Супер лига 2016/2017

Супер лига 2016/2017


Преди началото!! Супер лига сезон 2016/2017
Няколко дни преди началото на новия шампионат отборите са в трескава подготовка. Във всяка част на България се играят приятелски турнири, някои и с международно участие. За първи път от много години предсезонната подготовка на всички отбори е наситена с толкова много контролни срещи. Това е много положително за всички, състезателите набират игрова форма, треньорите използват различни тактически схеми. Международното участие, където го има в тези турнири, ни дава ясна представа къде се намира клубният ни волейбол.
Клубният волейбол в България ще бъде открит с мач за Супер купата на страната. Ще се изправят един срещу друг шампионът Добруджа 07 и носителят на купата Нефтохимик. Такъв двубой ще се проведе за първи път у нас. Домакин на този мач ще бъде култовата зала „Васил Левски“ в град Пазарджик, където през далечната 1986г. България става европейски шампион за младежи.
Трансферното лято беше горещо и продължително, доста състезатели смениха клубната си принадлежност, някои отбори претърпяха много корекции, други по-малко. За разлика от силните първенства в Европа, където отборите се окомплектоват значително по-рано, знае се как ще протече първенството, кога ще започне и кога ще приключи, ясни са бюджетите, с които разполагат отборите, може да се планира целият спортен календар, при нас се чака до последно. Чака  се оферта от чужбина за даден състезател, нов спонсорски договор или помощ от някоя община, което допълнително затруднява спортно-състезателния живот на даден клуб.
И тази година български отбори ще участват в европейските клубни турнири, но колко ще бъдат конкурентноспособни предстои да разберем.
Да се върнем към българското първенство, какво да очакваме :
Лигата беше увеличена от 10 на 12 отбора и така изпадналият от миналия шампионат отбор на Миньор отново ще играе в елита. Първите два отбора от Втората лига – Славия и Черно Море също се присъединяват към останалите тимове от Супер лигата.
Започвайки отзад на пред с отборите трябва да акцентираме върху следното:
Миньор – явно са си научили урока от миналата година, когато с аматьорски подход се опитваха да бъдат конкурентно способни. За този сезон, по думите на президента на клуба Първанов, имат подсигурен приличен бюджет. Искат да положат професионални основи на работа в клуба. Бяха активни на трансферния  пазар, привлякоха нови състезатели, сред които е и опитният бивш национал Коце Стойков. На треньорския пост застана опитен специалист като Стоян Гунчев. Амбициите на ръководството са попадане в зоната на плейофите .
Славия и Черно Море – слагам ги под общ знаменател. Обявиха, че ще разчитат на състезатели от собствените си школи, предимно млади момчета с малък опит на по-високо ниво. Разликата между Първа и Втора лига, дори и в България е голяма. През тази година ще имат възможност да се изправят срещу добре организирани отбори за нашите стандарти, и да натрупат ценен опит. На нещо повече от някоя и друга домакинска победа едва ли ще могат да разчитат. Ще се борят помежду си да докажат коя школа е по-добра.
Левски – организационно добре се развиват. Използват някои европейски практики за презентиране  на отбора и привличане на спонсори. За разлика от миналата година, където в началото на сезона в отбора имаше много непознати момчета за волейболната общност. През лятната пауза привлякоха състезатели с опит В. Иванов, Т. Богданов, Г. Манчев, С. Александров. Откритието на миналия сезон Спас Байрев също се присъедини към отбора, което неминуемо ще се отрази на представянето им. Записват колебливи резултати в контролите, но това е нормално, защото имат контузени състезатели, което им пречи да покажат на какво са способни като отбор на този етап.
Тетевен Волей – за втора година ще участват в Супер лигата. Задачата за решаване пред тях не е никак лесна след фурора, който предизвикаха миналата година, където като дебютанти се добраха да плейофите и си гарантираха мястото в Супер лигата. Водещи състезатели напуснаха отбора (Люцканов премина в Левски, Мечкаров в Добруджа 07), което допълнително усложнява ситуацията. Защитаването на спортен резултат е много по-трудно от самото постигане, в противен случай може да се отчете като случайност, именно от тази случайност трябва да избягат тетевенци през този сезон.
ЦСКА – активни на трансферния пазар, както и на продаване на състезатели, така и на привличане. Основният разпределител на отбора през последните няколко години Сеганов пое към Италия. Друг червен кадър се завръща в отбора. След претърпяната операция на рамото, по всяка вероятност за втория полусезон Теодор Тодоров ще бъде на линия. Вниманието на медиите беше привлечено, с появата в зала „Васил Симов“, на знакови имена за българския волейбол в последните години като Н. Николов, В. Братоев М. Божилов, С. Мляков. Добавяйки младата надежда Шекерджиев към легендите Стефанов и Цветанов в ЦСКА се заформя една ударна бригада, сплав от майсторство, опит и младежки ентусиазъм, която дава заявка за водеща роля през новия сезон. Предсезонните резултати също го потвърждават. ЦСКА ще бъде фактор ако запази този състав.
Арда – от много време насам кърджалийци са намерили златната формула за оцеляване в българския волейбол. Добре функционираща школа, трансфери само при крайна необходимост, умело разпределение на ресурсите, с които разполага. Не на последно място и верните привърженици на отбора, които изпълват до краен предел зала „Арпезос“ при всеки домакински мач. През миналия сезон бяха близко до сензацията, от 6-то място преди плейофите да стигнат до пети решителен мач за класиране на финал срещу отбора на Монтана (изгубиха с 2-3 полуфиналната серия). Както винаги и през този сезон ще разчитат основно на домакинствот, а навън каквото стане.
Марек – участието на Марек в шампионската лига през миналата година донесе само негативи и никакви ползи. Определено бяха неконкурентноспособни на останалите отбор. Видя се, че има състезатели, които трудно могат да играят по два мача на седмица и ако преди година опитът от международните срещи им помагаше в тежките мачове в България, за изминалия сезон, не може да се каже същото. Напротив, личеше си умората от тежкия график, на който бяха подложени състезателите. Ще разчитат предимно на състезатели от собствената школа, но бяха принудени да вземат и подкрепления отвън. На разпределителския пост ще играе привлечения от Славия Константин Нечев, като диагонал ще се подвизава, единственият чужденец в България, национал от Уганда Окелло Дауди. Колебливи изяви в контролите, явно времето за пълен синхрон не е било достатъчно, ще наваксват по време на сезона.
Пирин – малко са отборите в България, които могат да се похвалят с такава история от 70 години. През миналия сезон направиха добро класиране, но разместването след плейофите ги лиши от бронзовите медали. С много нови състезатели, ще им трябва време да изградят необходимия синхрон, водещ до победи. В контролите до момента показват непостоянни резултати, изпуснаха да спечелят юбилейния турнир по случай 70 години волейбол в Разлог.
Нефтохимик – разочарованието от миналия сезон. Спечелиха редовния сезон, но се провалиха на плейофите, губейки от четвъртия в класирането Добруджа 07. Спасиха сезона спечелвайки купата на България, но това се дължи повече на регламента, който позволяваше да се привлекат състезатели от чужбина. Знаейки възможностите на основния спонсор на отбора, не беше проблем да си подсигурят услугите на топ играчи, като Салпаров, Николов, Учиков, които имаха основен принос за спечелената купа. За новия сезон отборът ще има и нов разпределител след напускането на капитана Станев, отправил се в посока Иран. Това значи нови проблеми пред Дочев, който трябва да изгражда нов отбор в движение, за което ще трябва време. Контролите потвърждават това, колебание в изявите на отбора.
Монтана – отборът от северозападна България показва добри резултати в изиграните контролни мачове. Спечели и двата турнира, в които взе участие в Тетевен и в Пазарджик. Успяха да запазят голяма част от състезателите, привлякоха нов треньор в лицето на Даниел Пеев, който в спокойна работна атмосфера, ще се опита да извлече максимума на всеки състезател. Съдейки по това, което показа в предсезонната подготовка Монтана отново ще бъде претендент за призовите места през този сезон.
Добруджа 07 – настоящите шампиони ще имат тежката задача да защитават титлата от миналия шампионат. В лятната пауза отборът беше напуснат от редица водещи състезатели. Дори и участието в Шампионска лига не беше стимул да останат в Добрич, който се слави с най-добрите условия в България. При така стеклите се обстоятелства се наложи да се изгражда нов отбор, по всяка вероятност ще трябва време за показване на резултатите, на които са свикнали добричките фенове. В Добрич имат добра клубна организация, финансово обезпечени са и това е предпоставка за изграждане отново на боеспособен отбор, а и международните мачове могат да бъдат от полза на по-неопитните състезатели в отбора.
Предстои разместване на пластовете, което ще бъде интересно за любителите на волейболната игра през новия сезон.

+ There are no comments

Add yours