Медали и забрани


 

 

 

 

Лесно е да се налагат забрани, по-трудно е да се създава полза за всички!

На завършилото преди две седмици европейско първенство до 17 години, Полша спечели още един бронзов медал,  Франция стана първа, а втора – България. С какво Франция надделя над всички останали, че да загуби само един гейм и то на финала от България?

 Според мен бяха много добре селектирани, имаха много добър разпределител. На тази възраст се отличават като технични състезатели, той направи сериозна разлика. Играеха добре и самоотвержено в блок-защита, също така не пропускаха един основен елемент, с който започва волейболната игра – началния удар. Мисля, че съвсем заслужено и закономерно достигнаха до златните медали.

снимка:bfv

На какво се дължи фактът, че характеристиките на французите са по-близки до тези в мъжкия волейбол?

Основното е, че имат изградена система и методика на подготовка, учат ги на едни и същи неща от малка възраст. Преходът е по-плавен, не се губи за изчистване и доизграждане на техниката. По този начин те бавно, плавно, без никакви усилия преминават от една възраст в друга, заякват, растат на височина, на „ти“ са с топката и това им позволява да се чувстват комфортно на игрището.

снимка:bfv

Ако погледнем към българския отбор, от последните ни пет медала, без значение в коя възрастова група на големи първенства, три са спечелени с Мартин Стоев като старши треньор. На какво се дължат успехите му?

Много силно негово качество е, че той много добре води самите мачове. Усеща добре един състезател в какво състояние се намира в дадената среща. Успехът е съвкупност от много неща – от поколение, от жребий, добър поток, ако избегнеш много силни противници до края, от моментни ситуации, така че той съумява да попадне на точното място, с точните хора, в точното време, за да се реализират тези успехи.

Какво не достигна на нашите момчета от тактическа, техническа и физическа гледна точка, за да бъдат по-близо до Франция и да имат шанс да ги победят?

 Трябва да отчетем, че нашите момчета играха много приличен волейбол. Неслучайно казвам „поколение“, тъй като в последния ми коментар се постарах да се върна назад в историята и се оказва, че средно през десет години се появява такова талантливо поколение, което напълно реализира моментните си способности. Те показаха добра игра, за тяхната възраст показаха добри технически умения, но ми се струва, че им се събраха доста мачове, заедно с Балканските игри, които се изиграха преди това. Там нивото на отборите беше по-ниско, но все пак го има напрежението от отговорността да защитаваш балканска титла, след като веднъж си я спечелил като гост, сега играеш вкъщи и малко или много има някакво напрежение. Струва ми се, че максимално се възползвахме от домакинството, доколкото пълната зала на юношеско първенство до 17 години, подкрепата, която усетих от обществеността – това е страшен стимул за тези млади момчета и силно се надявам те да реализират потенциала, който имат, и да могат да се развият, защото не е тайна, че нагоре става много по-трудно. Конкуренцията ще бъде много жестока и за следващата година ще трябва да се отнасят още по-сериозно към тренировъчния процес, ако искат да бъдат конкурентноспособни.

снимка:bfv

Преди няколко седмици с решение на Българската федерация по волейбол бяха забранени международните трансфери на състезатели под 21 години. Какво е становището Ви по този въпрос?

 Много хора изказаха мнения по тази гореща тема. Не съм добре запознат как тази забрана юридически може да издържи при евентуални казуси, защото говорим за хора над 18 години, които имат право на труд. Хора, които могат да вземат собствени решения. Така че там не знам как могат да се развият нещата.

Спира ли се тяхното развитие, може би това е основният въпрос?

 При положение че даден състезател се е договорил с клуба и клубът е дал разрешение този състезател да продължи развитието си в чужбина, не виждам каква е причината българската федерация да спира този състезател. Освен това знаем, че в голям процент от съществуването си българските клубове се издържат именно от трансфери на състезатели в различна възраст. Другият момент е, че чуваме, че федерацията ще забранява, но никъде не сме чули или поне аз лично не съм чул федерацията да каже, че ще задължи клубовете тези състезатели да бъдат основни състезатели в отборите си.

снимка:bfv

Още един нюанс – федерацията ще се опита ли да стимулира тези талантливи момчета, те останат и да се развиват в България, като им подсигури някакво допълнително възнаграждение, като им подсигури някакви допълнителни по-добри условия. Федерацията ще задължи ли клубовете всяка една зала през зимата да бъде отоплена? Защото, съгласете се, тук е лято, ходим по къс ръкав, приятно е и е слънчево, но тези момчета, голям процент от българските волейболист, през по-голямата част от шампионатите играят в зали в условия, които не са такива, каквито трябва да бъдат. Това са неща, които не трябва да се пропускат и не трябва да се коментират. Лично за мен, не знам до колко такова вмешателство от страна на федерацията ще бъде полезно, защото един от техните доводи е, че те ще ходят и ще търкат пейката в клубовете. Това нещо може да се получи същото и тук в България. Давам Ви веднага един пример – дали Хебър (Пазарджик), който прави някаква шампионска селекция, ако имат един качествен 19-годишен младеж, ще му дават игрово време?

снимка:bfv

Въпросът е дали търкането на пейката в най-голямото първенство например не е полезно от това да бъде титуляр в българското?

Споделям Вашето мнение. Отивайки в чужбина, попадайки на добро място в здрава среда, в конкурентна среда, дори и тренировъчна такава, според мен ще бъде по-добре, отколкото да остане в България при условия, които не са такива, каквито трябва да бъдат и по този начин да се спира развитието на даден състезател. Много е лесно да се налагат забрани, много е лесно да се каже – това няма да се случи. По-трудното е как, по какъв начин, в полза на всички да се направи, за да има полза за всички. Не ползата да бъде едностранна или двустранна, а останалите да бъдат в неизгодна ситуация. Темата е деликатна, надявам се да има повече млади, талантливи волейболисти, които да отидат и да развият своя потенциал и клубовете да не са така негативно настроени, че тези младите изтичали. Те не изтичат, защото те дават своята лепта за съществуването на тези клубове. Различни са казусите, ако се прескача даден клуб, тогава федерацията може да забрани преминаването на даден състезател. Но когато клубът и състезателят са постигнали някаква договореност и двете страни са доволни, тогава не виждам как може да се коментира тази забрана.

Богдан Млъчков http://www.youtube.com/volleyballexplained

+ There are no comments

Add yours