Световно клубно първенство


Световно клубно първенство по волейбол Бетим Бразилия

За единадесети пореден път отбори от Европа, Азия, Африка, Норсека и Южна Америка участват в световното клубно първенство.

За нас това първенство тази година представляваше интерес, поради това, че в три от отборите има български национали в лицето на Теодор Салпаров за Зенит Казан, Николай Николов за Пейкан, Николай Учиков, Тодор Алексиев за Сан Хуан.

Формулата на първенството е 2 групи по три отбора, всеки срещу всеки, полуфинали на кръст, мач за бронзовите медали и финал.

За отборите участници:

Определено отборите на Ал Ахли, Капитан Арецибо бяха най-слаби и не заслужават особено внимание. Само ще отбележим, че и в двата отбора имаше по един чужденец, за Ал Ахли бразилецът Бруно Зануто, за Капитан Арецибо Хосе Гомес от Доминиканската република. Състезателят, който си заслужава малко повече внимание е Хектор Сото, капитан на отбора на Арецибо и човекът с най-голям международен опит, играл през своята кариера в отбори от Европа, Япония, Америка. Най-добър реализатор на световната купа в Япония през 2007 година, където и българският отбор взе участие класирайки се на трето място. Явно богатият му опит не е бил достатъчен за неговия отбор, за да се представи  по-добре на този шампионат.

Следващите отбори, които ще анализираме са Сан Хуан и Пейкан, където има българско участие. Отборът на Сан Хуан е шампион на Аржентина, за втора поредна година там ще играе Николай Учиков. В състава си имат още двама чужденци Якобсен – датчанин и сърбина Кръсманович, но най-ценната придобивка за отбора през това лято бе привличането на Тодор Алексиев. Заедно с Учиков, двамата в тандем, диагонал и краен нападател се превръщат в ударната сила на отбора.

UPCNSanJuanARGTeamснимка fivb.com

Пейкан шампионът на Азия – отбор съставен от местни волейболисти, като голяма част от тях играят за иранския национален отбор в различните гарнитури. С привличането на двама класни чужденци в лицето на Николай Николов и Валерио Вермилио, иранците покриват два много важни поста –централен блокиращ и разпределител.

PaykanTehranIRITeamснимка fivb.com

Сада Крузейро-шампион на Бразилия в състава, на който личат имената на национални състезатели. Това е отборът, който ползва само едно чуждо подкрепление в лицето на кубинеца Леал. Мощни физически, в комбинация с много добра техника са опасен противник.

SadaCruzeiroBRATeam
снимка fivb.com

Зенит Казан – шампион на Русия, победител в шампионска лига. Един от най-скъпите отбори в Европа. Пълен със звезди от световна класа, олимпийски шампиони и европейски шампиони, носители на световна купа. За наша радост там се изявява и либерото на българския национален отбор Теодор Салпаров. Той за втора поредна година ще защитава цветовете на Зенит. Този отбор ще бъде основен претендент за спечелването на руската Супер лига и на шампионската лига в Европа.

ZenitKazanRUSTeam
снимка fivb.com

+ There are no comments

Add yours