РУСИЯ 


През тежък период преминава сборная, след катастрофалното представяне в световната лига, където записаха антирекорд от 11 загуби и само 1 победа. След такъв резултат неминуемо се стигна до промени в треньорското ръководство, Андрей Воронков подаде оставка. Начело на отбора се завърна Владимир Алекно, но и неговото завръщане се оказа недостатъчно за спечелване на виза за Рио през 2016 година, от световната купа. Ходовете, които предприе Алекно, връщането на легендата  Тетюхин, либерото Обмочаев, смяната на игровите позиции на водещи състезатели, като Михайлов, от диагонал в нападател с посрещане и Мусерски от централен нападател в диагонал.  И ако на олимпиадата в Лондон 2012 тази рокада направена от безизходица (губейки финала от Бразилия с 0-2) се оказа брилянтен  негов ход и донесе олимпийското злато на Русия, то на тази световна купа претърпя пълен провал. Загуби всички мачове от голямата четворка Полша, Италия, Америка, а с отборите от втората половина на таблицата изпитваше затруднения. Разбира се, има няколко причини за слабото представяне на Русия!

На първо място колебливата игра и на двамата разпределители. Алекно започваше всички по-важни мачове с Александър Бутко, а ги завършваше със Сергей Гранкин. И двамата показваха недостатъчно сработване с останалите нападатели, Бутко прекалено често търсеше Мусерски и изпускаше играта като цяло. Гранкин беше забравил, че съществуват нападатели в центъра, вярно е че тези състезатели Волвич и Власов са дубльори на контузените Апаликов и Ащеев, но все пак са състезатели, на които им е гласувано доверие да бъдат в отбора.

SergeyGrankinofRussiatossesinwarmupснимка fivb

 

Позицията на Мусерски като диагонал, по време на целия турнир, едва ли беше най-доброто решение, определено той е свикнал на друг режим на работа. След сервис излиза от игрището и има време да отдъхне, да погледне играта отстрани, а тази натовареност, сякаш му дойде в повече. Вариант като диагонал може да се използва епизодично за промяна на ритъма на игра, но за постоянно се видя, че не е удачен. Като централен нападател може да бъде много по-полезен за общата стратегия на отбора, винаги ще привлича вниманието на противниковата блокада, с което ще облекчи крайните нападатели.

RussiasDmitriyMuserskiyfacingattacksthePolishblockснимка fivb

Само с един номинален нападател с посрещане, на 40 години, дори и той да се казва Сергей Тетюхин, Русия трудно може да разчита на успех. Видя се, че на висока топка нападатели като Максим Михайлов  и Димитри Мусерски се затрудняват да отиграват през цялото време.

SergeyTetyukhinofRussiareceivesснимка fivb

Явно слабите резултати от световната лига са поразклатили самочувствието и увереността на руските волейболисти и това се видя от цялостното им представяне на световната купа. Алекно се опита да промени микроклимата, но вероятно времето се оказа недостатъчно. Ще видим на предстоящото европейско първенство, дали ще има промяна в играта на руснаците.

+ There are no comments

Add yours