Детайла прави качеството!


Благодаря, че прие поканата на VolleyComment за това интервю.

Няколко думи за себе си, кога започна с кондиционната подготовка?

За първи път започнах да работя с волейбола преди олимпиадата в Пекин 2008г. Тогава по-обстойно влязох в този спорт, иначе съм се занимавал с доста други спортове. През 1990 година започнах с баскетбол, след това с други спортове, колективни и индивидуални. Преди олимпиадата в Пекин, бях поканен от Мартин Стоев за кондиционен треньор.

Работил си с различни спортове, тук възниква въпроса, до колко е важно треньора по физическа подготовка да познава определния спорт в детайли?

Изключително важно, детайла прави качеството. В конкретния спорт, самия кондиционен треньор трябва да познава спорта, биомеханичната му характеристика, биологична, биохимична , но най-вече техническата част. Непознава ли спорта един кондиционен треньор, той не знае как да развива качествата във времето.

снимка;jk fit motion

Кога според теб, подрастващите трябва да започнат с физическата подготовка?

Физическата подготовка трябва да започне от 8-9 годишна възраст. Началните упражнения са за общо укрепване на тялото, изправителни упражнения. Упражнения за координация, бързина. Бързината е качество, което на 6-7 годишна възраст трябва да се започне да се работи . Силата значително по-късно, издръжливостта още по-късно. Има една възрастова динамика на развитие на качествата, която трябва да се следва, и да се познава от треньорите по физическа подготовка. Първото нещо, когато се работи за физическа подготовка е да се укрепи опорно двигателния апарат, т.е. здравето. Най-важно е здравето. Така, че на 8-9 години, вече може да се работи в тази посока, с цел укрепване на здравето на децата. През 2-3 години, да се види групите спортове към които генетически е предразположено. И вече на 15-16 годишна възраст да се специализира в конкретен спорт, както е при вас във волейбола.

Как наситения спортен календар, през последните години промени физическата подготовка. Виждаме много наситен календар, първенство, шампионска лига, национален отбор?

Това се отрази на самата система на планираност на подготовката. Лионел Меси, който трябва да играе десет месеца, няма как да го вкарвате в спортна форма за два месеца, той трябва да играе десет. Това значи, че понятието върхова спортна форма, изгуби своето значение. Състезателят, трябва да бъде във висока степен на тренираност, за време от десет месеца. Това означава, че планирането се сменя тотално, тази схема, която е подготвителна, преходна, състезателна, вече не е актуална. За това, схемата която съм разработил  „Fit Motion” позволява пак да се следва някаква логика, на развитие на качествата. Където  значително дълго време състезателя да бъде в състояния да показва високи спортни резултати. Тотално се промени системата на подготовка.

снимка:jk fit motion

Какви са разликите, спецификите на кондицинна подготовка при жените и мъжете?

Има разлики, и намя такива. Имах възможността, първо да работя с мъжете волейболисти, след това с жените. С преки наблюдения, мога да кажа какви са разликите. Общо взето, организма е създаден да работи при високи натоварвания и при мъжете и при жените. Жените са по-склонни и по-податливи на издръжливост. При мъжете, максимална сила, взривна сила. Това веднага дава насоки в тренировъчната работа. Жените работят с повече повторения и интензивност с по-малки тежести за силова подготовка. Друго нещо е, хормоналния статус. При жените естрогена е анаболен хормон, при мъжете е катаболен. Това има отношение към мазнините. При жените имаме по-голям % подкожни мазнини, едно че е по-здравословно, друго, че влияят анаболните хормони. В общи линии на  планирането на тренировката, няма голяма разлика.

снимка:jk ft motion

Работил си с Тренто, един от най-титулованите отбори, когато станаха шампиони на Италия. Как се работи с такива звезди?

Аз имам късмета да работя с Раостин Стойчев, който е изключителен треньор. Късмет и щастие, защото попаднах на най-добрите състезатели като Казийски, Хуанторена и др.  Това са хора, които правят всичко с главите си. Състезател, като Матей ми е помогнал да направя системата за подготовка, защото, той ако не се справя с нещо, ще положи  много усилия и в крайна сметка да го направи. Същият е и Н‘гапет, колкото да е самонадеян, той също се опитва да  прави всичко. Моята система е точно такава, да ги вкарва в състояние на дискомфорт. Да се опитват да дават всичко от себе си и когато имат по-високо ниво на техническа подготовка, нещата се получават. Дали се работи с Тренто или български отбор, няма голяма разлика. Въпросът е в манталитета на състезателите и как са предразположени да изпълняват всичко максимално. Това зависи от самите треньори, старши треньора, който е водещата фигура, както беше Радо. Преди два месеца се върнах от Верона , където той работи в момента. Получават се нещата със състезатели, които се раздават напълно. Никакви проблеми не съм имал, с който и да е от тях. Във Верона не са най-високия клас състезатели, но те са професионалисти и с удоволствие се работи . В България трябва да обърне по-голямо внимание на кондиционната подготовка. С друг поглед, и мисля, че и тук ще се случат нещата.

+ There are no comments

Add yours