Оптимално планиране на волейболната тренировка

Оптимално планиране на волейболната тренировка


Определяне на фокуса за всяка тренировка.

Когато планирате тренировките по волейбол, първата стъпка е да определите върху кое умение или игрова система искате да се съсредоточите през този ден. Ясният фокус ще определи структурата и упражненията, които ще изберете за тази тренировка.

Някои примери за потенциални практически акценти:

Сервис
Сервис и посрещане
Подаване
Разпределяне
Атака
Блок
Защита
Изпълнение на специфични удари в нападение
Стабилност при сервиране
Работа със свободни топки

Наистина вникнете в това, върху което играчите ви трябва да работят, и определете 1-2 приоритетни цели за всяка тренировка. Този фокус може да продължи няколко дни – не е необходимо да се фокусирате върху нещо съвсем различно всяка тренировка.

foto:volleycomment.bg

За начинаещите отбори фокусът трябва да е широк и да се работи върху основите. За по-напредналите отбори се запознайте с подробности, като например подобряване на скоростта на  атаката в центъра или синхронизиране на времето за атака от втора линия.

Уверете се, че играчите ви също знаят какъв е фокусът. Съобщете им го в началото на тренировката, за да знаят на какво да обърнат внимание. Фокусът трябва да определя уменията и тренировките, които правите този ден.

Преди тренировка отделете 5-10 минути за преглед на скорошен запис от мач или статистика, за да определите върху какво да се съсредоточите. Когато изготвяте плана за тренировка, проверете дали всеки компонент е свързан с постигането на фокуса за деня. Всичко, което правите, трябва да се издига до това приоритетно умение или система.

Поддържането на строг фокус на всяка тренировка ще увеличи времето, прекарано с играчите, и ще ускори развитието им като волейболисти.

foto:volleycomment.bg

 

Структуриране на основните части на тренировката.

След като сте определили фокуса, планирайте как да структурирате основните компоненти натренировката:

Упражнения за загряване

Винаги започвайте с някакъв вид състезателно упражнение, за да ангажирате играчите от самото начало. Това могат да бъдат игри в малки размери, като 2 срещу 2 или 3 срещу 3, или състезания за цели отбори, като “Крал на игрището”.

Не забравяйте да променяте упражненията за загряване на всяка тренировка, за да поддържате свежестта. Тези встъпителни упражнения дават тон и енергията на тренировката.

Динамични разтягания

След играта за загряване направете около 10 минути динамично разтягане и упражнения за загряване. Включете движения на цялото тяло като напади, клекове и кръгове с ръце, за да раздвижите кръвта. Също така отделете време за специфични за раменете разтягания и упражнения, като например външни ротации, за да ги подготвите за движения над главата.

Развитие на уменията

Това е основната част от тренировката, в която ще работите върху фокуса си за деня. Разделете това на:

Упражнения за контрол на топката, например подаване, 10-15 минути
Упражнения, специфични за дадено умение, 15-20 минути за всяко умение
Ситуационни упражнения като преходно нападение/защита.
Структурирайте развитието на уменията си като двойки умения и упражнения. Научете ново умение или техника, след което създайте тренировка за играчите, за да я затвърдите. Не се опитвайте да преподавате сложни нови упражнения – фокусът трябва да бъде върху овладяването на уменията.

foto:volleycommnet.bg

Закриващи упражнения

Завършете със състезателна игра 6 срещу 6, която е по-енергична и забавна. Избягвайте да преподавате нови упражнения тук, тъй като отборът ще бъде уморен. Изберете изпитани игри, които те вече познават. Това гарантира, че ще завършите тренировката с висока оценка.

foto:volleycomment.bg

 

Поддържайте структурата последователна


Когато планирате няколко тренировки в рамките на един тренировъчен блок, се стремете да запазите цялостната структура последователна, а не да измисляте колелото всеки ден.

Ето някои ползи от поддържането на последователна структура на практиката:

Играчите могат да се съсредоточат върху уменията и изпълнението, вместо да учат нови упражнения всеки път. Кривата на обучение е по-ниска.
Можете постепенно да изграждате умения в рамките на няколко сесии. Ако тренировките са последователни, е по-лесно да се наблюдава растеж.
Играчите се запознават с упражненията, което увеличава броя на повторенията и усвояването им.
Отпада необходимостта от повторно обяснение на нови упражнения, което спестява време.
В рамките на тази последователна структура, ето някои най-добри практики:

Запазете началните и заключителните състезателни упражнения еднакви за цялата седмица. Играчите могат да сравняват напредъка си.
Запазете и раздела за развитие на средните умения същия за седмицата. Това осигурява приемственост.
Променяйте заключителната игра 6v6 всяка тренировка, за да внесете разнообразие и забавление.
Сменяйте партньорите и отборите в рамките на тренировките, за да покажете на играчите различни гледни точки.
Увеличавайте трудността, скоростта и натиска на упражненията в продължение на няколко сесии, докато уменията се подобряват.

foto:volleycomment.bg

Все пак не се стремете да поддържате идентични неща всеки ден. Постепенно предизвиквайте екипа си, като същевременно поддържате цялостната форма на тренировката. Малките промени и повишената трудност ще поддържат нещата свежи и ангажиращи.

 

Следвайте последователен график

Когато изпълнявате плана си за тренировка, се стремете да следвате последователен график, за да поддържате нещата структурирани и в график. Ето примерен график на тренировката

5 минути: Начално състезателно упражнение
Започнете със състезателна игра, например 2 срещу 2 или 3 срещу 3. Поддържайте този сегмент кратък и бърз.

10 минути: Динамична загрявка
Прекарайте около 10 минути в динамично разтягане и движения на цялото тяло, за да се подготвите за тренировка. Фокусирайте се и върху раменете.

10 минути: Основни упражнения за подаване
Елемент като подаването е  жизненоважен. Посветете време на всяка тренировка, за да усъвършенствате това основно умение.

15-20 минути: Сегменти с умения/упражнения
Отделете 15-20 минути за всяко умение или система, върху които искате да се съсредоточите. Научете умението, а след това го упражнете.

2-3 минути на ротация: Упражнения за подреждане
Изпълнявайте упражненията за определен период от време, например 2-3 минути на ротация. Поддържа нещата в движение.

5-10 минути: Заключителна игра
Завършете със забавна заключителна игра през последните 5-10 минути. Завършете с висока оценка.

foto:volleycomment.bg

Планирайте предварително

При натоварените графици на треньорите невинаги е възможно да се планира щателно всяка тренировка. Ето няколко съвета за ефективно планиране, когато не разполагате с много време:

Начертайте основната структура, докато отивате към залата или непосредствено преди тренировка. Дори 5 минути планиране помагат.
Имайте в задния си джоб набор от упражнения, които да използвате, за да не създавате нови в движение. Изградете тази библиотека с течение на времето.
Водете си бележки за тренировките и игрите, които са се оказали добри, за да можете да ги повторите в бъдещи тренировки.
Определете периоди, в които да повтаряте един и същ план за упражнения в продължение на една седмица. Това позволява приемственост.
Подгответе си няколко идеи за енергични игри, които да включите в заключителната тренировка.
Използвайте предварително изготвени тренировъчни планове, за да се освободите от работата по проектирането. Променете ги, за да паснат на вашия екип.
Задайте напомняния, които да ви подтикнат да планирате предварително. Дори 30 минути са от значение.
Отделете време в календара си само за планиране на тренировките. Отнасяйте се към това, като към важна среща.

foto:volleycomment.bg

Колкото повече планирате предварително, толкова по-малко ще се притеснявате преди тренировката. Създайте си навик да отделяте време за структурирано стратегическо планиране, основано на нуждите на вашия отбор. Играчите ви ще се възползват от подобрените практики.

https://www.volleyballhubpro.com/optimal-volleyball-practice-planning-from-focus-to-execution/

 

+ There are no comments

Add yours