Euro Volley 2019 Битка за финал!

Euro Volley 2019 Битка за финал!


Ясен е първият финалист!

Вдъхновена Словения изигра поредния си феноменален мач.

ЛЮБЛЯНА(СЛОВЕНИЯ)
3-1
СЛОВЕНИЯ
ПОЛША
Score
25 - 23
24 - 26
25 - 22
25 - 23
99 - 94

Пред 12.000 зрители в зала „Дворана Стожице“, Словения победи световните шампиони от Полша и съвсем заслужено ще играе на финал на 31-то европейско първенство.

Мач преминал на толкова високи обороти, че на моменти бе трудно да се следи какво точно се случва на игрището. Многократна трансформация от защита в нападение, много техника и динамика съчетани в едно.

снимка:cev.lu

Словения спечели съвсем заслужено. Много добре подготвени физически и технически, домакините наложиха  високо темпото на световните шампиони. Ако някой се е съмнявал за качествата и възможностите на словенските волейболисти, това което те показаха в последния мач, разсея всички съмнения. Много грамотен отбор, който играе със самочувствие без значение кой е от другата страна на мрежата. Поеха риска да атакуват своя противник с мощен сервис, което им се отплати в крайна сметка.

снимка:cev.lu

Толкова за Словения, всичко това което показаха в последната седмица, не е плод на случайност. Вярно е, че получаваха много мощна подкрепа от публиката, но без уменията на състезателите и тяхната подготвеност, тя нямаше да бъде достатъчна. Успехът се определя от предварителната подготовка, явно са свършили сериозна работа момчетата на Алберто Джулиани преди европейското първенство.

снимка:cev.lu

Полша претърпя сериозно поражение за трети път от Словения в елиминационен мач, първият път беше през 2015 на първенството в София, където поляците отново се считаха за фаворит, но загубиха на четвъртфинал, вторият път на домашното европейско през 2017 в плейофен мач.

Има няколко причини за това поражение.

Полша нямаше сериозна битка до този момент, побеждаваше с лекота всички свои противници. Прекалено самочувствие и увереност, което им изигра лоша шега.

Когато нямаш качествени състезатели е лошо, когато имаш прекалено много, оказа се също е лошо. Правилния избор ли направи Витал Хайнен за това първенство?  Полша без Леон стана световен шампион, с него отпадна на полуфинал на европейско първенство. Полските специалисти може да започнат с анализите, да търсят отговора на въпроса защо не успяха?

снимка:cev.lu

Малко спортно-технически аспекти от този мач:

Словенската машина функционираше по перфектен начин. Не така стояха нещата при поляците.

Да имаш едни от най-добрите крайни  нападатели в света, много добри централни нападатели и да загубиш, това може да се случи когато нямаш правилна дистрибуция, или точност на подаването. Вилфредо Леон бе принуден да напада топки подадени на два метра от мрежата. Ясно си личеше липсата на добър синхрон между нападатели и разпределител.

снимка:cev.lu

 Разпределителителят Фабиан  Джизга, изигра един от най-слабите си мачове за дружина полска.

В тази среща видяхме надиграване на крайните нападатели в зона 4. Основно от тази зона минаваше нападението на двата отбора. Чебул и капитана Урналт се справиха значително по- добре от Кубяк и Леон, за това Словения спечели.

снимка:cev.lu

Най- накрая, Словения ще смени своята локация, пътувайки към Париж за да играе на финал. На това първенство словенците бяха най-облагодетелствания отбор от гледна точка на логистиката. Докато всички останали отбори трябваше да сменят градове и държави,Словения се раздваше на комфорта, добрата атмосфера и мощната подкрепа  в „Дворана Стожице“.

Заложиха се много високи стандарти.

Най- интересното предстои!

+ There are no comments

Add yours