Разпределителят узрява по-късно


Жоро здравей,благодаря ти че прие поканата да говориш пред

Volley Comment.

След толкова много години във волейбола на най-високо ниво, изчистили за себе си философията за волейбола. Каква е твоята философия?

С напредването на възрастта, всеки един волейболист успява да изчисти своите виждания за самата игра. Аз чисто за позицията на която играя, повечето опит който получавам след всяка изминала година, смятам, че стават все по- ясни и лесни  нещата за правене. Разпределителя се оформя след 30 години,тогава узрява и започва да играе един добър волейбол. В началото, когато един разпределител прохожда, му е по- интересно да прави различни неща, с напредване на възрастта става все по-прецизен. Колкото по-удобни топки се дават на нападателите, толкова по добре се чувства самия той.

снимка:fivb.com

Позицията на която играеш  е много отговорна, от действията на разпределителя често зависи крайния изход на дадена среща, кое е най-важното качество за разпределителя според теб?

Определено, с оглед на това, че всяка втора топка минава през него, той е мотора на отбора и човека който поема най-голяма отговорност, защото той решава къде ще се подават топките. Според мен, спокойствието е от основните ключове, но със сигурност не е и единственото което формира един разпределител. Спокойствието и трезвата глава в напрегнати моменти, помага разпределителя да бъде добър и да взема правилни решения.

В тежи мачове, когато си под напрежение, когато има много емоции и заряд. Имали моменти в които предварителнно решаваш кой ще бъде нападателя, който ще потърсиш, или всеки един момент се опитваш да се възползваш максимално от ситуацията, да импровизираш, да улесниш най-много нападателя. Има ли предварително взети решения при теб?

По принцип, както повечето разпределители тръгвам  с някаква идея, особено в най важните моменти. До момента знаеш, кой се е представял най-добре, кой е завършвал атаките. Кой нападател има най-голям опит в такива моменти. Като цяло атаките често са ориентирани към този нападател, но има и моменти в които решаваш в последния момент спрямо посрещането, и двата момента ги има във волейболната игра.

снимка:fivb.com

Във футбола казват, че вратаря е половин отбор, може ли да се каже същото за волейбола, че разпределителя е половин отбор. До колко един разпределител е важен за отбора си, до колко може да влияе?

Според мен, всички позиции са важни, но по-голяма част от отговорността пада върху разпределителя. Все пак той е човека, който до голяма степен дирижира играта, така че със сигурност е един от много отговорните постове.

По време на мач треньорите често водят разговори с разпределителите, какво се обсъжда в тези разговори?

Треньорите често седейки отстрани, анализирайки това което се случва на игрището, виждат доста по-добре от играчите, които са под различни емоции на терена. Дават съвети и напъствия, все пак треньора е човека, който е изгледал голяма част от видеоанализа на другия отбор и знае как са подготвени те тактически. Често се обсъжда, къде, кога да се подава, какви комбинации да се играят. Различни неща от този тип.

снимка:cev.lu

Трябва ли разпределителя да бъде добър психолог?

Определено, защото по този начин ще успява да помага на съотборниците си. Да разбира голяма част от нещата които се случват, защото докато нападателите са под някаква емоция, дали позитивна или негативна, за разпределителя е по-добре да ибягва емоциите.

Може ли да променяш играта си в даден мач в сравнение с предишния, ако си в пейофна фаза и мачовете са един след друг?

Според мен има такива хора, аз може би, последните години  се понаучих. Със сигурност, не да се променям коренно, но да променям някакви неща. Познавам разпределители които умеят да го правят страхотно, и  не на всеки се отдава това нещо.

По какъв показател може да се определи качеството на игра на разпределителя?

Със сигурност едно от основните неща е точността на топките. Много зависи и от нападателите, дали са оставени на единична блокада. Има нападатели които играят с по-високи топки и за тях е по-трудно да играя на единична блокада. Определено, главното нещо е – точността и да успяват във важните моменти да успяват да  вземат верните решения и правилния нападател.

снимка:fivb.com

Как влизаш в даден мач, спокойно или агресивно?

Аз предпочитам агресивно пред спокойното, може би зависи и от типа човек. Колкото по агресивно влизаш, толкова по  се стараеш да покажеш кой командва на терена, би било по лесно за теб и за отбора ти.

През годините кои са били твои идоли, от кой си се учил?

Със сигурност когато започнах в ранна детска възраст, имах по-голяма възможност да гледам българските разпределители, защото не съм имал възможност да наблюдавам световните звезди. Ники Иванов и Андрей Жеков, са хора от които съм научил много и винаги ми е било удоволствие да наблюдавам тяхната игра. В светоен мащаб има хора които са ми харесвали, като Рикардо, Гърбич. Но това са хора на които не съм се стремял да подражавам, защото са съвсем различен тип от това което съм аз. В днешно време според мен, Де Чеко и Кристенсен са двамата най-добри разпределители.

снимка:vc neftohimik

Последно, какъв съвет би дал на младите разпределите, които сега тръгват по твоите стъпки и искат да стигнат до най-високото ниво във волейбола?

Бих ги посъветвал да не се отказват, да бъдат постоянни в това което правят, защото поста на разпределителя е специфичен. В един момент  може да ти се струва че нещата не се получават, така в друг  момент да усетиш че се движиш  правилната посока. Да гледат повече волейбол на високо ниво, защото от това със сигурност има какво да се научи. Да обръщат сериозно внимание на индивидуалната работа, защото тя е неизмена част от това да станеш добър разпределител.

 

 

+ There are no comments

Add yours