Томазо Тотоло: Съвременната статистика не е просто числа.

Томазо Тотоло: Съвременната статистика не е просто числа.


Базата данни е огромна, 15-20 мача на топ ниво са достатъчни да се направи определен избор на тактика.

 

В какво  се изразява твоята работа?

При анализа на голям обем статистически данни, с които разполагаме. Една от посоките е анализът на противника. Трябва да представя портрет на отбора, да открия определени тенденции и уязвимости. Това помага на старши треньора при избора на тактика за мача. Освен това има постоянен анализ на собствения ви екип, който помага за правилното изготвяне на работен план за определен цикъл на обучение. Например, обърнете внимание на конкретен елемент, който е увиснал. Или определени игрови ситуации. Съвременната статистика не е просто числа. Всичко е синхронизирано с видеото. Ето защо често гледаме видеоклипове, които коригират не само тактиката, но и техниката на играчите при изпълнение на различни елементи от играта.

фото:Роман Кручинин zenit-kazan.com

– Колко мача са ви необходими, за да направите подробен портрет на противниковия отбор?

Сега базата данни е огромна, така че няма проблеми с това, можете да вземете 15 или 20 мача. Но винаги се прави определен избор. Например, мачове срещу топ опоненти. Взимаме мачове, които трябва да покажат как ще играят срещу нас, каква тактика ще изберат. Разбира се, противникът прави същото.

– Случва ли се противниците да са били щателно анализирани, а те да излязат и да започнат да играят по съвсем различен начин?

Това се случва много рядко. Въпреки че има топ разпределители, които наистина могат да променят тактиката. Но ние го наблюдаваме и се опитваме да реагираме с напредването на играта.

– Защо италианците са добри във волейболните анализи?

Италианските специалисти наистина работят по целия свят. За това е имало исторически предпоставки. Data Volley, програма за събиране на статистически данни и анализиране на данни, се появи в Италия през 80-те години на миналия век. Тя е станала част от нашата култура. Бяхме научени да работим не само върху техниката и тактиката, но и върху тактиката чрез статистиката. Освен това има постоянни курсове за напреднали в аналитичната работа. Лично аз съм издържал десетки изпити. Всички италиански треньори работят със статистика с лекота.

– Италианците се смятат за много емоционални, а анализът изисква хладна глава. . .

В началото имах проблеми заради това. Работих в националния отбор на Италия със старши треньора Джанпаоло Монтали и той ме ругаеше, че се държа емоционално, като фен. След това станах по-спокоен, научих се да контролирам емоциите си. Сега се опитвам да остана спокоен отвън, дори всичко да кипи вътре.

foto:roman kruchinin zenit-kazan.com

– Работили ли сте вече с пет национални отбора?

Ходих на олимпийски игри с Италия (2004), Русия (2016) и Иран (2020), плюс това работих за националните отбори на Холандия и Сърбия. Като цяло имах късмета да работя в клубове и националния отбор с много ярки треньори: Алеко, Пиаца, Монтали, Сантили, Анджело Лоренцети, Андреа Анастаси, Ренан дал Зото.

– Кои са фаворитите на Олимпиадата в Париж?

Русия би била фаворит No1, ако можеше да играе. Тук има толкова много играчи от най-високо ниво, че треньорът би имал проблем с избора. Срамота е, че момчетата не могат да отидат заради политиката. При отсъствието на Русия ще включа в челната тройка Италия, Полша и САЩ.

Франция е под въпрос. Всичко ще зависи от състоянието на Ервин Нгапет. Ако той е в добра форма, тогава французите ще бъдат силни. Но всички разбират, че е много трудно да се играе у дома на фона на високите очаквания. Италия има добри шансове. Засега въпросът за основния диагонал е отворен. Ако успеят да кандидатстват за спортно гражданство за Камил Рихлицки, тогава той може да стане първият. Мисля, че е по-стабилен от Юрий Романо.

– Кой ще спечели италианската лига този сезон?

 Трентино или Перуджа. Главният сетер на Трентино Рикардо Сбертоли е контузен. До момента тимът се държи, но без него трудно ще вземе Скудетото, въпреки че тимът разполага с отлични нападатели – Алесандро Микелето и Даниеле Лавия. Това е една от най-добрите двойки крайни нападатели в света. Засега Перуджа е основният фаворит.

– Те дори нямат Вилфредо Леон в състава.

Работих с Лоренцети, той е умен човек и треньор. Ако Лео беше в добро състояние, определено нямаше да седи на пейката. Така че, Камил Семенюк и Олег Плотницки са по-добри сега.

– Между другото, помниш ли как Леон се премести в Казан?

Да, спомням си много добре този момент и как беше взето решението. Беше сезон 2013/14, когато спечелихме финала на руското първенство с Виктор Полетаев. Но преди това загубиха от Белгород на полуфиналите в Шампионската лига и Купата на Русия. Алекно попита: “Защо губим?” Имаше вариант да остане Никола Гърбич за още един сезон, той беше готов. Друг вариант беше да подпише с Леон. Не беше играл от две години, но беше ясно, че е физически мощен играч, който ще подсили атаката. Решихме, че ще е по-добре да жертваме висококачествен разпределител, ако Леон, Максим Михайлов и Матю Андерсън са в атака.

foto:roman kruchinin zeni-kazan.com

– Много хора все още наричат италианската лига най-добрата в света, въпреки че полските клубове печелят европейски турнири.

В Италия обичат да казват: “Ние сме най-добрите”. Но не мога напълно да се съглася с това. В Полша има четири-пет много добри отбора. Закса се провали този сезон заради контузии, но има и Ястржебски, Ресобия, Завиерце, Варшава. Сигурен съм, че руските клубове също биха били мощен конкурент на италианските клубове. Може би през следващия сезон нивото на италианското първенство ще бъде по-ниско, тъй като много топ играчи ще заминат за Япония и други първенства.

– Волейболът ли е вторият най-популярен спорт в Италия?

Вероятно първи. Защото футболът в Италия не е спорт, а религия. Ако си купите вестник, 18 страници ще бъдат посветени на футбола, а още две ще са за волейбол, баскетбол, Формула 1, колоездене и така нататък. Не съм фен на футбола, но синът ми обича този спорт. Сега се занимава с футбол и гимнастика. Ходехме заедно на мачове на Рубин.

https://sport.business-gazeta.ru/article/292997

Алмаз Хаиров

+ There are no comments

Add yours