в мача, като изравниха резултата в геймовете 1-1. До края на мача имаше много напрегнати моменти, които държаха под напрежение всички в залата. В крайна сметка с известна доза късмет България победи с 3-2 гейма и спечели групата. По регламент предстоеше нов двубой с Германия за влизане във финалната четворка. Нова победа отново с 3-0, което потвърди, че на това първенство България е по-добрият отбор.

Полуфиналният двубой между България и Франция ще предложи много емоции и волейбол от висока класа. Това е възможност българският отбор да прекъсне победната серия на французите и да  вземе реванш от загубата във финала на световната лига от втора група преди няколко месеца.

+ There are no comments

Add yours