Житейски уроци от Бернардо Резенде: Ако обичаш нещо, никога не се отказвай да го правиш!

Житейски уроци от Бернардо Резенде: Ако обичаш нещо, никога не се отказвай да го правиш!


Освен, че доставя грандиозни мачове, на които феновете на волейбола по целия континент се наслаждават максимално, #EuroVolleyM дава думата и на най -големите треньори на нашето време.

 

Такъв е случаят с новият старши треньор на Франция – световноизвестният Бернардо Резенде – предизвиква себе си, като води новите олимпийски шампиони в първото им международно състезание, след като спечелиха титлата в Токио 2020.

Слушайки  треньорската легенда “Бернардиньо”, френските фенове на волейбола могат да бъдат спокойни, че бъдещето на отбора им е в добри ръце. Но най -важното е, че поддръжниците на играта могат да научат много за самия живот.

foto:cev.eu

„Не съм по -добър от всеки, просто съм тук от по -дълго време“

 

Скромно, Резенде е пример за мотото, че за да бъдеш най -добрият в своята област, трябва постоянно да продължаваш да се провокираш, да учиш и да се усъвършенстваш.

„Единственото нещо, което казах на френския отбор, когато дойдох, беше, че не съм по -добър от всеки тук. Те са олимпийски шампиони. Просто съм тук от по -дълго време. Опитвам се да донеса малко опит и някои предупреждения. Цялото внимание, което получават сега и това че са най -добрите в света, се е случило с други хора и аз съм го виждал. Затова ги посъветвах да продължат да бъдат скромни. ”

foto:cev.eu

 

„Капанът е егото. Егото е врагът. Волейболът е отборен спорт. Никой не прави нищо сам. Виждал съм много страхотни поколения, които са имали проблеми с постигането на най -добри резултати поради егото.

“Когато обичаш нещо, никога не преставай да го правиш!”

 

През 2016 г. Резенде поведе родната си Бразилия до олимпийското злато. Треньорът, който на практика е достигнал всеки връх, за който един треньор по волейбол може да мечтае, напусна националния отбор след това. След игрите в Токио 2020 той намери приятеля си Лоран Тили в подобна ситуация.

„Обадих му се и му казах дали иска да остане и да се бори за защита на титлата. Това беше неговото място, не моето. Но той каза, че е свършил. Познавам и тази ситуация. Казах му, че може би ще съжалява. Говорихме като хора, а не като треньори. Хората говорят за живота. Надявам се, че той може да остане възможно най -близо в бъдеще поради своите знания и чувствителност, за да може да помогне на отбора. И аз съм тук, за да направя това – просто се опитвам да направя най -доброто, което можем. ”

foto:cev.eu

„Едно нещо, което научих след 2016 г., е, че когато обичаш нещо, не преставай да го правиш. Липсваше ми това чувство! Не става въпрос за мачовете, не става въпрос за интервюта, не става въпрос за тренировки. Става въпрос за учене. Аз обичам това!”

 

Следващите големи цели

 

Всички погледи ще бъдат насочени към това, какво ще представи Франция в следващите си изяви и турнири, включително Олимпиадата в Париж 2024 г. Резенде е наясно с това и е съгласен, че защитата на олимпийската титла е цел, но краткосрочна.

 

„Аз съм голям фен на френския волейбол. Изпитвам голямо уважение към отбора, как постигна олимпийското злато. Ако погледнете първо тяхното пътуване, не беше никак лесно. Но те продължиха, страдаха, никога не се отказаха. Обикновено големите шампиони идват от битките. И повтарянето на успеха от Токио 2020 е в списъка, разбира се, но вярвам, че имаме по -голяма мисия. За да направим волейбола във Франция още по -голям, като другите спортове. Това е наистина важно и може да се случи. Най -трудното е последователността. ”

foto:cev.eu

 

Лидери и учещи се през целия живот

 

За да постигне тази цел, Бернардо ще се съсредоточи не само върху техническите аспекти, но и върху предаването на посланието от играчите, че е правилният модел за подражание.

 

„Това са момчета, които могат да вдъхновят другите. Искам те да разберат това. Да бъдеш модел за подражание не е лесно, но мисля, че е важно. Същото като лидерите. Те винаги се обучават през целия живот. И на мен ми се случва. Тук съм, за да се уча. Просто се надявам някой ден да се върна и да бъда по -добър, отколкото когато бях, когато дойдох. ”

 

Неговият личен наставник

 

Самият Резенде има голямо вдъхновение и лидер, който следва нагоре.

 

„Синът ми, Бруно ми е повече като брат, като ментор. В момента мисля, че той ме наставлява, а не аз него. Той е най -добрият лидер, когото някога съм познавал. Ако един ден иска да стане треньор, той ще бъде най -добрият. Той се е адаптирал към толкова много места, свързва хората. Това искам да направя и сега. Ще се нещо и да направя нещо. Няма правилен начин да направите нещата. Има само различни начини да го направите. Уважавам това много! ”

 

По -забавно на корта

Поглеждайки назад към професионалния си път и към живота си, старши треньорът на Франция би казал на по-младото си аз да се забавлява малко повече, докато работи.

„Какво щях да направя по различен начин? Може би щях да се забавлявам малко повече. Моят подход трябваше да е различен. Но сега знам това. Няма да се променя много, но винаги трябва да се променяме малко. ”

foto:cev.eu

За важните неща във волейбола

 

В края на разговора с Бернардо може да се очаква, че ветеранът на бразилския волейбол би казал, че най -добрите му волейболни моменти и спомени са свързани със спечелването на титли и купи. Но за изненада, Резенде отново поставя нещата в друга перспектива.

„Печелиш медалите, а после дори не помниш къде си ги сложил. Но волейболът винаги ме е провокирал да стана по -добър. Най -хубавото в това да имам волейбол в живота си са страхотните отношения и връзки с други хора. Точно онзи ден няколко треньори ми изпратиха съобщение, за да ми пожелаят късмет в новия етап от кариерата ми. Това е безценно! ”

Fabrizio Rossini & Victoria Georgieva  https://eurovolley.cev.eu/en/articles/2021-men/life-lessons-from-bernardo-rezende-if-you-love-something-don-t-ever-quit-doing-it/

 

+ There are no comments

Add yours