Olimpic games Tokyo 2020 Олимпийски анализи!

Olimpic games Tokyo 2020 Олимпийски анализи!


Токио 2020 е в историята!

Отложената и дълго чакана Олимпиада.

Игрите имат своите нови герой, своите нови шампиони!

Мачовете в „Ариаке Арена“, бяха наслада за окото.

Дори и тези отбори, които отстъпваха по класа  дадоха всичко най-добро на което са способни.

Както на всяко голямо състезание не се разминахме без изненади, но накрая всичко имаше някакъв логичен завършек.

За отборите!

При мъжете-

Имаше отбори, които попаднаха на игрите по сила на регламента на МОК. След изиграване на всички мачове, се откроиха два отбора, които отстъпваха на останалите. Венецуела и Тунис останаха без победа. Тунизийците записаха точка от двата спечелени гейма срещу Аржентина в група Б. Именно отбори от тази група, разпределиха медалите. Както винаги на голямо състезание, домакините са облаготелствани при жребия.

foto:fivb.com

И това голямо състезание, не промени разпределението на силите. Обичайните заподозрени отново бяха главни действащи лица.

При жените-

И там имаше отбори, които отстъпваха значително, но пък за да са се класирали за игрите, са изпълнили заложените критерий.

Разочарования-

На олимпийски игри, винаги има изненади и нереализирани очаквания.

Във волейболните турнири, при мъжете и жените, ги имаше достатъчно.

При мъжете-

Полша-

Двукратният световен шампион, дойде в Токио като един от основните претенденти за олимпийската титла. На последните четири олимпиади, дружина полска не можеше да прескочи четвъртфиналите. Надяваха се от петия път това да се случи, но и този път греда, Полша беше спряна от бъдещия шампион Франция.

foto:fivb.com

САЩ –

За първи път от 2000 година, американските волейболисти не можаха да прескочат груповата фаза. Започнаха повече от добре, побеждавайки на старта Франция с 3-0 гейма. След това, в хода на турнира играта им се разпиля и трябваше в последен мач с Аржентина да решат спора, кой да продължи към четвъртфиналите.

foto:fivb.com

Италия-

Сребърният медалист от Рио 2016 не впечатли  с представянето си. Прескочи груповата фаза, но на ¼ финал, беше спряна от Аржентина. Разочароващо представяне на капитана и звездата на отбора Иван Зайцев. Италия предприе стратегия, да не участва във VNL, и да се готви с осниовните състезатели за игрите. Е, видя се, че не са се  подготвили както трябва. Единствения светъл лъч в играта на италианците беше, Алесандро Микелето само на двадесет години, който направи сериозна заявка да се превърне в една от звездите на световния волейбол.

foto:fivb.com

Иран-

Привличането на опитен специалист, като Владимир Алекно начело на отбора, бе с цел отбора да стигне най-малко до ¼ финал. Алекно е добър треньор, но не е магьосник. Иранците започнаха обнадеждаващо игрите, побеждавайки Полша на старта.

В решаващ мача срещу домакините от Япония, не успяха да затворят мача с 3-1, след като водеха с 2-1 гейма.

Последен мач с отбора изигра един от най-добрите разпределители в света Саид Маруф.

foto:fivb.com

При жените-

Голямото разочарование, остана за Китай. Олимпийския шампион от Рио 2016, загуби първите три мача от груповата фаза. След това, беше късно за наваксване на пропуснатото.

foto:fivb.com

Италия-

Италианките водеха основно подготовка за игрите в Токио. Пропуснаха VNL, което ги лиши от възможност да изиграят мачове на високо ниво  и да пробват различни схеми на игра. Разчитайки основно на Паола Егоно, бяха лесна плячка за по-сериозните отбори.

Откритията-

Всяка олимпиада, ражда своите нови герои и звезди.

В Токио изгряха звездите на:

Арина Федоровцева, 17-годишната руска тинейджърка играеше с такова спокойствие и самочувствие, на което могат да завидят много играчи със солиден стаж зад гърба си.

foto:fivb.com

Алесандро Микелето -само на двадесет години, но се превърна в основна фигура за скуадрата.

foto:fivb.com

Юджин Ли- пред младата китайка стоеше сложна задача, да замени звздата Тин Жу, която имаше здравословни проблеми. За времето, което престоя на игрището, Ли показа завидни умения за своите 21 години.

Юджи Нишида, 21 годишния японец нямаше притеснение да бъде лидер на своя отбор и да поставя рекорди по отбелязани точки.

foto:fivb.com

Шампионите-

При мъжете-

Франция пренаписа своята история. За първи път печели титлата. Французите започнаха игрите с тежка загуба от САЩ. В хода на турнира Лоран Тили намери оптималния състав, който играеше уникален волейбол. Французите минаха през всички топ отбори, показа по-здрави нерви във финала и заслужено победиха.

foto:fivb.com

При жените-

След два загубени финала срещу Бразилия, този път волейболистките на Карч Кирали бяха безкомпромисни.

фото:fivb.com

Повече от успешен сезон за тях, след като месец и малко време преди игрите спечелиха VNL. Сега успяха да стъпят на най-високото стъпало на почетната стълбичка.

Историческо постижение за отбор и треньор.

Първа титла за отбoра, след пет олимпийски медала. Четвърта титла за Карч Кирали, който има три златни олимпийски медала като състезател. Сега той прибавя в колекциата си и златен медал, като треньор. Това постижение, го прави втория човек във волейбола, който има олимпийска титла като играч и като треньор, заедно с треньора на китай Ланг Пинг.

foto:fivb.com

 

Тепърва ще се правят задълбочени анализи, но динамиката, скоростта и тактическата грамотност на състезателите се е развила страшно много. Който иска да побеждава, наред с по-горе изброените качества, трябва да притежава перфектна техника и психическа устойчивост, каквато показаха аржентинците, които можем да ги причислим към изненадата на турнира при мъжете.

Две седмици ,които дълго ще се помнят.

Довиждане Токио, благодарим за емоциите!

 

+ There are no comments

Add yours