Левски е силен,но аз съм за ЦСКА


Бившият капитан на националния отбор по волейбол Николай Иванов говори пред “7 дни спорт” за  Суперлигата, фаворитите в турнира за Купата на България, както и за вечното дерби ЦСКА – Левски.

 

– Как ви се струва българското волейболно първенство този сезон?

– Силите в първенството са изравнени. Интересни мачове има почти във всеки кръг. Резултатите, които се получават, не гарантират спокойствие на никого, защото системата с разпределянето на точките тази година е малко по-различна (б.р., водещият критерий е броят на победите, а не спечелените точки). Това задължава всички отбори да се влагат максимално във всеки мач.

– Силната селекция на Левски Боол може ли да размести пластовете в първенството?

– Селекцията на Левски Боол е просто едно стечение на обстоятелствата. Момчетата, които се присъединиха към Левски, бяха започнали първенството в друга страна, където имаха проблеми. Не можаха да продължат там, може би не са имали предложения от други отбори, и затова се оказаха в България. Те промениха основно облика на Левски. Втория полусезон виждаме Левски в съвсем друга светлина и в последните два мача го показват. Не смятам обаче, че те са вдигнали равнището на първенството. По-скоро вдигнаха малко интереса в София специално, защото Левски го нямаше на картата. При всички положения когато има равностойни отбори и оспорвани двубои, първенството е по-интересно.

– Това може ли да вкара повече деца  в залите?

– Едва ли. В обществото има интерес към волейбола и затова непрекъснато се появяват нови школи и нови отбори. Това се дължи на националния отбор. Сега тази инерция трябва да се насочи към вътрешното първенство. Трябва да се подобри статута на българския волейболист, да се създаде интерес у рекламодателите към волейбола. За мен  като човек от тази система е обидно да чета как български волейболисти, които са били национални състезатели, отиват да играят в Албания, Македония или в Косово.

– Пресен пример е централният блокировач на шампиона Марек Юнион-Ивкони Мартин Иванов, който подписа с шампиона на Албания…

– Точно за това говоря. Ако имаме някакви претенции, че сме голяма работа във волейбола в световен и европейски мащаб, не може играч от шампиона на България да отива в такова първенство. Той трябва да отиде в първенството на Полша, Франция, Италия, Русия или дори в Германия. Но в никакъв случай  не може да отиде в Албания, Македония и къде ли не. Това е големият парадокс.

– Ще се превърне ли в нещо градивно еуфорията около европейското първенство?
– Ефектът на европейското още се усеща. Самият факт, че се отварят нови школи, че се създаде Скаут Лига, ми дава увереност, че това, което се случи на европейското, е хубаво. Само с малко по-уверена и целенасочена работа трябва да му даваме енергия на този подем, за да може нещата да се развият още по-добре.

– Националният селекционер Пламен Константинов сякаш е моторът на всичко това…

– Похвално е желанието му, но това не е неговата работа. Това е работа на маркетинговия екип на Федерацията. Хубаво е Пламен да помага със своята харизма, със своята популярност, но ми се струва, че малко прекалява. Не само той, но и някои други хора.

– В неделя е Вечното дерби във волейбола. Има ли интрига в този мач?

– При всички положения няма да бъде като предишното, което ЦСКА спечели с 3:0. Ще бъде коренно различен мач, защото Левски не е същият отбор. Набрали са инерция. Определено предстои интересно дерби. Аз прекарах доста години на “Червено знаме”, така че се надявам ЦСКА да спечели този мач.

– Как ще коментирате жребия за Купата на България?

– Жребият отреди на по-ранен етап да се срещнат отбори, които спокойно могат да играят във финалната фаза. Понякога се случва така, по-слаби отбори да пробият до финалната фаза на турнира, а по-силните да отпаднат. От това печели волейболът.

– Кой е фаворит за купата, според вас?

– Трудно е да се каже на този етап, защото паралелно с тези мачове се играят и важни мачове за определяне на участниците в плейофите в първенството. Другата подробност е, че всичко се решава в един двубой. Моментното състояние е най-важно. Този, който е фаворит в първенството, в един мач може да не покаже най-доброто от себе си и просто да отпадне. Затова е трудно да се правят прогнози. Отборите с резервна скамейка имат по-големи шансове. Казвам го не случайно, защото на последния мач Левски – Монтана “сините” трябваше да изиграят 5 гейма в един и същ състав, а в Монтана имаха възможност за смени. Добре комплектованите отбори, които водят добър тренировъчен процес, са фаворити.

Мая Димитрова

+ There are no comments

Add yours