Суперлига на България сезон 2021-2022 Преди финала!

Суперлига на България сезон 2021-2022 Преди финала!


Най-подготвените стигат до края!

След осем месеца игра, заявилите претенции отбори на Хебър и Нефтохимик, стигнаха до спор за титлата.

Как премина сезонът, за двата отбора до момента.

Хебър стигна до този финал след 22 победи в редовния сезон и гладко преминаване през плейофите, две победи срещу Добуджа07 на четвъртфинал, две победи срещу Дея на полуфинал.

Волейболистите от Пазарджик, направиха много успешно представяне и в Европа. Преминаха през всички квалификационни кръгове на Шампионска лига. След това записаха три победи в груповата фаза, където бяха с отборите на Ястрежебски, Фридрихсхафен и  Канк Розеларе. Тези резултати дадоха допълнителна увереност на отбора.

Хебър ще се бори да завърши сезона без нито една загуба и да спечели требъл, след спечелването на Суперкупата и  Купата на България.

foto:nvl start-photo.bg

Нефтохимик записа 19 победи и три загуби през редовния сезон. На четвъртфинал отстрани ЦСКА  с две победи, на полуфинал с Монтана загуби мач вкъщи, но успя да затвори серията с 3-1 победи.

В Европа Нефтохимик стигна до осминафинал за купата на CEV, където бе отстранен от полския СКРА Белхатов.

През годината двата отбора изиграха два финала за Суперкупата и Купата на България.  Хебър победи чисто с 3-0 и в шампионатния мач изигран през февруари в Пазарджик. Предимството определено е на стараната на Хебър.

foto:nvl start-photo.bg

За треньорите-

Двата отбора са водени от много опитни треньори, със сериозна кариера зад гърба си.

foto:nvl start-photo.bg

От близо 10 години Камило Плачи ръководи отбори, като старши треньор. Преди това дълги години се е занимавал със статистика и анализи, като втори треньор. Пристига в България през 2009, като помощник треньор на Силвано Пранди в националния отбор на България. След това остава в щабовете на Радостин Стойчев и Найден Найденов. През 2013 година, де факто започва неговата кариера като старши треньор, тогава поема националния отбор на България, като се задържа на поста до лятото на следващата 2014 година.

foto:vchebar

През 2015 година отново става помощник треньор на Никола Гръбич в националния отбор на Сърбия. Следва период в турския Халк Банк- Турция. През 2017 се мести в Русия, където работи с Факел Нови Уренгой. От 2021 отново е в България, като старши треньор на Хебър.

foto:vchebar

Николай Желязков започва своята кариера през 2009 година, поемайки младежкия национален отбор на България с който печели сребърните медали на Европейско първенство през 2010 година. През  годините неговата кариера продължава като старши треньор на клубно и национално ниво на различни отбори от Италия, Русия, Румъния, Гърция, Северна Македония.

фото:start-photo.bg

През 2015 година печели сребърните медали на Европейските олимпийски игри в Баку с националния отбор на България. Шампион с Нефтохимик през сезон 2018-2019 година. Настоящ треньор на националния отбор на България.

И двамата треньори имат солиден опит и ще бъде много интересно както на игрището, така и отстрани.

За съставите-

Хебър беше активен на трансферния пазар, без да жали средства. След дълги години зад граница в родното първенство се завърна бившия капитан на националния отбор Виктор Йосифов. Четирикратния шампион на България с Марек, Гьорги Гьоргиев дирижира играта на действащите шампиони. Шампионът на Италия, с Лубе Чивитанова Якопо Масари пристигна в Пазарджик. Хебър съхрани гръбнака на отбора и има дълга и равностойна скамейка.

foto:nvl start-photo.bg

Нефтохимик беше по-скромен на трансферния пазар. Александър Туш, основния разпределител на австрийския национален отбор реши да пробва своите възможности в родната Суперлига. Словакът Юлиус Фиркал бързо се адаптира и беше основна фигура през редовния сезон. Опитните бойци Николай Николов и Николай Учиков, са хората за тежките ситуации.

foto:nvl start-photo.bg

Навлизайки в детайли се вижда, че в предстоящия финал ще се срещнат един срещу друг, най-добрите централни блокиращи в България за последните 10-12 години. Виктор Йосифов, Теодор Тодоров и Николай Николов бяха основни фигури в националния отбор дълги години. Николай Къртев от Хебър, Николай Колев и Венци Рягин от Нефтохимик са щастливци, че има от кого да научат тънкости за  играта в центъра на мрежата.

foto:nvl start-photo.bg

В края на мрежата, Хебър има предимство в лицето на Тодор Алексиев и Якопо Масари, коренно различни нападатели със сериозен опит зад гърба си. Юлиус Фиркал и Калоян Балабанов изиграха доста мачове като титуляри, но  опитът определено не е в тяхна полза. Тук предимството е на страната на шампионите от Хебър.

foto:nvl start-photo.bg

Тежките топки и играта извън система.

Николай Учиков и Брадли Гънтър ще решеват трудните ситуации. Двамата състезатели са с коренно различни характеристики. Учиков  играе на височина, Гънтър на скорост. Тук леко предимство за Учиков, който е доказал, че може да се справя и с добре организирана блокада, но ако не получи подкрепа от своите съотборници, ще му бъде много трудно да се справи срещу добре функционираща машина, каквато е Хебър. Брадли Гънтър е способен на чудеса, демонстрирал го е неведнъж през тези няколко сезона от както е в България. Тодор Алексиев също може да бъде причислен към хората, способни да решават трудните топки, демонстрирал го е неведнъж, когато е бил максимално мотивират, а на финал допълнителна мотивация не е нужна.

foto:nvl start-photo.bg

На разпределителския пост Александър Туш има леко предимство над Гьорги Георгиев в прецизността и скоростта на неговото подаване. Туш се адаптира бързо и умело ръководи играта на своите нападатели. Гьоргиев трудно извоюва титулярното място от Иван Станев.

На поста либеро, не остаряващия Теодор Салпаров превъзхожда своя опонент Мартин Иванов, който прави силен сезон , но опитът и многото изиграни финали,  дават предимство на Салпаров.

Нападение-

Предимство за Хебър, всички нападатели на шампионите разполагат с колосален опит, ако играта не тръгне на някой, дългата скамейка решава проблемите. В много от случаите, нападателите компенсират неточното подаване, вземайки най-правилното решение.

foto:nvl start-photo.bg

Блокада-

И двата отбора играят изключително грамотно на блокада, спазвайки тактическа дисциплина. И двата отбора имат слаби страни, като при шампионите слабата страна е когато Якопо Масари трябва да блокира атаката  на противника от зона едно и зона две. Масари не разполага с висок ръст, но пък за това много грамотно поставя своите ръце, когато парира атаката на противника. При Нефтохимик слабото място е блокадата на Александър Туш, той също не разполага с висок ръст и Хебър ще използват тази възможност да насочват атаките си в неговата зона.

foto:nvl start-photo.bg

Сервис-

Началния удар  ще бъде ключът към успеха. И в двата отбора има изпълнители на много високо ниво, както на активен сервис с отскок, така и тактически насочен флот. От изпълнението на този елемент ще зависи стратегията на игра на отборите. Който успее да отдалечи разпределителят от мрежата, той може да разчита на сериозно предимство.

foto:nvl start-photo.bg

Посрещане-

И тук, Хебър има предимство пред своя противник. Салпаров и Масари със солидно присъствие, покривайки голяма част от игрището. Нефтохимик в лицето на Балабанов и Фиркал проявява колебание при тактически насочен начален удар.

foto:nvl start-photo.bg

Защита-

Защитата не може да се разглежда като самостоятелен елемент, трябва да се свърже с играта на блокада. Колкото по добре се справят хората на мрежата, толкова повече възможности за защита ще имат хората в задно поле, след като всички спазват указанията и стоят на правилните места.

Блок-защита, в тези компоненти от играта известно предимство за Хебър, който има по-изчистена игра.

foto:nvl start-photo.bg

От всичко изброено до тук и от общото представяне до момента, Хебър влиза в този финал като фаворит и отговорността е в тяхното поле. На всяка цена трябва да спечелят, което ще внесе известно напрежение.

Нефтохимик ще бъде емоционално освободен, което може да им помогне да разгърнат  потенциала си на 100%.

В серия от пет мача, определено ще бъде интересно.

 

+ There are no comments

Add yours