България изпълни основната задача


С избора на състав за световното в Япония се опитахме да изненадаме целия свят

След като анализира участието на мъжкия ни отбор на световното първенство по волейбол, бившият капитан на националите Николай Иванов направи коментар пред „Меридиан Мач“ и за представянето на жените, които завършиха 12-и на мондиала в Япония.

КЛАСИРАНЕТО
С оглед на това, което женският ни национален отбор по-каза на световното в Япония, 12-ата позиция е напълно реална. Взимайки предвид групите и отборите, срещу които играха, класирането е ОК. Не бих казал, че срещу Турция сме изпуснали шанса си. Прекалено много се акцентира върху този мач. Още от самото начало на шампионата знаехме кои ще бъдат важните ни двубои. Целта беше да бием Канада и Куба, за да се класираме за втората фаза и момичетата изпълниха тази основна задача. А затова, че не са победили Турция, ще кажа, че с тази игра нямаше как да се случи.

снимка:fivb.com

СЪСТАВЪТ
С избора си на състав се опитахме да изненадаме целия свят. Или поне тези, които разбират от волейбол. За Япония заминаха три либера, три диагонали и 2 „четворки“. Изключвам Мира Паскова, която се води посрещач, а впоследствие се оказа основният ни диагонал. Съмнявам се тези ротации да са били търсени. Ако се бяха постигнали някакви резултати от това, щяхме да го приемем. Но тази конфигурация бе меко казано странна.

снимка:fivb.com

ОТЛИЧНИЧКИТЕ
Фактите говорят, че като централен нападател, или централен блокировач, Нася Димитрова е най-резултатна от нашия отбор. Това само по себе си показва за цялата ситуация в тима. Нася има 121 т. След нея най-много допринесе Гергана Димитрова със 118 т. и не трябва да изключваме Мира Паскова, която беше като наш жокер. Тя изигра важна роля, като на моменти не се справяше на поста на диагонала, но треньорът Иван Петков не посмя да пусне другите момичета, които бяха заявени на този пост.

снимка:fivb.com

ЛИПСВАЩИТЕ
Ситуацията тук е същата, както при мъжкия ни национален отбор. Нито е редно, нито е наложащо да се коментира кой го няма в отбора. Това е съставът, с който разполагаме и с това се играе. Когато се акцентира върху хора, които ги няма, това рефлектира върху тези, които са вътре. А те са там по собствено желание и дават всичко от себе си, за да може тимът да успее. Трябва да се отбележи, че в Япония момичетата имаха късмета да играят срещу най-силните в света. Говорим за олимпийския шампион Китай, световният САЩ, Русия и Италия. А това е страхотен опит.

снимка:fivb.com

 

 

БЪДЕЩЕТО
Не трябва да хвърчим в облаците. Това, че момичетата са играли добре и са победили отбори от тяхното ниво, не трябва да заблуждава всички. Най-вече тези, които ръководят волейбола. Апетитът идва с яденето. В Лигата на нациите ще играят във формат, в който досега не са участвали. там ритъмът е много натоварен и ще бъде интересно как ще се представят в такава конфигурация.

Италия е големият фаворит

„Имайки предвид това, което показва, Италия е основен претендент. Не трябва да се подценяват и останалите отбори. Трябва да се види какво е състоянието на Татяна Бошкович от сръбския отбор. Защото това е тим, който е горе-долу в прилична група с Италия и Япония. Ако тя не участва, на сръбкините ще им е много трудно за финална четворка. В другата група борбата ще бъде много ожесточена. Там Холандия и Китай са с едни гърди напред. Щатите се промъкнаха за сметка на Русия, която загуби от Китай в мач без значение за азиатците. Япония може да се надява на нещо повече единствено като домакин“.

снимка: fivb.com

 

+ There are no comments

Add yours