Олимпийски игри! Токио 2021

Олимпийски игри! Токио 2021


Най- чаканото събитие в света на спорта!

След година закъснение, заради световната пандемия от COVID-19, Олимпиада все пак ще има. При нови правила и условия.

Броени дни остават до началото, на летните олимпийски игри в Токио.

Bruno Mossa Rezende of Brazil sets

От гледна точка на регламент на провеждане, този турнир е най- добър за състезателите. Тъй като и женския и мъжкия турнир се провежда на едно и също място, формулата е направена така, че един ден играят жените, един ден играят мъжете. Има време за почивка, има време и за тренировки.

foto:fivb.com

Класическа система с две групи по шест отбора, като първите четири продължават  в следващата фаза. На следващия етап четвъртфинал се срещат първенеца от група А с четвъртия от група Б, втория от едната срещу третия от другата. Победители се класират за полуфинал.

Changning Zhang of China spikes

От гледна точка на качество на волейбол, не случайно е известна сентенциата, че „По трудно е да се класираш за игрите, отколкото да постигнеш значим успех на тях“.

По регламент на МОК, трябва да има участници от всичките пет континента. Знаейки разпределението на силите в световен мащаб, Европа е най-ощетена. На всяка олимпиада има два-три отбора, които попадат по силата на регламента, а не затова, че са  високо поставени в класацията.

Osmany Juantorena of Italy spikes

Игрите в Токио се очакват с нетърпение от всички.

Голяма част от отборите, които ще участват на игрите,имаха възможност да си сверят часовниците на завършилата наскоро VNL. Там видяхме доста високо ниво на волейбол и различни стратегии от отборите. Единствен, отбора на Италия реши да пропусне Лигата на нациите и да съсредоточи внимание основно към игрите.  Това, което показаха водещите отбори е добра предпоставка за силен олимпийски турнир.

Важна подробност!

При окомплектоването на съставите, треньорите могат да включат само на  12 състезатели. Олимпиадата остана единствения турнир, който се придържа към този модел. Това ще постави под допълнително напрежение треньорите на отбори, каква комбинация от състезатели  да вземат  и кои състезатели да отстранят.  Вече има обявени състави за игрите, и прави впечатления, че има отбори, които ще участват с един номинален диагонал на разпределителя, други отбори ще ходят с две либера, трети с четирима централни блокиращи. Интересно е да се види, коя схема ще донесе успех.

Jordan Larson-Burbach of USA spikes

Разпределение на силите!

Връщайки се, назад във времето и проследявайки участниците на последните пет олимпиади излиза интересна информация.

При мъжете!

Забелязва се едно константно присъствие на отбрите на Бразилия, Русия, САЩ  и Италия, на всички олимпиади от началото на новия век. В 90% от случаите, тези отбори са замесени и в разпределението на медалите. Промъкват се и други отбори до финалната четворка, но това в повечето случаи е изключение.  Дали ще наблюдаваме същите отбори и на тази олимпиада да разпределят медалите, предстои да разберем.

 

Сидни 2000 година. 1. Югославия. 2. Русия. 3 Италия. 4 Аржентина.

Атина 2004 година.  1. Бразилия. 2 Италия. 3. Русия. 4 САЩ.

Бенджинг 2008 година. 1. САЩ. 2. Бразилия. 3. Русия. 4 Италия.

Лондон 2012 година. 1. Русия. 2. Бразилия. 3 Италия. 4 България.

Рио 2016 година. 1. Бразилия. 2. Италия. 3. САЩ. 4. Русия.

При жените!

По – пъстро и шарено, след доминацията на Куба през деведестте години на миналия век, доста отбори стигат до финалната  четворка на олимпийския турнир. Бразилия, Русия, САЩ и Китай са с постоянно присъствие на игрите. През годините в голямата четворка, попадат отбори като Япония, Южна Корея, Сърбия, Нидерландия. При смяна на поколенията, след 2008 година, Куба изгубва водещата си роля и на нейно място в големия квартет се позиционира Китай.

Сидни 2000 година. В австралийския град, Куба спечели третата си поред олимпийска титла. Второто място остана за Русия, 3. Бразилия. 4. САЩ.

Атина 2004 година. 1. Китай. 2. Русия. 3. Куба. 4 Бразилия.

Бенджинг 2008 година. 1. Бразилия. 2. САЩ. 3. Китай. 4. Куба.

Лондон 2012 година. 1. Бразилия. 2. САЩ. 3. Япония. 4.Южна Корея.

Рио 2016 година. 1. Китай. 2. Сърбия. 3. САЩ. 4. Нидерландия.

За разлика от мъжете, където няма дублиране на титла,  при жените това го има. Бразилия успява да запише две поредни титли през 2008 и 2012 година.  Куба доминира през 90-те.

Жребия за Токио 21!

Игрите ще се започнат на 23.07 и ще продължат до 8.08.2021.

Както винаги на всяко голямо първенство, домакините изтеглят дългата клечка, попадайки на пръв прочит в по-лесната група.

При мъжете!

foto:fivb.com

При жените!

foto:fivb.com

Олимпийските игри имат своята особеност, винаги има по някоя изненада, но отборите, които разполагат с ресурси, чевешки, финансови, организационни в повечето случаи стигат до края.

Едно е сигурно, очаква ни истиско зрелище с участието на най-добрите волейболистки и волейболисти в света.

Целия анализ може да видите на: https://youtu.be/z1-XsUufWgI

 

 

+ There are no comments

Add yours