Овладяване на изкуството при подаването.

Овладяване на изкуството при подаването.


Подчертайте ролята на маневреността на китките:

Научете вашите играчи как с китките да контролират траекторията на топката, придавайки въртене и сила за точно позициониране.

Съсредоточете се върху позиционирането на ръцете:

Демонстрирайте идеалните позиции на ръцете за различните подавания, като бързи топки, високи топки и подаване през глава, за да осигурите ефективно подаване на топката.

foto:fivb.com

Упражнения за сила и контрол на китките:

Ангажирайте играчите си в специфични упражнения, които са насочени към силата и гъвкавостта на китките, подобрявайки техниката им на подаване  с течение на времето.

Ролята на лактите в подаването

Докато китките са от решаващо значение за подаването, позиционирането на лактите значително влияе върху движението на китките и резултата от подаването. Треньорите трябва да обучат своите играчи относно правилните ъгли на лактите за различните типове подавания и как да адаптират своите техники въз основа на индивидуалните характеристики.

Ключови треньорски  съображения за максимизиране на механиката на лакътя в настройката:

Идеални ъгли на лактите: Научете играчите да поддържат стандартен ъгъл от 110 градуса с лактите си,  осигурявайки оптимално разположение на ръцете за точни и мощни подавания.

Адаптиране към възрастта и силата: Съгласете се, че играчи с различна възраст и нива на сила може да имат разлика  в разгъването на лакътя. Играчите  с по-голяма сила, могат да разчитат повече на движенията на китките, докато по-младите играчи може да се нуждаят от пълно разгъване на лактите за ефективно доставяне на топката.

foto:fivb.com

Наблюдение и обратна връзка: Наблюдавайте внимателно техниката  на вашите играчи и осигурете конструктивна обратна връзка, за да им помогнете да настроят фино позицията на лактите си.

Техники за фина настройка на лактите.

Лактите като амортисьори.

Ефективното приемане на топката е в основата на всяка успешна офанзивна игра. Треньорите трябва да подчертаят важността на правилното позициониране на лактите, за да улеснят плавното и контролирано приемане, подготвяйки основата за ефективна атака.

Точки за обучение, за оптимизиране на техникa с лактите като амортисьори:

Леко свити лакти: Насърчавайте играчите да поддържат леко свити лакти, когато получават пас. Това позволява по-добро абсорбиране на удара на топката и осигурява по-голям контрол върху нейната посока.

Избягване на скованост: Внимавайте с прекалено твърдите лакти, тъй като това може да доведе до хаотични отклонения на топката и да наруши хода на играта. Насърчаване на баланс между контролирано поемане на удара и плавност при задаване на движение.

foto:fivb.com

Боравене с трудни топки: Научете играчите да регулират сгъването на лактите си въз основа на скоростта, посоката и височината на паса, което позволява бързи корекции и поддържане на контрол върху топката в трудни ситуации.

Изпъване на ръцете за прецизност

Прецизното пренасочване на топката е критично умение за разпределителите, което им позволява да създават оптимални възможности за атака на своите съотборници. Треньорите трябва да се съсредоточат върху усъвършенстване на техниката на изпъване на ръце по време на пренасочване на топката, за да подобрят точността и да запазят елемента на изненада.

foto:fivb.com

Треньорски стратегии за насърчаване на протегнати ръце по време на пренасочване на топката:

Избягване на заключени лакти: Подчертайте колко е важно да поддържате лактите гъвкави и да не ги заключвате по време на пренасочване. Заключените лакти могат да ограничат мобилността и да доведат до предсказуеми модели на подаване.

Подобряване на контрола и изненадата: Насочете играчите към използването на протегнати ръце, за да добавят елемент на изненада към своите умения. Като променят ъгъла и траекторията на топката, разпределителите могат да объркат защитата и да създадат повече възможности за точка.

foto:fivb.com

Адаптиране на техниките за подаване.

Шивашко удължаване на лакътя за специфични подавания.

В определени игрови ситуации специфичните подавания, изискват различни подходи, за да се осигури оптимално изпълнение. Треньорите трябва да обучават своите играчи как да регулират разгъването на лакътя си, за да отговарят на изискванията на играта и да поддържат последователност в предоставянето на точни подавания.

Коучинг прозрения за приспособяване на разширението на лакътя за конкретни комплекти:

Подчертайте важността на пълното разгъване на лакътя,  особено при бързи игри. Пълното разгъване позволява по-бързо освобождаване и прецизно поставяне на топката, създавайки ефективна атака през центъра.

foto:fivb.com

Ситуации извън равновесие: В случаите, когато играчите се окажат извън равновесие или в предизвикателни позиции, насърчавайте ги да разчитат на скоростта и уменията си, за да изпънат напълно лактите си. Тази настройка им позволява да компенсират предизвикателната позиция на тялото и въпреки това да осигурят точно подаване.

https://www.volleyballhubpro.com/mastering-the-art-of-setting/

 

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours