Националния отбор е в Тукуман за началото на Гран При


Иван Сеферинов влезе след 28 години отново в залата в Тукуман

 

Волейболните националки направиха първа тренировка в официалната зала на първия турнир от Гран при в град Тукуман. Влизането в съоръжението имаше и сантиментални чувства за треньора Иван Сеферинов, който каза: „Тук съм бил”.

20160601_182138снимка А.Йорданов

Селекционерът си спомни за далечната 1988 г., когато преди началото на олимпиадата в Сеул мъжкият ни национален отбор е играл на същото място мачове като част от подготовката за игрите. Тогава Сеферинов е бил помощник на Тодор Пиперков, този път влезе във „Флореста” като старши.

Залата на едноименния спортен клуб, както и Аржентина като цяло, приема за първи път двубои от женското Гран при. Строена е през 1980-а и годините на времето са оставили своя безмилостен отпечатък – сякаш никога не е реновирана за тези 36 години. И тук, както в предишния аржентински град – Хухуй, от прозорците влизат гълъби, трибуните са бетонни, а настилката на игрището гони по захабеност залата. Домакините информираха, че „Флореста” от дълги години не е ползвана за спорт, а за всякакви други дейности. На трибуните могат да седнат около 3000 души и се очаква да са пълни на всички мачове. Най-евтините билети са 200 песо (около 12 евро).

Кметът на града прие волейболистките

Волейболистките на четирите отбора от турнира Гран при бяха приети от кмета на града Хуан Манзур. Цялата управа на Тукуман посрещна гостите в голямата зала на кметството, която е много красива, но както много от сградите и спортните съоръжения в Аржентина е позанемарена. На влизане в площада автобусът с българките бе посрещнат от протест на пенсионери, но имаше и солидно полицейско присъствие.

20160601_113007снимка А.Йорданов

Д-р Манзур отдели първо няколко минути в своя кабинет за треньорите и капитаните, после в големия салон кратки речи пред аудиторията държаха градски шефове и волейболни ръководители.

20160601_112033снимка А.Йорданов

На излизане от кметството облечените в бяло българки бяха атакувани от млади момчета и момичета за снимки. Където и да се появят нашите се забелязват отдалеч заради високия си ръст и навсякъде са обект на специално внимание. Дори и по улиците ги спират възрастни хора, за да си направят селфи.

Нашите са най-млади в групата

Българките са най-младият отбор от четирите в групата в Тукуман – средната възраст на нашите е 25,2 години. След това е тимът на Доминиканска република (25,5 г.), който е първият съперник на националките в петък от 18 часа местно време (24 наше). Отборът на Аржентина е със средна възраст 26,4 г., а този на Кения – с 26,8 г.

Момичетата от Карибите обаче са най-високи – среден ръст 186 см, българките са втори със 185 см. Следват аржентинките (183 см) и кенийките със 178 см.

Всички от отбора ни тренираха на пълни обороти, като без проблеми е и Юлия Стоянова. Тя почувства болки в коляното на предишното занимание, но вече всичко е наред. Активно участие в тренировките взе и помощник треньорът Антонина Зетова, която демонстрира завидна физическа форма и спортни умения, с които заслужи признанието за най-добрата ни волейболистки в последните 20-ина години.

20160601_114332снимка А.Йорданов

Късмет за мениджъра на жените – върнаха му изгубен телефон

Валентин Помаков имаше късмет в деня на детето – 1 юни, защото си забрави телефона пред входа на хотела, но съвестна аржентинка му го върна. След като си изпи кафето мениджърът на националния се впусна активно в уреждането на ежедневието на отбора и така забрави айфона до мястото за пушене. След половин час разпределителката Лора Кипитова му го носи с питане: „Това това ли е?”

Оказа се, че едно от момичетата, които превеждат на отборите и помагат по организацията, е проявила доблест и като видяла Лора й го връчила, защото предположила, че е на Помаков. На вечерята Валентин почерпи с бонбони момичетата за…. деня на детето.

Антони Йорданов.

+ There are no comments

Add yours