Euro Volley 23M България приключи участието си на 1/8 финал. Стратегията не проработи.

Euro Volley 23M България приключи участието си на 1/8 финал. Стратегията не проработи.


Стратегията не проработи!

Euro Volley 23 продължава с най-интересното, а България приключи своето участие на осминафинал.

Какво се случи?

Ами случи се това, че България записа поредно слабо представяне на голямо първенство. В група със само един изявен фаворит отборът на Словения, България записа само две победи срещу Финландия и Украйна.

На старта претърпяхме тежък удар от Испания, пред пълната зала „Конгресна“. Неочаквано,  отдадохме го на напрежението и здравословните проблеми на ключови състезатели. Играта вървеше трудно, очакванията мачкаха допълнително нашите състезатели.

foto:cev.eu

Втората среща предложи истинска драма, коравия противник на Финландия ни постави под напрежение. Доброто начало и спечеления първи гейм, донякъде наклониха везните в наша полза. Трудна победа, дала глътка въздух за отбора.

С Украйна началото беше трудно, загубен първи гейм. Краят беше напрегнат, успяхме да затворим мача в четири гейма, но играта ни продължи да бъде нестабилна.

foto:cev.eu

Тъкмо когато си мислехме, че кризата е преодоляна и предстои подобряване на играта ни, дойде нов леден душ от Хърватия.  Испания и Хърватия направиха мачовете си на сезона, именно срещу нас. Хърватите играеха и се забавляваха на игрището, ние се мъчехме да направим няколко последователни успешни действия.

В последен мач от груповата фаза се изправихме срещу фаворита Словения. Два спечелени гейма,  ни даваха възможност на осминафинал да избегнем олимпийските шампиони от Франция. Уви не се получи, загуба в три гейма и България зае четвърто място в групата. В този мач България опита, момчетата се бориха мъжки за всяка топка, но за спечелване на такива мачове са важни детайлите, прецизност, съобразителност, индивидуална техника. Словения показа как се прави. Срещу Франция нов опит, частичен успех в началото на мача, докато траеше адаптацията на волейболистите на Андреа Джани. Пропуснати възможности в първия гейм, и ново 0-3 срещу класен противник.

foto:cev.eu

Стратегията с включване на опитни състезатели не проработи.

Подведени от възможността за завръщане на Матей Казийски в националния отбор, една част от състезателите приеха предложението да се върнат в  отбора, след като времето им за игра в националния тим  е отминало. За последно всички под знамената, да търсим чудото.

Е, не се получи. Първо страшно много време, енергия, ефирно време  и мастило се изхаби да се коментира нещо, което нямаше как да се случи, завръщането на Матей. Междудругото една пресконференция от негова страна и заявяване на ясна позиция, щеше доста изясни картината. Той не пожела да го направи, ами прехвърляше топката на Пламен и федерацията. Така е преценил, така го е направил.

Второ – отборът е задръстен психически, без грам увереност. Слабите резултати в последните години, тежат страшно много. Повече от пет години България не е побеждавала топ отбор в официално състезание, или в мач в елиминационна фаза.

Веднъж подмладяваме, веднъж събираме ветераните, това също не носи никакви ползи на отбора.

foto:cev.eu

Играта на отбора.

Пламен Константинов тръгна за европейското с един номинален диагонал, пет крайни нападатели, четири центъра, двама разпределители и две либера. В лигата на нациите се пробваха различни варианти за покриване на позицията на диагонала. Димитър Димитров не успя да убеди треньорския щаб, че може да бъде титулярен диагонал на отбора.

За това първенство се включи Цветан Соколов, който пропусна Лигата на нациите. Отново заредени с очаквания, нашия капитан да поведе отбора към победи. Очакванията са едно, реалността съвсем друго. Виждаше се, че Соколов изпитва трудности, липсата на игрова практика се отрази на цялостното му представяне. Тук възниква въпроса, трябваше ли толкова дълго време да почива? След определена възраст на професионалните състезатели, дългата почивка носи повече вреди, отколкото ползи.

foto:cev.eu

Началният удар- ахилесовата пета на нашия отбор. Играта започва със сервис, след това идва играта на блок, защита в задно поле и организиране на контраатака. Индивидуален елемент където няма зависимости от действията на други състезатели. Място за оправдания няма, каквото си отработил на тренировка, това ще покажеш на мач. Нашия отбор определено не се справя на този елемент, много грешки и малка ефективност.

foto:cev.eu

Играта на блокада-  с такъв непостоянен  сервис, не можем да очакваме много резултатна игра на блок. В доста от срещите противниковите разпределители не излизаха от третия метър, имаха пълен комфорт и си правеха какво пожелаят. Ние се затруднявахме при изграждане на блок, което пък се отразяваше на играта в защита. Тези два елемента са взаимно свързани, добре изградената блокада е предпоставка за успешни действия в задно поле.

September 8, 2023, Варна: ЕП по волейбол /мъже/ : България – Франция /осминафинал/ в Двореца на културата и спорта, Friday
(Photo by Стартфото startphoto.bg 2023)

На посрещане удържахме фронта и имахме прилична първична атака. За съжаление това не може да се каже за контраатаката ни, много пропуснати възможности за реализиране на точка, поради грешни решения или технически непрецизни действия при второто подаване.

foto:cev.eu

Както  в Лигата на нациите, така и на европейското първенство, нашия отбор показваше добри неща за много кратки периоди, които не са достатъчни за изграждане на солидност и увереност.

 

Всички отбори търпят своето развитие, всеки използва възможностите за доказване. Конкуренцията се увеличава с всяко следващо първенство и няма абонирани отбори за победата.

Поредно първенство в което сме зад борда, още на втори етап от надпреварата. По-лошото в този случай е, че не се възползвахме от домакинството и уникалната атмосфера в зала „Конгресна“. Любителите на играта дадоха своите 100% във всеки един мач на българските волейболисти, подкрепяйки ги от първата до последната точка. Доста се коментираше  темата, че атмосферата в залата по-скоро  пречи, отколкото да помага на нашите състезатели. Едно твърдение, което не почива на здрави аргументи, какво по-хубаво от това да имаш подкрепата на 5000 човека в залата. Да изпитваш удоволствие от играта, да се забавляваш, да оставиш сърцето си на игрището, изпълнен с положителна енергия. Ако не се получава, значи има пропуски в тренировъчния процес.

foto:cev.eu

България приключи участието си на европейското първенство твърде рано. Надявахме се на четвъртфинал, но пропиляхме своите шансове още с представянето си в груповата фаза.

За нас, кратка почивка и подготовка за олимпийската квалификация. За Euro Volley 23, битки на пряка елиминация и път към почетната стълбичка.

+ There are no comments

Add yours