Науката и спорта -Функциите на либерото

Науката и спорта -Функциите на либерото


За изграждане на висококачествен отбор, трябва да имате шест състезатели , да ги поставите в игрището и всеки да върши своята работа по постове, по най- добрия начин. Да така беше в миналото. В съвременния волейбол, след промяна на правилата се въведе поста – либеро . С течение на  времето, той  се превърна в един от най – важните постове.

Малко исторически факти –

Поста – либеро, бе въведен за първи път през далечната вече 1997 година, по време на световната лига, с цел да подобри качеството на играта в задно поле, при посрещане и защита. Отначало играеха с жълти потници, в последствие с различен цвят екип. Преди въвеждането на това правило , треньорите бяха принудени да оставят в задно поле състезатели , които нямат висока квалификация при посрещане и защита, каквито са високоръстовите централни нападатели, блокиращи. Липсата на добър защитник ограничаваше способността на отборите да продължат разиграването.

Osmany Juantorena and Massimo colaci of Italy receive

С въвеждане на поста либеро и безкрайните смени с централните нападатели , позволи на отборите по-дълго да задържат топката .

Качества необходими за поста либеро:

Ръст –

Либерото е най- различната позиция във волейбола и като функции и като параметри,  физически данни.С тази промяна на правилника, се даде възможност на състезатели с по- нисък ръст да играят любимата игра. В началото на този пост играеха състезатели със сравнително нисък ръст, но справящи се с посрещането и защитата. В по-късен етап, започна изграждането на състезатели, строго профилирани за поста на либеро от самото начало. Обикновено либерото е с нисък ръст, което е предпоставка за по- голяма бързина, даваща възможност за придвижване от едно място на друго в игрището. Последните тенденции са , отборите да ползват две либера, като едното играе при посрещане на начален удар , другото играе в защита. Избор на треньорите в зависимост от качествата на състезателите.

снимка:fivb.com

Атлетизъм-

Независимо дали са ниски или високи, състезателите на поста либеро , трябва да се атлетични. В играта на либерото се забелязва , бягане напред- назад, приземяване, странично придвижване в задно поле за да се покрие голям периметър от игрището. По този начин може да  се наложи качествен отбранителен натиск върху противника.

Предвиждане-

Най- добрите състезатели на поста либеор, винаги знаят къде ще отиде топката, още преди тя да бъде ударена от нападателите. Те са се научили да четат играта на противника, и по този начин предварително да избират точното място в защита. Всяко постигнато предимство е жизнено важно при високата скорост на игра. Правилния избор на място в защита увеличава шансовете за успешни защитни действия и създава предпоставки за организиране на контраатака.

снимка:cev.lu

Психическа устойчивост-

Либерото играе основно в задно поле, изпълнявайки два елемента- посрещане и защита. Трябва бързо да може да забравя грешките. Пропуските в защита , трябва бързо да се забравят, тъй като има голямо вероятност в следващо разиграване топката отново да дойде при  тях. Способността да се запази увереност и спокойствие , когато играта не върви е от съществено значение за либерото на високо ниво.

 

Основни отговорности на либерото –

Висококачествено посрещане

Една от основните роли на либерото е да  бъде перфектен посрещач.

При построяване на тактическата схема на посрещане , на него се пада най- голямата част от игрището. Очакванията са да даде висококачествено посрещане , когато топката е отправена към него.

Най- добрите на този пост, бързо анализират случващото се на игрището и с получената информация от пейката, преценяват моментното състояние и позиция на тялото на сервиращия. Всичко това им позволява да заемат най- добрата позиция преди посрещане.

снимка:fivb.com

Ефективна защита

Имайки предвид , че играят само на два елемента, се очаква либерото да бъде най- добрия защитник в отбора. Най- добрите на този пост , избират най- правилното място четейки играта, и по този начин вземат важно предимство срещу атаката. На някои, дори им се позволява да излизат от тактическата схема на игра в защита , предприета от отбора.

снимка:fivb.com

Добро подаване-

Либерото се нагърбва с организиране на атаката, когато разпределителят е изключен от игра. Това се случва тогава , когато е играл в защита или  топката е прехвърлена в неговата зона и той е играл с топката. Много често добрите либера се справят с подаването в различни зони не по зле от самите разпределители. Един пример много показателен е бразилецът Серджио , световен и олимпийски шампион. Той без никакво притеснение подаваше , топки към своите нападатели с различна скорост и парабола.

Sergio Dutra Santos of Brazil

Заключение-

Либерото в съвременния волейбол дава сигурност, надежност и спокойствие в задно поле. Скрития лидер на един отбор, що се касае за организация на играта в задно поле. Промяната в правилника бе направена , за да се увеличат разиграванията. Даде се възможност на ниски състезатели да играят на високо ниво. Да демонстрират бързина и техника в посрещане и защита.

 

+ There are no comments

Add yours