Финална фаза


Начинът на провеждане на турнира позволяваше отбори, които са се срещали в предварителната група, да се срещнат пак в крайната фаза, там където се разиграват медалите. Така и се получи, двойките Сан Хуан – Пейкан и Сада Крузейро – Зенит, се срещнаха по между си в груповата фаза. В първите мачове победи постигнаха Пейкан и Зенит. На полуфинал Зенит победи Сан Хуан, а пък Пейкан загуби от домакина на първенството Сада Крузейро. Така се оформиха финалните двойки за бронзовите медали Сан Хуан срещу Пейкан, а в битката за първото място Зенит срещу Сада Крузейро.

Мач за трето място

Сан Хуан-Пейкан с резултат 3-2

UPCNSanJuansARGNikolayUchikovspikes
снимка fivb.com

 

Този мач е потвърждение на едно от новите неписани правила! Отбори играли в една предварителна група при втора среща помежду си дават различни резултати. В първият мач между двата отбора Пейкан победи категорично с 3-0. В мача за третото място Пейкан повежда с 2-0, но допуска обрат и в крайна сметка губи с 2-3 гейма. В хода на самия мач се потвърди правилото, че водейки с 2-0, ако не победиш 3-0, губиш 2-3. Засилено българско участие в този мач Алексиев и Учиков са реализирали по 22 точки, приблизително от 3 гейма, нашите момчета сами са спечелили 2 гейма. Много бърза адаптация от страна на Алексиев, като се има предвид малкото време,  което имаше да се запознае с новите си съотборници. За Учиков е значително по-лесно, защото за втора година ще бъде в този отбор. Общият принос на двамата българи в изиграните мачове е Учиков – 55 точки, Алексиев – 56 точки, основни реализатори за отбора на това световно клубно първенство. От показаното се вижда, че двамата българи ще имат водеща роля в отбора и в местния шампионат.

TodorAleksievofUPCNSanJuanARGspikesovertheblock
снимка fibv.com

От другата страна на игрището Николай Николов, бързо възстановен след получената травма преди европейското първенство, се включи много успешно във всички мачове на своя отбор. Много бързо е намерил синхрон с разпределителя Вермилио. Приносът му за отбора на това първенство е от 36 точки, което за централен нападател е една сериозна цифра. Въпреки че загуби бронзовите медали, Николов със своите действия, се превръща в главен стълб в отборната стратегия и с наличието на такъв разпределител в лицето на Вермилио, Николов ще бъде основен фактор в иранския шампионат.

PaykanTehransIRINikolayNikolovspikes
снимка fivb.com

Финал

Сада Крузейро-Зенит с резултат 3-1

TeodorSalparovofZenitKazanRUSdigs
снимка fivb.com

 Както и при предишната двойка, така и тук се вижда следната картина – двата отбора бяха поставени в една и съща предварителна група. Първият мач бе спечелен от Зенит, с резултат 3-1 гейма. Спечелиха полуфиналните двубой и по регламент предстоеше нов мач – финал на турнира. Този път резултатът беше в полза на Сада Крузейро с 3-1 гейма. Анализирайки защо Зенит не можа да спечели и този път златните медали (отборът има четири участия в този турнир с две трети места) се вижда, че във важни мачове основният диагонал Михайлов, не се справя с задачата си. За гейм и малко има реализирани само 3 точки. Включилият се на негово място Полетаев направи опит да промени общата картина, но това не беше достатъчно. Проблемите, които изпитваха руснаците в посрещането на началния удар на противника се отразиха и на играта в центъра. Централните нападатели на Зенит – Кулешов за два гейма няма реализирана точка, заменен от Апаликов, който до края на мача има реализирани 5 точки, като 1 е от блокада. Гуцалюк, другия състезател на този пост, игра през цялото време на мача и за 4 гейма има 8 точки, от които 2 на блокада. При така стеклия се сценарии без функциониращо първо темпо, без функциониращ начален удар, което е едно от силните оръжия на руския отбор, без основен диагонал, само с игра в края на мрежата, с отправени топки към Леон и Андерсон, Зенит в този мач не можеше да победи организиран отбор като Сада Крузейро.

ZenitKazansRUSWilfredoLeonstrugglestoblock
снимка fivb.com
ApowerfulspikeofZenitKazansRUSWilfredoLeon
снимка fivb.com

От своя страна бразилците допуснаха по-малко непредизвикани грешки, играха добре организирани на блокада и защита и реализираха повече контраатаки, като прибавим и мощния сервис картината става пълна. Отборът на Сада Крузейро за втори път в своята история печели този трофей – световен клубен шампион.

WilliamArjonaofSadaCruzeiroBRAsets
снимка fivb.com

По традиция на такива турнири се определя идеалният отбор на първенството, най-добре представилите се състезатели по постове. За наша радост имаме двама представители в този отбор Тодор Алексиев, като втори най-добър краен нападател и Николай Николов като първи най-добър централен блокиращ.

TodorAleksievofUPCNSanJuanARGistheSecondBestOutsideSpiker
снимка fibv.com

TheBestBlockerawardbelongstoPaykanTehransIRINikolayNikolov
снимка fivb.com

Останалите състезатели в идеалния отбор:

Първи най-добър посрещач –Уилфредо Леон (Зенит)

Втори най-добър център –Александър Гуцалюк (Зенит)

Най-добър разпределител- Уилям Аржона (Сада Крузейро)

Най-добър диагонал –Максим Михайлов (Зенит)

Най-добро либеро- Сержио Ногейра (Сада Крузейро)

Най полезен състезател –Йоанди Леал (Сада Крузейро)

 

Крайно класиране

  1. САДА КРУЗЕЙРО
  2. ЗЕНИТ КАЗАН
  3. УПЦН САН ХУАН
  4. ПЕЙКАН
  5. АЛ АХЛИ /КАПИТАН АРЕЦИБО

+ There are no comments

Add yours