Обзор на кръга


Първият кръг от Супер лигата по волейбол Сами-М е вече в историята. Всяко начало е трудно за някои, за други не чак толкова, зависи от възможностите на отборите.

Чисти резултати във всички мачове, нищо изненадващо, като се имат предвид двубоите. Единствената изненада може би е чистата загуба на Монтана в Бургас. Двата отбора претърпяха много промени, както при състезателите, така и на треньорската скамейка. И двата отбора са с нови треньори – Петър Шопов на Монтана и Петър Илиев на Нефтохимик. Тепърва състезатели и треньори  ще свикват помежду си. Отборът на Нефтохимик се е справил по-успешно в атака при позитивно посрещане 52% успеваемост, превъзходство има и при контраатаката. Адаптацията на новодошлите в Нефтохимик, конкретно в този мач, е била по-бърза отколкото при състезателите на Монтана. Трябва да се отбележи и фактът, че разпределителят на Нефтохимик – Станев е провел предсезонната подготовка заедно с всички състезатели, докато Агонцев беше ангажиран с националния отбор и имаше буквално няколко дни да играе със своите нови  съотборници. Явно и факторът домакинство е изиграл своето значение за категоричния резултат на Нефтохимик.

Пирин постигна категорична победа срещу борещия се за оцеляване Миньор. Превъзходството на пиринци беше пълно на блокада, доминираха на атака след негативно посрещане и на атака след защита-контраатака. За миньорци трябва да се отбележи приличното представяне в атака на младежкия национал Стефан Иванов.

ЦСКА нямаше проблем с новака в супер лигата Тетевен-волей. Водени от славните ветерани Стефанов и Цветанов, столичани доминираха на блокада (Цветанов се отчете с 5 точкови блокади) и при атака след негативно посрещане. За тетевенци най-резултатен беше юношата на ЦСКА Емилиян Мирчев завършил мача с 15 точки.

Арда срещна обновения Левски. Както сподели след мача треньорът на Арда Иван Халачев  неговият отбор е играл икономично и достатъчно за чиста победа като гост на старта на новия сезон.

Дербито на кръга противопостави първият и вторият от миналогодишния шампионат, съответно Марек и Добрич. И в двата отбора имаше много промени в съставите. Добрич го напуснаха състезатели като Коце Стойков, Венци Рагин, Симеон Александров. За новодошлите ще трябва време да се синхронизират с останалите играчи и да свикнат с изискванията на треньора Живков. Това най-добре се видя във втория гейм на мача, който отборът имаше възможност да спечели, но грешни решения и липса на синхрон позволи на Марек да победи в тази част от мача. За Марек този проблем не съществува, защото ползват състезатели от собствената им школа. Въпреки че и те прекроиха състава си, напусна ги дългогодишния основен разпределител Георгиев, при тях няма загуба на време за адаптация на новодошлите, защото имат изградена система на работа в целия клуб. Относно мачът дупничани имаха предимство в атаката 47% срещу 34% за Добрич. Тотална доминация  в атака при перфектно и позитивно посрещане за отбора на Марек, малко непредизвикани грешки и резултатът е виден.

Тепърва отборите ще разгръщат своите възможности. Надяваме на интересни двубои с напрежение и обрати.

+ There are no comments

Add yours