Обучение с основни състезатели

Обучение с основни състезатели


Едно от ключовите понятия за волейбол или спортен отбор е, че колкото повече комбинация от играчи играят заедно, толкова по-добре играят заедно. Това е доста очевидно логично изявление и се повтаря във времето  отново  и отново. Знаейки, че много (повечето) треньори в отборните спортове ще се опитат да направят колкото се може по-малко промени в стартовата си линия, първо да създадат и второ, да се възползват от това разбиране на групата. По-малка група от треньори взимат тази концепция до крайност, като се съсредоточават върху всички или най-много, или върху времето за обучение, когато работят с основните състезатели. Логично е, че обучението на основните състезатели е най-добрият начин да се създаде група от основни. Но това наистина ли е най-добрият начин да развиете екип?

снимка:cev.lu

Моят отговор би бил категоричен, не! Първата точка е, че максимизирането на възможностите за обучение за половината от отбора ще сведе до минимум възможностите за обучение на другата половина на отбора. Това има няколко негативи за развитието на екипа.

Първо, има много неща, които могат да се случат в течение на сезона, особено наранявания. Ако играчите от вторите шест нямат възможност да играят с основната шестица, не може да се очаква да играят на високо ниво, ако някога се нуждаете от тях.

снимка:cev.lu

На второ място, мотивацията на играчите, които никога не играят със започващите мача на практика, винаги е по-малка. Няма значение колко треньорът иска , или колко професионално или естествено са мотивирани играчите, в някакъв момент те няма да донесат същото ниво на интензивност на тренировката като основните, което ще окаже отрицателно влияние върху нивото на тренировката.

На трето място, ако треньорът умишлено създаде две групи на практика, той не може основателно да очаква да види единен екип извън игрището или по време на мачове. Ако треньорът проповядва манталитет на отбора, но не действа по време на тренировка, той никога няма да може да създаде екип.

Всичко, което един треньор прави, е компромис. Ако разделям екипа си на стартови и не стартиращи, тогава мога да очаквам старшите ми играчи да играят по-добре заедно, но жертвам плавен преход в случай на нараняване и възпрепятствам изграждането на отбора. Ако непрекъснато смесвам моя екип на тренировка,  на моите основни състезатели ще им отнеме повече време, за да развият оптимално разбиране и изпълнение на групата. Други обаче ще бъдат готови да се представят в най-добрия случай, ако е необходимо, и нивото на единство и обучение ще остане високо.

Винаги съм бил треньор, който обича да изгражда екип.

Mark Lebedew

Training With The Starters

+ There are no comments

Add yours