Пламен Константинов: Нека първо покажем игра, а после да говорим.

Пламен Константинов: Нека първо покажем игра, а после да говорим.


“Предпочитам да не започваме с лозунги. Първо да покажем игра, а след това да говорим. Този път да е обратното. Защото винаги тръгваме с големи кошници, а след големите очаквания идват големи разочарования.”

Това призова селекционерът на националния отбор по волейбол за мъже Пламен Константинов преди старта на Волейболната лига на нациите и предстоящите други две големи събития през 2023 г. – Европейското първенство и Олимпийската квалификация.

foto:fipav

 “Лъвовете” започват участието си във Волейболната лига на нациите за мъже на 6 юни срещу Япония на турнира в Китай.

България е съдомакин на Европейското първенство по волейбол за мъже от 28 август до 15 септември, като мачовете на родна земя ще се играят във Варна.

От 30 септември до 8 октомври е Олимпийската квалификация за игрите в Париж догодина.
Националите проведоха открита тренировка в зала “Христо Ботев” в София преди отпътуването за Китай.

“За мен също част от състезателите в националния отбор са новост. Аз също съм в процес на изучаване, защото с по-голямата част от тях не съм работил въобще. Аз също имам нужда да направя своите изводи. Да ги видя не само в игрова обстановка отстрани, друго нещо е, когато работиш с тези момчета в залата. тогава разбираш реално възможностите им, проблемите им, намираш решения. Адаптираме се заедно. Но съм доволен от мотивацията на всички, които са тук. Личи си, че искат да направят много успешна година с националния отбор”, каза Пламен Константинов.
“18-те състезатели за старта във Волейболната лига на нациите, са ясни. Естествено, ако се появят проблеми с травми, имаме готовност. Говорил съм с още няколко състезатели, които да поддържат форма, за да може при екстремна ситуация да извикаме още някой състезател”, добави той.

foto:fipav

“Трябва да разделим дългия сезон на две. Имаме една задача – оставане в лигата на нациите. С този отбор трябва да я изпълним. След това вече ще мислим за Европейското първенство и Олимпийската квалификация. Но трябва да разделим поне тези два етапа. първият ни дава някакви варианти за експериментиране, даване на шанс на определени състезатели. Вторият етап е свързан, защото няма време между Европейското и Олимпийските квалификации, разделят ги две седмици, така че трябва да вървят като едно цяло. Там ще се прецени с какъв състав да играем и преследваме целите си.
Имаме само десетина тренировки преди да започнат мачовете от Лигата на нациите. Дадох почивка по една седмица на Алекс Николов и Мартин Атанасов след завършилите късно сезони, тъй като те играха пети мачове в шампионските плейофи. Беше безсмислено да се включват от следващия ден, по-добре беше да изчистят главите за една седмица. Но това пък не ни дава възможност да тренираме заедно. Затова се получават всъщност пет тренировки в този състав, с който ще играем в лигата на нациите. Но пък ще наложим някои неща. Някои от тях са сходни с предишните треньори, но има и различни, с които състезателите трябва да свикнат”, продължи треньорът на България.
“Моето желание беше Цветан Соколов да играе в първите два турнира от Волейболната лига на нациите, неговото желание беше да почива”, заяви селекционерът на въпрос за отсъствието на Соколов.
“Състезателите трябва да се разделят на две групи. Едната включва състезателите, които са поели ангажимент, че ще играят в националния отбор в този олимпийски цикъл. Втората включва група състезатели, които са се отказали от националния отбор, но в даден момент националният отбор има нужда от тях. Ние може да ги поканим, а те може да преценят дали да дойдат или да не дойдат. Но тези, които са поели ангажимент, трябва да си изиграят съответния олимпийски цикъл. Ако всяка година един, двама или трима решат, че искат да почиват, това променя всичко, което е изградено. Затова ангажиментите трябва да се спазват”, каза още Константинов.


“Дайте да оставим Матей Казийски да вземе своето решение. Той е достатъчно голям и разумен човек, за да прецени кога и как да обяви решението си. Ако Матей прецени, че е готов и може да ни помогне, с удоволствие е добре дошъл. Вече ви казах да няма прекалени очаквания, че появата на

Матей ще промени един отбор да стане от “черно” на “бяло”. С това име, каквото е Матей в световния волейбол, е явление в нашия. Но в случая Матей може да бъде импулс, стимул – не само за феновете, но и за едно поколение волейболисти, което сега расте. Да го видят с националната фланелка и да искат да станат като него. Това ще е голямата роля на Матей, ако се върне за Европейското и Олимпийската квалификация. Но не трябва да го товарим с невероятни очаквания. Едва ли не той сам ще промени всичко в националния отбор. Може да се промени с общи усилия, с усилия от всички”, завърши националният селекционер.

+ There are no comments

Add yours