Разпределителят движи цялата игра


Труден , но успешен сезон, титла, финал за купа CEV,какво е усещането?

Усещането е невероятно, беше наистина доста тежък и труден сезон,  целият отбор много желаехме тази титла и  се борихме за нея. Главният ни конкурент за първото място  беше много силен отбор, игра и Шампионска лига. Хубаво е, когато резултатът от труда ти накрая се възнагради със златен медал!

снимка: личен архив

Какво не ви достигна да триумфирате и в Европа?

Това, че стигнахме на финал в купата на ЦЕВ е вече голямо постижение, защото на ¼  финала елиминирахме Галатасарай, много силен турски отбор и то в златен гейм. Във финала смятам,че не ни достигна опит. Италианското първенство е изключително силно и няма място за сравнение с румънското. Там всяка седмица се играе на много високо ниво, докато в Румъния има 3-4 по-силни отбора и не се играе под такова напрежение.

Натрупа опит в още един шампионат като румънския, разкажи за твоите впечатления, някои особености, как ти се стори волейбола в Румъния?

На мен тук ми хареса, има добри треньори, доста чужденки играят, които вдигат нивото. Мисля, че между нашият отбор и ЧСМ Букурещ се получаваха много хубави мачове, те играят изключително бързо и с много комбинации. Смятам, че като цяло румънското първенство се развива в правилна посока.

снимка: личен архив

Можеш ли да направиш паралел с България, само във финансирането ли е разликата , или има и друго?

Финансирането си е една доста важна разлика . Влагат се доста повече пари, привличат чужди състезателки. Миналата година в България играх в изключително организиран отбор във всяко отношение, мисля ,че Марица не  отстъпва на европейските отбори. За съжаление не във всеки клуб в България се работи така. Друга разлика е, че тук доста се пътува, има и повече отбори.

Оставаш ли в Румъния , или ще търсиш други предизвикателства?

Все още  не знам.

Каква е твоята философия за волейбола?

Не съм се замисляла до сега….смятам, че волейбола е една тактическа, психологическа игра за интелигентни хора с характер.  

Позицията на която играеш е много отговорна, кое е най- важното качество за разпределителя според теб?

Според мен най-важен е характера, да има лидерски качества.

Преди изпълнението на начален удар от противника , знаеш ли на кого ще подаваш посрещната топка?

Имам някаква идея и план в главата си предварително, но всичко се променя според ситуацията.

снимка: личен архив

Във футбола казват , че вратаря е половин отбор, може ли да се каже същото за волейбола , че разпределителя е половин отбор?

Да, разпределителят движи цялата игра, почти всичко зависи от него.

По време на мач често треньорите водят разговори с разпределителите, какво се обсъжда в тези разговори?

Предимно се обсъжда тактика, в дадена ситуация кой нападател е най-добре да се използва.

Трябва ли разпределителят да бъде добър психолог?

Не мисля,че е необходимо да си кой знае какъв психолог за да видиш,че някой нападател е притеснен или не му върви играта, а и в един отбор играчите се познават достатъчно добре за да си помогнат в труден момент.

По какъв показател може да се определи качеството на игра на разпределителя?

 За моята игра съдя по качеството на подадените топки и дали е единичен или разкъсан блок. Да извлече максимума от нападателите си според мен.

снимка:fivb.com

Може ли да промениш играта си в даден мач в сравнение с предишния, ако си във плейофна фаза и мачовете са един след друг?

О да! Мач с мач не си прилича. Може, както и да има рязък спад в играта, така и подобрение. Може днес да не ти е ден и да правиш непредизвикани грешки и на следващият всичко да върви повече от добре, и обратното.

Как влизаш в даден мач, спокойно или агресивно?

По принцип на игрището имам доста спортна злоба и влизам агресивно, което за разпределител не винаги е добре.

Какъв съвет би дала на младите разпределителки, които сега започват да играят?

Да тренират най-усилено от всички и да се разбират добре с треньора.

Какво да очакваме от женския национален отбор през това лято, за първи път ще участвате в лигата на нациите?

Тази година отборът ни ще е доста подмладен, хубаво е, че ще играем лигата на нациите, защото там са най-силните отбори и ще можем да трупаме опит за олимпийската квалификация и европейското първенство.

Как прекарваш свободното си време?

Обичам да ходя на кино, да бъда вкъщи при семейството си.  Да излизам с приятели,нямам кой знае колко много свободно време, за това се старая да го прекарвам с хората,които обичам.

снимка: личен архив

За какво мечтае Лора Китипова?

Мечтая да постигна колкото се може повече във волейбола и да създам семейство.

 

+ There are no comments

Add yours