Суперлига на Италия – Лубе с шесто скудето!

Суперлига на Италия – Лубе с шесто скудето!


3:1 в мач номер 4 и при същия резултат в серията, Лубе (Чивитанова) са шампиони на Италия за шести път в клубната им история.

grafica:Nicola Mazzoldi

 Италиански волейбол през погледа на Атанас Карачански, администратор на фейсбук групата „Фенове на италианското волейболно първенство“

Отново мач в тази серия, в който Лубе не срещна особени трудности срещу Перуджа и се поздрави с победата, която им донесе шампионската титла.

CIVITANOVA(ITALIA)
3-1
LUBE
SIR SAFTY PERUGIA
Score
25 - 20
25 - 22
21 - 25
25 - 21
96 - 88

grafica:Nicola Mazzoldi

Лубе заложиха на агресивен сервис  във Вилфредо Леон, което даде отражение, но дори и от лагера на Перуджа признаха превъзходството на своите опоненти, като Драган Травица заяви, че след всички перипети, които са имали по време на кампанията, самото им достигане до финала е успех за тях. Интересно за отбелязване в мача бе, това че Перуджа оставяха правата при атака от зона 4 и човекът, който е в едно, стоеше по близо до средата на игрището, като по този начин имаха по двама състезатели, които да посрещат и обират отскочилите от блокада топки в зона 5.

foto:superlega.it

Османи Хуанторена, за пореден път, бе лидерът в тима и направи решаваща серия от сервис в четвъртия гейм при 14:14 и то при видими проблеми с крака, до 20:15 преди да бъде заменен. След неговата смяна, Перуджа намали до 19:21 и това принуди треньорът на Лубе, Бленджини, да върне в игра Османи, който с 19 точки бе най-резултатен и закономерно бе избран за MVP. На церемонията по  награждаването, той сподели своя приз с Йоанди Леал, който имаше важна роля в посрещането в тази среща, а и като цяло свърши доста “черна работа” в серията. Отделно това бе и последният мач на Леал за тима на Чивитанова, като от новия сезон той ще премине в Модена.

grafica:Nicola Mazzoldi

Последен мач за Перуджа изигра и Александър Атанасиевич, който след шест сезона, ще се завърне обратно в първенството на Полша.

foto:superlega.it

Изпратихме един сезон, в който заслужено , най-добрият тим взе своето. Сега ни очаква лято с националните отбори, а на есен, както винаги, в Италия, ще е отново интересно. Връщат се Бруно Резенде, Ървин Нгапет, Иван Зайцев, както и тепърва, ще има нови състезатели, които ще се включат в най-комерсиалната волейболна лига.

foto:superlega.it

Не се и съмнявам, че отново в нея, ще има наши сънародници, както е неизменно през последните почти 40 години. Дано някога, родният привърженик има възможността да наблюдава по български телевизии този шампионат, защото интерес има, стига той да бъде поддържат и представен адекватно, както е за пример родния ни шампионат, за чиято популярност неизменно роля има и медията, която дава този продукт с високи необходими неща – студио преди и след срещите, магазинно предаване и тн. Ако нещо такова се направи и с българския волейбол, би било супер, още повече имаме добри млади журналисти, които могат да пресъздават случващото се по интересен начин, както и хора, които са играли там и са компетентни анализатори. Надявам се, че ще вземем и у нас една хубава традиция, която има в Италия, а именно шампионът да има в своята зала, знамето на страната на своята настилка. Нещо, което е много добро и стимулиращо.

foto:superlega.it

Надявам се, че ще се продължи тенденцията да се интересуват хората у нас от  волейбол, а лицата които ръководят този спорт, да го популяризират все повече, защото българските волейболисти през този сезон оставиха много добри постижения. Цецо Соколов спечели всичко в Русия и Купа в Европа, Мартин Атанасов стана шампион в Турция, в Италия, Алекс Грозданов е в топ 5 по блокади и е един от най-добрите млади състезатели на неговия пост. При жените, имахме избрани  момичета в идеалния отбор на Румъния, Белгия, топ реализатор в Словения, така че въпреки, че родният ни шампионат е много неравностоен, има млади таланти. Вярвам, че предстоят добри години за нашия волейбол на ниво национален отбор, а те може и да са много добри и най-важното трайни, ако се работи правилно. Дано освен домакинства, се дават средства и з а обучение на треньори, които да изграждат състезатели, има кампове и като цяло добри условия за развитие, защото в мъжкото ни първенство се вижда, че има позитивни и е радостно, че чужденците са малко и най-вече се вписват, а не запълват просто бройка, както е във футбола ни, като съпоставка.

foto:superlega.it

В Италия през новия сезон предстои увеличаване на отборите с още един, като те ще станат 13. Отново във всеки кръг, ще има по шест срещу, а сега ще се налага и във всеки един, да има и по един отбор, който ще е почиващ.

Бих искал да благодаря на г-н Николай Иванов за предоставената трибуна, която имах възможност да използвам в неговия сайт и през този сезон, да споделям случващото се в него. За мен бе приятен и полезен опит. Да се надяваме, че ще има и повече интерес у нас към италианската лига. Дано има и телевизия, която да излъчи първенство, макар че не съм оптимист, с оглед това, което наблюдавам през последните шест години откакто направих моята група, имаше само шест месеца тв ефир. Интерес у хората има, и то и от малки и големи и от двата пола. Волейболът е спорт, в който сме традиционно добри и е наистина  неприятно, как не се излъчват нито изявите в Русия на Цецо Соколов  другите наши, както и на Матей Казийски и компания в Италия.

foto:superlega.it

Това са единствените ни елитни състезатели, във водещи шампионите, сред най-популярните спортове и въпреки това, много спортни телевизии, но интерес и място за нашите сънародници няма в техните програми. Дано това се промени и хората могат да следят изявите на техните любимци.

Не се и съмнявам, че отново, ще има наши сънародници в Италия и дано може да бъдем свидетели на случващото се там и всяка седмица “сверяваме часовника” с най – добрите на клубно ниво и най-важното, дано волейболът ни, се върне там където заслужава и носи радост на хората с националните си отбори.

 

Ciao от мен, ragazzi!

+ There are no comments

Add yours