България завърши с победа!

България завърши с победа!


Пети последен турнир от лигата на нациите, Техеран Иран.

Последна обиколка от първият етап на изморителния маратон, Лига на нациите  сезон 2018. Техеран прие отборите на България, Германия и Южна Корея. Много тежък и натоварен месец , за всички отбори. .  Турнирът в Италия ( Италия, Русия, Франция, САЩ) даде много отговори.

Kои са отборите които ще играят на финалите в Лил?

Франция, въпреки ,че като домакин на финалната фаза имаше гарантирано място, спечели първия етап като постигна 12 победи и само 3 загуби. Русия, САЩ и Сърбия постигнаха по 11 победи и ще участват на финалите. Бразилия и Полша с колебливи резултати в крайна сметка се добраха до финалната фаза с по 10 победи.

Конкретно за  турнира в Техеран , мачовете нямат никакво пряко отношение за класиране на финалите. За тези отбори всичко е ясно, сигурно е , че Южна Корея отпада от лигата за следващият сезон. Сигурно е, че България ще запази мястото си в лигата на нациите и през следващият сезон.

Глътка въздух за финалистите и след седмица време започват отново борбата за трофея. Останалите отбори излизат във ваканция.

За турнира в Техеран

Ден първи

ТЕХЕРАН(ИРАН)
2-3
БЪЛГАРИЯ
ГЕРМАНИЯ
Score
25 - 21
22 - 25
25 - 23
23 - 25
13 - 15
108 - 109

Първия ден от турнира, противопостави отбори от втората половина на таблицата изгубили шансове за финалната фаза , оставащи в лигата и през следващият сезон. Мач за престиж, самочувствие и трупане на опит от състезатели взели малко участие в изиграните мачове.

снимка:fivb.com

 България започна в състав : Сеганов- Йорданов/ Н.Пенчев- В.Братоев/ Гоцев- А.Грозданов в центъра. И двата отбора представиха постна продукция, много непредизвикани грешки и слаба организация на игра. Този мач може да се определи като фестивал на грешките, кулминацията дойде в последната пета част, където Германия спечели 22 точки, 15 в техен актив и 7 за българския отбор , грешейки от начален удар. С напредване на срещата българската атака омекваше и не носеше ефективността която се очакваше. Блокадата в края на мрежата не функционираше добре, при лошо посрещане на противника, и съвсем закономерно България загуби тази среща.

Ден втори

ТЕХЕРАН(ИРАН)
1-3
БЪЛГАРИЯ
ИРАН
Score
22 - 25
15 - 25
25 - 23
14 - 25
76 - 98

Втори ден от турнира , българите се изправиха срещу домакините на турнира, Иран. Отново промени в стартовия състав, за началото на срещата Константинов заложи на Сеганов- Учиков/ Маринков- Р.Пенчев/ Кр. Георгиев- Гоцев в центъра. В тази конфигурация българският отбор се оказа неконкурентно способен , и позволи още в начало  на иранците да вземат психологическо предимство и да водят играта в посока благоприятна за тях. Маруф  Лакрами използваше всички свои нападатели от всички точки на игрището, което допълнително затрудняваше нашата блокада. Иран доминираше в срещата, с лекота печелеше своите точки, за разлика от българите, които изпитваха сериозни затруднения във всички фази на играта. Спечеления гейм от България е плод по скоро от допуснатите непредизвикани грешки на иранците ,отколкото на нещо съществено и значимо от българските волейболисти.

снимка:fivb.com

Ден трети

ТЕХЕРАН(ИРАН)
3-2
БЪЛГАРИЯ
ЮЖНА КОРЕЯ
Score
19 - 25
25 - 22
25 - 18
22 - 25
15 - 12
106 - 102

Последен мач от първата фаза на турнира за този сезон. България се изправи срещу последния отбор в класирането Южна Корея. България започна в състав: Сеганов- Учиков/ Р. Пенчев- В.Братоев/ Гоцев- Кр. Георгиев в центъра. Трудно начало на този последен мач, гейм пасив и напрежение в българските редици. Поставени под натиск  волейболистите на Константинов, реагираха  добре  и съумяха да обърнат хода на срещата. Успяха да поведат и в  резултата с 2-1 гейма. Четвъртата част бе подарена на корейците с небрежно поведение и подценяване на лесните ситуации, След такова представяне съвсем логично бе, победителят да се излъчи след тайбрек. По- големия опит помогна на българите да приключат участието си в лигата на нациите с победа. Единственото предимство за българите в тази среща бе атаката, почти без грешни , нападателите реализираха добрите подавания от Сеганов по най- добрия начин. За останалите компоненти от играта не може да се каже същото, продължаваше колебливото изпълнение на началния удар, блокадата не функционираше както трябва , това се отразяваше и на действията в защита. Единственото хубаво от този турнир е, че е последен и всичко приключва. Време е за почивка и сериозни анализи.   С тази победа България записа голям шлем , победи над всички азиатски отбори Китай, Япония и Южна Корея.

снимка:fivb.com

Изводите които могат да се направят на първо четене-

Положителното е , че Пламен Константинов даде възможност на много състезатели да покажат на какво са способни. Малко са хората които се възползваха по най добрия начин от получената възможност за изява. Такъв е случаят със Слави Гоцев , който от доста време е в националния отбор но губеше конкуренцията с Йосифов, Николов и Тодоров за титулярно място. По стечение на обстоятелства ( контузии на състезатели) , той се възползва максимално от ситуацията и направи много силно цялостно представяне. За това помогна и добрата сработка която имаха с разпределителя Сеганов.

снимка:fivb.com

 В много тежка ситуация след загубата от Франция във Варна успяха се мобилизират и да изиграят два мача на добро ниво срещу олимпийския шампион Бразилия и срещу Канада. Тези две победи бяха върхът на представянето на българите в турнира.

В хода на турнира се видяха много пропуски от техническо ниво в играта на отбора.

Началния удар – индивидуален елемент във волейболната игра без всякакви зависимости и оправдания . За голямо съжаление българите чувствително изостават от водещите отбори, много допуснати грешки и слаба ефективност като цяло.

Обработване на леки топки, подаване за нападение от полеви играчи, организиране на двойна  блокада в края на мрежата, синхрон между блока и защитата, подсигуряване на нападателите. Компоненти от играта които правят разликата между добрите и посредствените отбори. Голяма зависимост от основни състезатели , при тяхна липса ,хората натоварени да ги заместят не се справят по най добрия начин.

Турнирът за България приключи , 11 позиция в класирането , време за почивка и анализи преди основната част от подготовката за световното първенство през септември.

Най резултатен състезател в турнира:

  1. Розалин Пенчев 40 точки
  2. Валентин Братоев 39 точки
  3. Светослав Гоцев 31 точки
  4. Николай Учиков 24 точки

 

 

 

+ There are no comments

Add yours