Супер лига 2015/2016


Днес стартира националното първенство по волейбол. След еуфорията и приповдигнатото настроение около националния отбор, трябва да се настроим на вълна вътрешно първенство – Супер лига. Разликата е огромна, но се надявам интересът, който предизвика националният отбор да се пренесе и на клубно ниво. Хората да подкрепят любимия си отбор и да пълнят залите, когато има мачове от вътрешното първенство. Какво да очакваме през този сезон?

Ясно е, че голяма част от българските волейболисти търсят реализация в чужбина, поради прозаична причина, по-добро заплащане и по-високо ниво, което е предпоставка за доразвиване на качествата, които имат. В България остават славни ветерани, които изиграват последните си сезони като професионални състезатели, младежки национали, които са бъдещето на волейбола и една група състезатели, които по една или друга причина, не са могли да осъществят трансфер в чужбина, остават и юноши от школите на отборите, това е човешкият ресурс, с който разполагаме. В Супер лигата и тази  година ще участват 10 отбора, които ще играят по класическа система – два сезона и след това плейоф. Въпреки ограничените ресурси, с които разполагаме в България, голяма част от отборите бяха активни на трансферния пазар, направиха добра предсезонна подготовка. Дори участваха и на международни турнири – Монтана, Марек, Добрич. Друга част продължават борбата за оцеляване, а именно ЦСКА, Левски,  Миньор. Трета част отбори, като Пирин, Арда, Монтана, Нефтохимик и Добрич се ползват от помощта на местната власт, имат някакви гарантирани бюджети. Новакът в лигата Тетевен има амбиции да се докаже, през последните години вървят възходящо, но разликата в нивата между супер лигата и А група е голяма. Предстои да разберем дали ще имат потенциал за нещо повече от самото участие.

Спортно-технически всички отбори претърпяха значителни промени в съставите си, но както и миналата година, така и през тази, претендентите за призовите места са едни и същи Марек, Добрич, Монтана, Нефтохимик. Предстои ни да наблюдаваме интересни сблъсъци през тази година и да си пожелаем едно силно национално първенство!

 

Categories

+ There are no comments

Add yours