Финал епизод 4 супер лига Сами М


България има своя нов шампион! За първи път в своята история отборът на Добруджа 07 печели титлата.

Добруджа 07 – Монтана 3-0, в отделните части 25-21/25-21/25-18 (3-1 в серията).

IMG_3159снимка пресцентър изида

След победата в първия домакински мач, с това което показаха като физическо състояние, тактическа грамотност, желание за победа и колективни действия, беше въпрос на време Добруджа07 да се окичи със златните медали. Направиха го в следващия мач, отново по категоричен начин. В оказалия се последен мач за сезона, мотивацията при домакините отново беше на нужното ниво, забеляза се промяна в игровото поведение и при гостите в началото на мача, което даваше предпоставки за оспорван двубой, който ще се играе точка за точка. Всичко приключваше, когато домакините излизаха напред в резултата, сценарият се повтаряше във всички геймове. Както и в предишния мач, така и в този, крайните нападатели на Добруджа07 – Атанасов (13 точки), Маринков (15 точки), бяха безпощадни и много успешни. Чернокожев влезе в мача убедително, превърнал се в най-резултатния състезател със 17 точки, което от своя страна даваше увереност на показалия и в този мач много високо ниво, разпределител Манчев, да разнообразява атаката и да използва всички нападатели. Мачът вървеше под диктовката на домакините, като само в третия гейм се забеляза отпускане в техните редици, което се отрази на резултата. След много смени и търсене на поредния джокер  Монтана успя  да  поведе с 9-6, но след това позволи на противника да отбележи 11 точки срещу само 2 за тях и да се стигне до 17-11. След този отрязък от играта паднаха всички въпросителни, кой ще бъде новият шампион на България. Опитите на Монтана да се противопоставят се оказаха крайно неуспешни. Както и в предишния мач, така и в този се забелязваше липса на колективни действия, за разлика от домакините. За пореден път разчитаха на индивидуалните действия на отделен състезател, за да реши отборните проблеми.

IMG_3160снимка пресцентър изида

Превъзходството на домакините в два ключови компоненти от играта, атака след негативно посрещане, 50% срещу 40% за Монтана и атака след защита, 61% срещу 42% за гостите, беше само една от причините за крайния успех. Следващ акцент допринесъл за спечелването на този мач е силното оръжие, което използваха през целия сезон, а именно блокадата. С 10 точкови блокади, добре организирани на този елемент, добричките волейболисти имаха доста успешни действия в защита и възможност за контраатака. Най-важното за постигането на този исторически успех е колективът, който имаха, отборните действия бяха водещи. За Монтана остават изводите и анализите, защо се стигна до такъв завършек на шампионата и надеждата да вземат реванш на Купа България. За Добруджа07 време за празненства, след напълно заслужения успех, от четвъртапозиция преди плейофите да финишират като шампиони.                       IMG_3158
снимка пресцентър изида

Няколко причини защо тази титла е толкова ценна:

  1. Целенасочената и постоянна работа от страна на ръководство и треньорски щаб, обезпечило и предоставило най-добрите условия за подготовка и възстановяване в България. Добрият пример на организация, на всякакво ниво, който трябва да се следва и от другите отбори. При Добруджа07 резултатите се получават в следствие, а не въпреки. От позицията на времето се оказа положителен ходът на ръководството, че се отказа от участие в европейските турнири, а съсредоточи внимание и ресурси за изграждане на конкурентноспособен отбор за вътрешния пазар.
  2. След загубения финал през миналата година и спечената купа в отбора настъпиха кадрови промени, едни напуснаха, други бяха привлечени, появиха се нови млади състезатели. Както знаем за изграждането на печеливш отбор от нови състезатели се изисква време и много всеотдайна работа. Тук е мястото да дадем дължимото и на човека, който съумя с такт, търпение и постоянство да изгради отбор, който не само да побеждава, но и да играе правилен и интересен за гледане волейбол. А именно старши треньорът Мирослав Живков. На практика Добруджа07 спечели шампионата с може би най-младия отбор, което е предпоставка за добро бъдеще, ако успеят да съхранят състава и да наложат доминация в България.

+ There are no comments

Add yours